UZ NJEGA ZABORAVITE NA PREHLADU I GRIPU, A I SRCE ĆE VAM BITI ZDRAVO: Ne biste vjerovali što sve liječi ovaj začin, ali oprez, samo je jedan PRAVI

Zahvaljujući njegovim zagrijavajućim svojstvima i profinjeno slatkastom mirisu i okusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili pak u kolače

  • Zdravlje

  • 15. Dec. 2018  

  • 0

Dobrobiti cejlonskog cimeta

Snažna antioksidativna svojstva


U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po svojim antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i češnjak, ružmarin, origano i timijan.   

Zahvaljujući sastojcima kao što su polifenoli, flavonoidi i fenolna kiselina, cimet prevenira oksidativni stres i oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv kroničnih oboljenja.

Pokazalo se da cimet smanjuje nakupljanje dušikova oksida u krvi te sprečava lipidnu peroksidaciju. Riječ je o procesima koji povećavaju rizik od raka, oštećenja mozga i srčanih oboljenja. 


Djeluje protuupalno i antialergijski


U cimetu su otkriveni brojni flavonoidi, koji uvelike smanjuju upalne procese u organizmu. 

Redovitom konzumacijom cimeta smanjit ćete oticanje zglobova i upalne procese u tijelu, a samim time uvelike ćete ublažiti bolove izazvane upalama poput artritisa. 

Uz pomoć cimeta doskočit ćete i alergijama, PMS-u te menstruacijskim grčevima, a usto ćete pomladiti organizam, odnosno izbjeći rane znakove starenja.  


Uravnotežuje šećer u krvi i štiti od dijabetesa


Sigurno ste već negdje čuli da je cimet odlična hrana ili začin za dijabetičare! On, naime, povećava osjetljivost na hormon inzulin te regulira glukozu u krvi. 

Konzumirate li svega 1/2 žličice cimeta na dan, možete uravnotežiti razine šećera u krvi. 

Lagano povećanje te doze pruža vam zaštitu od dijabetesa, kao i od raka te neurodegenerativnih oboljenja.

Mnoge su studije pokazale da uvođenje cimeta kao dodatka prehrani može uvelike pozitivno djelovati na razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.   


Snižava krvni tlak i čuva vaše srce


Cimet je pravi zaštitnik vašeg srca! S obzirom na to da sadrži tvari koje reguliraju i uravnotežuju razine šećera u krvi, samim time i snižava krvni tlak.

Dakle, cimet može biti i vaš prirodni pomoćnik kod hipertenzije.

Osim toga, ovaj začin snižava razine štetnog LDL kolesterola te kontrolira razine triglicerida, što je jako važno za srčane funkcije.

Ima i svojstva koagulansa, odnosno može spriječiti pretjerano krvarenje. 

Cimet potiče cirkulaciju i obnovu srčanog tkiva, što smanjuje rizik od srčanog udara. 

Uzimanjem doze veće od pola žličice cimeta možete uvelike zaštititi zdravlje svog srca.   


Smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti 


Svakodnevnom konzumacijom cimeta možete pomladiti mozak i njegove funkcije.   

Nova su istraživanja, naime, pokazala da cimet blokira djelovanje tau proteina u mozgu.

Tau protein uništava moždane stanice i njegovo gomilanje u mozgu dovodi do demencije i Alzheimerove bolesti.

Pokazalo se da cimet smanjuje i rizik od Parkinsonove bolesti.


Ima antikancerogeno djelovanje


Zahvaljujući antioksidansima, cimet može spriječiti mutacije u stanicama te oštećenja koja dovode do pojave tumora i raka u organizmu. 

Cimet se danas uvelike uzima u obzir kao začin koji može pomoći u prirodnom liječenju tumora i raka te se vezano uz to provodi sve veći broj istraživanja.  

Pokazalo se i da ovaj mirisni začin poboljšava zdravlje crijeva, a samim time i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. 


Snažno djeluje protiv infekcija, prehlade i gripe


Zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima, cimet je pravi zaštitnik kada je riječ o virusnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Eterično ulje cimeta pokazalo se osobito djelotvornim kod bakterijskih infekcija, poput upale grla ili pneumonije. Cimet smiruje kašalj te pomaže i kod promuklosti. 

Zahvaljujući regulaciji šećera u krvi, cimet također sprečava pretjerani rast gljivica u probavnom sustavu (znamo da se gljivice uvelike hrane upravo šećerom!). 

Usto, smanjuje razine opasne vrste gljivice pod nazivom Candida albicans, koja, ako se pretjerano razmnoži, može dovesti do težih problema. 


Čuva zdravlje usne šupljine i uklanja zadah


Pokazalo se da cimet uklanja neugodan zadah i dezinficira usnu šupljinu.

Njime čak, ako ga stavite na bolestan zub, možete ublažiti neugodnu zubobolju. 


Savjeti za primjenu cimeta u liječenju

Kod prehlade, gripe i sinusitisa: u čaj s limunom i medom dodajte pola žličice cimeta. Također, kod prehlade, kašlja i sinusitisa tri dana zaredom uzimajte žlicu meda s dodatkom četvrtine žličice cimeta.
 

Kod uboda insekata: pomiješajte malo mljevenog cimeta s medom pa smjesu nanesite na mjesto uboda.
 

Za ženske tegobe: lokalna primjena čaja od cimeta ili cimeta u prahu pomaže kod vaginalnih infekcija.
 

Kao pomoć u mršavljenju: cimet daje poticaj metabolizmu te guši žudnju za hranom. 
 

Kod probavnih tegoba: ako ste konzumirali hranu koja vam je teško pala na želudac, u toplu vodu ili čaj dodajte pola žličice cimeta – to će ublažiti vaše tegobe. 
 

Protiv artritisa: 1 žličicu cimeta i 2 žlice meda prelijte vrućom vodom pa pijte ovaj napitak ujutro i navečer. 

Jako je važno da razlikujemo pravi, cejlonski cimet od onog kineskog jer samo prvi ima iznimna ljekovita svojstva.

Taj se ljekoviti cimet dobiva iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže nam iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon). 

(SB / AZV)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...