NOVA GODINA I KOMUNISTI: Pogledajte kako su Jovanka i Tito feštali u Sarajevu na dočeku 1961. godine! (VIDEO)

Nova godina je kao jugoslovenski praznik bila "bitan elemenat kolektivnog nadnacionalnog identiteta u procesu sveobuhvatne transformacije društva, kreiranja novog čoveka socijalizma i stvaranja osećaja pripadnosti jednoj zajednici svih stanovnika Jugoslavije, bez obzira na veroispovest i nacionalnost". Njeno proslavljanje je uticalo na potiskivanje tradicije obeležavanja verskog praznika Božića i Nova godina je vremenom postala pravi narodni praznik.

  • Jeste li znali

  • 31. Dec. 2018  31. Dec. 2018

  • 1

Tito je iz godine u godinu organizovao svečane proslave za svoje najbliže saradnike, porodicu, prijatelje, a pored toga je posećivao i masovne javne događaje, organizovana je šetnja gradskim ulicama, pa čak i vožnja gradskim prevozom kada su i oni koji nisu bili Titovi najbliži saradnici imali priliku da Predsedniku čestitaju Novu godinu. 

Nova godina je proglašena je državnim praznikom tek zakonom o državnim praznicima iz 1955. godine, dok je u prethodnom zakonu iz 1929. godine, pomenuta samo kao vjerski praznik za katolike.

Kombinacijom propagande i prinude u toku nekoliko poslijeratnih godina, proslavljanje Nove godine je dobrim dijelom potisnulo tradiciju proslavljanja vjerskog praznika - Božića i ustalilo se kao pravi narodni praznik. Djeda Mraz je bio nepoželjan u prvim godinama socijalizma, osuđivan kao boljševičko-klerikana tvorevina. Dovođen je u vezu sa, prije svega, Kraljem zime, na ruskom „Ded Moroz", koji potiče još iz paganske tradicije.

Antifašistički front žena, kao najmanje politizirana masovna organizacija koja je bila zadužena za zbrinjavanje djece, rad sa ženama i slično, krajem 1948. delegiran je da promovira Novu godinu kao budući „narodni običaj". Insistiralo se na Novoj godini kao dječjem prazniku, čak je i 31. decembar proglašen Danom dječije radosti kako bi u dijelu zemlje sa većinskim katoličkim stanovništvom djeci zamijenio Božić, a vlast je naredila da se jelke, slatkiši i igračke povuku iz radnji i puste ponovo u prodaju direktno pred Novu godinu na Dan dječje radosti. 

Centralna ličnost je trebalo da postane djevojka u narodnoj nošnji kao personifikacija Nove godine koja donosi budućnost ili stari Partizan koji održava kontinuitet revolucionarnih tradicija. 

Prvih godina poslije rata, Tito je Novu godinu dočekivao u užem krugu saradnika i prijatelja i njihovih supruga, najčešće u Rezidenciji u Užičkoj 15, a svakog 1. januara na radiju je prenošena poruka kojom je građanima čestitao nastupajuću godinu. 

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je inače najviše boravio, a 1961. Novu godidinu je dočekao u Sarajevu, u Domu policije.

S te proslave ostao je dokumentarni film koji možete pogledati u video prilogu. 

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...