ČAVARA NAPAO PROBOSANSKE STRANKE: "Pod krinkom građanske žele stvoriti jednonacionalnu BiH"!

Probosanske stranke iz Sarajeva SDA, SDP, DF, SBB ocijenile su da je puno bolje ne provoditi odluku Ustavnog suda, po apelaciji Bože Ljubića kako bi bolje mogli manipulirati izbornim procesom, što se i dogodilo izborom drugog bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH (Željkom Komšićem) i onemogućavanjem da izabrani legitimni hrvatski predsjednik zauzme svoju poziciju u Predsjedništvu BiH, što jasno determinira postojeće političko stanje u ovoj zemlji, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

  • Politika

  • 31. Dec. 2018  31. Dec. 2018

  • 15

Čavara je kazao kako je neprihvatljivo ponašanje probosanskih stranki oko neprovedbe donesene odluke Ustavnog suda, što, prema njegovom mišljenju, jasno pokazuju da određene političke strukture iz Sarajeva ne žele poštivati institucije ni Ustav ove države.

Predsjednik FBiH kazao je kako svi oni koji drže do BiH, koji ju smatraju domovinom, trebat će početi zagovarati poštivanje Ustava ove države i odluka institucija.

-Ne mogu se zaklinjati u BiH, a u isto vrijeme ne poštivati odluke njezinih institucija ni njezin Ustav. Prema tome, nemoguće je formirati vlast u Federaciji BiH dok se ne promijeni Izborni zakon u smislu onih odredbi koje je Ustavni sud pobrisao kao neustavne, odnosno ugradnje odredbi u Izborni zakon sukladno Ustavu BiH, a poznato je da se radi o odredbama koje se odnose na omogućavanje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, ustvrdio je Čavara.

Predsjednik FBiH osvrnuo se i na upustvo CIK-a prema kojem će se raspodjela mandata vršiti prema popisu iz 2013.te, ali i po principu da se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat svakog konstitutivnog naroda.

-Nažalost, u ovom proteklom razdoblju bili smo svjedoci jako brutalnih napada i prijetnji usmjerenih Središnjem izbornom povjerenstvu preko medija, koji su uputile određene stranke koje su tražile donošenje odluke koja njima odgovara, odnosno odluke koja je protivna Ustavu i Izbornom zakonu. Po meni je nevjerojatno da su sve te prijetnje prošle bez ikakvih sankcija pred sudom i to možda najbolje pokazuje situaciju u kojoj se nalazimo u BiH. S druge strane, stalno sam ponavljao, a to je stav i HDZ-a BiH, odnosno hrvatskih stranki okupljenih oko HNS-a da SIP ne može biti zakonodavac, da može donijeti odluku samo na temelju članka 10.12, u kojem piše da nakon svakog popisa SIP donosi odluku o popuni Doma naroda. Prema tome, SIP samo na osnovi popisa iz 2013. ima zakonski temelj donijeti odluku o popuni Doma naroda, što su i napravili. S druge strane, SIP je, po mom mišljenju, donio i ono što je neustavno u Ustavu FBiH. Važno je reći da Ustavni sud još nije donio odluku po apelaciji gospođe Borjane Krišto kojim se osporavaju odredbe u Ustavu FBiH, a koje je isti taj Sud pobrisao iz Izbornog zakona. To je odredba da se iz svake županije bira najmanje po jedan Hrvat, Srbin ili Bošnjak… Ne znam zašto ta odluka još nije donesena, ja očekujem da će se ipak vrlo skoro to napraviti, budući da će se tako riješiti mnoge dvojbe. Što se tiče općenito odluke SIP-a, dok god je bilo koji sud ne ospori, ona je valjana i mora se primjenjivati bez obzira tko se s njom slagao ili ne, kazao je predsjednik FBiH.

Upitan kako komentira izbor Vlade Sarajevskog kantona u kojoj, prema tvrdnji novinara "nema ni jednog Hrvata ni Srbina", predsjednik FBiH je kazao kako upravo to pokazuje koliko su stranke, koje su sastavile tu Vladu, dosljedne u priči da treba primijeniti popis iz 1991.

-Tu se pokazuje sav paradoks. Dakle, taj popis ne primjenjuju kada oni rade, odnosno kada njima ne odgovara, a htjeli bi njegovu primjenu kad je to njima u interesu. Kada je u pitanju sastavljanje Doma naroda, zalažu se za primjenu popisa iz 1991., odnosno žele birati uime drugih naroda. Jednako to su napravili sastavljajući Vladu Sarajevske županije. Iz svega ovog vidljivo je da te stranke pod plaštem “građanske”, zapravo zagovaraju jednonacionalnu državu u BiH, kazao je Čavara.

Na upit misli li da je izvjesna koalicija HDZ-a BiH i SDA na razini FBiH, predsjednik FBiH je izjavio kako ništa nije izvjesno dok se ne dogovori, no dodao je kako postoje određeni parametri koji na to ukazuju.

-Prvenstveno je tu izborni rezultat HDZ-a BiH, odnosno HNS-a, sad hrvatskog političkog bloka i SDA. Ti parametri ukazuju na neki logičan slijed. No, prije svega treba dogovoriti programska načela, izmjene Izbornog zakona, koji je prioritet da bi se ta vlast uopće mogla formirati, prema tome, treba potražiti partnera koji će poštivati prvenstveno BiH, Ustav BiH i institucije ove države. Tko to nije u stanju, ne može biti partner za rad, kazao je Čavara.

