SRBI PAKUJU KOFERE: Smijenjeni konzul Bosne i Hercegovine u Izraelu očekivao Dodikovu čistku, Lieberman je bio zaprepašten

Povodom odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine da razriješi dužnosti počasnog konzula BiH u Izraelu, zajedno sa velikim brojem ambasadora, šefova misija i generalnih konzula, novinarima se obratio smijenjeni konzul, Aleksandar Nikolić

  • Politika

  • 20. Dec. 2018  20. Dec. 2018

  • 1

On je za BN TV izjavio da je u postojećoj atmosferi očekivao takvu odluku.

''Iskoristio bih priliku da se zahvalim na ukazanoj časti i saradnji u proteklom period članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, ministru inostranih poslova Igoru Crnatku i ambasadoru BiH u Izraelu u protekle tri godine, Jeleni Rajaković. Ponosam sam na dužnost koju sam obavljao časno i profesionalno, na veliki broj kontakata koje sam omogućio ljudima iz RS i BiH sa ovdašnjim političarima, javnim radnicima, privrednicima, te stvaraocima iz oblasti nauke i kulture.

Bio sam u prilici da pomažem našim ljudima, državljanima RS i BiH, po raznim pitanjima tokom boravka u Izraelu, između ostalog i u zdravstveno-urgentnim situacijama.

Dugujem posebnu zahvalnost bivšem, ministru inostranih poslova i donedavno ministru odbrane, a sada poslaniku Kneseta, Avigdoru Libermanu, na jučerašnjoj hitroj reakciji na odluku iniciranu od predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika. Liberman je izrazio zaprepaštenje i takvu odluku nazvao neshvatljivom i pogrešnom.Prve reakcije izraelskog MIP-a, okarakterisao bih kao pragmatičnu nevjericu i iščekivanje zvaničnih akata. Ipak, treba istaći bezbroj poruka podrške dragih ljudi iz Republike Srpske i diljem BiH, širokog spektra političkih opredjeljenja, među kojima je i veliki broj članova SNSD-a.

Podsjećam da je tokom protekle godine inicirana saradnja sa odgovarajućim sektorima izraelskih Ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja, u kome se temeljno i kompetentno razmatraju dva projekta i Ministarstva nauke i tehnologije. Dodatno su ojačani institucionalni odnosi sa relevantnim odjeljenjima ministarstva inostranih poslova, produbljeni sa Odjeljenjem za Balkan, Svjetskim jevrejskim kongresom i Privrednom komorom.

Razmatrani su dodatni aspekti saradnje sa Svjetskim memorijalnim centrom Holokausta Jad vašem-om, na čijem otvaranju seminara za prosvjetne radnike ispred Pedagoškog zavoda RS sam ove nedjelje i učestvovao, Univerzitetima Bar-Ilan i Ben-Gurion u Negevu, muzejima u Sarajevu i širom BiH. Njegovana je saradnja sa Jerusalimskom patrijaršijom i velikodostojnicima SPC, Jevrejskom zajednicom BiH i Udruženjem useljenika iz bivše Jugoslavije. Imao sam čast da učestvujem u prvoj, zvaničnoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Dražavi Izrael, te zvaničnim i radnim posjetama ministara Mirka Šarovića, Igora Crnatka i Dragana Mektića.

Bio sam privilegovan da radim sa ljudima koji razumiju svu složenost i delikatnost u odnosima između dvije zemlje, koji su na zvaničnike Izraela ostavili odličan utisak i otvorili mnoga vrata za dalju saradnju'', navodi Nikolić.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je opozvalo s dužnosti ambasadore Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj, Češkoj Republici, Crnoj Gori, Arapskoj Republici Egipat, Republici Grčkoj, Državi Izrael, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Republici Sloveniji, Republici Srbiji, Švicarskoj Konfederaciji,Kraljevini Belgiji, Republici Hrvatskoj, Republici Italiji, Republici Mađarskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Republici Poljskoj, Kraljevini Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te ambasadora BiH pri Svetoj Stolici .(SB / BN TV)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...