RADMANOVIĆ IZVALIO GLUPOST GODINE: "Nemoguće insistirati na NATO putu na bazi starih odluka"!

"Nemoguće je sada insistirati na NATO putu na bazi nekih starih odluka od prije, evo, skoro deset godina, kada jedan entitet i jedan konstitutivni narod to neće", kazao je bivši član Predsjedništa BiH, Nebojša Radmanović.

  • Svijet

  • 19. Dec. 2018  19. Dec. 2018

  • 1

 

Radmanović je izrekao notornu glupost, jer bi se po njegovoj logici naknadnim političim voluntarizmom mogle srušiti sve pravne odluke iz nekog ranijeg perioda. Istina, svaka odluka se može poništiti ili preinačiti, ali isključivo na zakonit način, što u konkretnom slučaju znači da bi o tome trebalo odlučivati Predsjedništvo BiH. Niko ne spori Dodiku pravo da u Predsjedništvu BiH pokrene takvu inicijativu ali sve dok Predsjedništvo ne odluči drukčije, raniji zaključci i ranije odluke ostaju na snazi. 

Stoga je neozbiljna tvrdnja Nebojša Radmanović "da nema ništa od NATO puta BiH". 

"Podsjećam da je rezolucija Narodne skupštine RS prošle godine usvojena i potpuno jasna. Radi se o vojnoj neutralnosti. Nema NATO-a. Ne samo NATO-a, nego nema ni drugih saveza na ovom prostoru. Nemoguće je sada insistirati na NATO putu na bazi nekih starih odluka od prije, evo, skoro deset godina, kada jedan entitet i jedan konstitutivni narod to neće. Dakle, to samo pravi probleme. Zato, kažem, sačekaće to", poručio je Radmanović u intervjuu agenciji Anadolija.

Kada je u pitanju njegov potpis kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH za Akcioni plan za članstvo, on je, kako kaže Radmanović, vezan za odluku Predsjedništva BiH koju predsjedavajući potpisuje.

"Treba podsjetiti da sva tri glasa su jednaka, samo jedan potpisuje kao predsjedavajući, odnosno svakih osam mjeseci drugi. Nas tojica smo donijeli odluku o kandidaturi za MAP. Ja sam glasao za to jer je tada bio važeći stav Narodne skupštine RS da idemo u NATO. Smatrao sam da je obaveza svih izabranih, uključujući i one u Predsjedništvu BiH, da se ide u NATO. Nije to bila odluka Nebojše Radmanovića, nego svih u RS. Nažalost, neke na to treba podsjetiti jer je njima lakše da zaborave i kažu - ovoga (Radmanovića) napadajte. Jesam to potpisao. Jeste bio zaključak Predsjedništva BiH, ne odluka da se aplicira za Akcioni plan za članstvo, i jeste to bilo na bazi Deklaracije Narodne skupštine RS i Zakona o Oružanim snagama BiH. Sada se to promijenilo", poručio je Radmanović.

Pojašnjava kako je BiH ušla u "treću fazu od tragičnih događaja na ovom prostoru kada su u pitanju Oružane snage BiH". Navodi kako je prva faza bila od 1995. i završetka rata do 2005. godine i dodaje:

"Tada je imao svako svoju vojsku, svoj put. A, onda se poslije toga ušlo u formiranje zajedničkih Oružanih snaga BiH i uz opredjeljenje svih da se ide prema NATO savezu. I to je trajalo sve do prošle godine, kada je RS promijenila svoj stav i zauzela stav o neutralnosti. Sada se toga treba pridržavati. Sada bi se svi nekako trebali dogovoriti šta se dešava ubuduće. Jer je jasno da su dva naroda u BiH za NATO, žele što je moguće prije to. Iako za to 'što je moguće prije' nema uslova, a jedan narod ne želi nikako. Tu se nešto mora usaglasiti i to će biti vrlo teško i vrlo sporo."

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...