Komentirao je i slučaj lažnog predstavljanja bošnjačkih zastupnika kao Hrvata, te je upitan mogu li bošnjačke stranke izabrati svoje Hrvate.

-Čitava priča oko odluke Središnjeg izbornog povjerenstva odnosi se upravo na to, odnosno na nastojanja određenih političkih struktura da se okoriste etničkim čišćenjem Hrvata i Srba. Žele da u dijelovima BiH gdje su etnički očistiti Hrvate i Srbe oni biraju svoje, od jučer deklarirane, “Hrvate” ili “Srbe” kako bi upravljali Federacijom. Jasno je da na takav način žele upravljati kompletnim političkim procesima u BiH. U to je sažeta sva priča oko popune Doma naroda FBiH, kazao je predsjednik FBiH.

Osvrćući se na protekli četverogodišnji mandat aktualne vlasti u FBiH Čavara je kazao:

Nažalost, konstantno smo taoci sličnih političkih igara, nedosljednosti u pričama, podmetanju spinova… Na samom početku mandata imali smo parlamentarnu većinu u kojoj je sudjelovala i Demokratska fronta, koja je nakon nekoliko mjeseci rušenja sustava dijelom izašla iz vlasti. Ostao je njihov potpredsjednik FBiH kako bi nastavio raditi na destrukcijama vlasti. Pa smo onda imali lutanja SDA, od potrebe da izigrava sve partnere pa do stvaranja nekih parlamentarnih većina koje nisu dogovorene… Imali smo niz turbulentnih razdoblja. SDA je na takav način izglasao niz dokumenata u Parlamentu FBiH rukama onih koji su formalno oporba, a opet je to bilo udruživanje po nacionalnoj osnovi što, naravno, destabilizira odnose i ruši povjerenje među narodima u FBiH. Nadam se da se slično razdoblje neće ponoviti jer sve to najviše šteti svim stanovnicima FBiH, kao i napretku ove države, odnosno stvaranju ambijenta u kojem ćemo svi puno drugačije doživljavati ovaj sustav, u kojem ćemo imati bolju suradnju, ljepši i ugodniji život u BiH. Također, nadam se da će u predstojećem razdoblju biti mnogo više ozbiljnosti i odgovornosti svakoga prema svom narodu, kazao je predsjednik FBiH.

Upitan imaju li Hrvati uopće budućnost u ovakvoj BiH, budući je, prema mišljenju novinara "mnogo Hrvata osjetilo gorčinu nakon proteklih izbora, i nametanja Komšića čime im se sugeriralo da je njihovo mišljenje nebitno".

-Bez obzira koliko netko želio ugroziti prava Hrvata ili im ih oduzeti, to ne znači da mi ovdje nemamo budućnost. Naprotiv, BiH je naša domovina i za nju se vrijedi boriti, boriti se onako kako mi zamišljamo, kroz zakone i zaštitu konstitutivnih naroda. Ovo je prelijepa država i naša država te mi nemamo pravo zbog svih onih generacija, koje su nam ovu domovinu ostavile u nasljeđe, od nje odustati zbog bilo kakvog problema. Sve ovo su kratkotrajni pokušaji likova izgubljenih u vremenu i prostoru bez odgovornosti za budućnost, prvenstveno svoje djece i svog naroda. Ne smijemo njima dopustiti da utječu na opstojnost i opstanak hrvatskog naroda. Naša budućnost u BiH je pozitivna, imamo snage i mogućnosti izboriti se da ova država bude i po mjeri hrvatskog naroda te da to bude zemlja u kojoj svi zajedno možemo vrlo lijepo živjeti. Nijedna europska zemlja nema nijednu prednost po kojoj su oni bogati, a mi siromašni. Smatram da je to prvenstveno do odnosa među narodima i strankama, koje mi, uz pomoć velikog broja prijatelja koje imamo u susjedstvu i zemljama svijeta, možemo posložiti da to bude zemlja u kojoj ćemo itekako uživati živjeti, uvjeren je predsjednik FBiH.

Zamoljen da komentira usvajanje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, te upitan smatra li da su u Europskoj uniji konačno shvatili problem Hrvata u BiH, Čavara je kazao:

-Mislim da Europa i svijet nisu konačno shvatili probleme u BiH, odnosno mislim da mnogi od njih nisu shvatili konačne probleme u čitavom svijetu. Međutim, pozitivno je što se RH, uz svu pomoć koju je u ranijem razdoblju usmjerila prema BiH – od zbrinjavanja izbjeglica, pomoći u obrani, financijskoj pomoći…, pokazuje kao velik prijatelj BiH i kroz integracije EU-a i NATO-a. Moramo u tom kontekstu gledati Hrvatsku i njezine aktivnosti. S druge strane, Deklaracija o položaju Hrvata u BiH napokon je jedan ozbiljniji dokument o kojem se raspravljalo gotovo cijeli dan u Saboru RH. Samom tom raspravom mnogi, koji nisu razmišljali o onom o čemu govori Deklaracija, vjerojatno su spoznali određene detalje o položaju Hrvata u BiH. Zabrinjava i činjenica s koliko negativnosti se u određenim bošnjačkim krugovima dočekuje jedna takva Deklaracija. Također, te reakcije govore i koliko je taj dokument pogodio u središte, odnosno da su, nažalost, određene bošnjačke elite bile spremne organizirati izbor jednog Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH te da njihove namjere sežu i mnogo dalje. Deklaracijom RH konačno jasno pokazuje odgovornost prema sudjelovanju u potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, međutim, to nije dovoljno. I aktivnosti na ostvarivanju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, moraju se nastaviti, kazao je Čavara.

loading...

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...