TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Danas pravimo PODERANE GAĆE, tradicionalnu slasticu naših krajeva

Svi smo čuli za poderane gaće i svi smo ih jeli, no, znamo li ih i pripremiti, a da u pomoć ne zovemo naše bake i mame?

  • Gastro

  • 02. Jan. 2019  

  • 0

SASTOJCI

glatko brašno, 500 g

suhi kvasac, 1 vrećica

šećer, 2 žličice

sol, 2 žličice

ulje

PRIPREMA

Prije svega pripremimo pjenicu tako što u zdjelicu s izmrvljenim kvascem dodamo malo šećera, ulijemo po prilici 200 ml mlake vode, izmiješamo sastojke i kada se kvasac potpuno rastopi ostavimo pjenicu da se digne.

U zdjelu s prosijanim brašnom ulijemo pjenicu, ulje, sol, promiješamo, i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.

Zatim rukama oblikujemo kuglu poklopimo i ostavimo da se diže po prilici jedan sat.

Dignuto tijesto premjestimo na dasku i narežemo ga na nekoliko komada.

Od svakog komada oblikujemo tanki nepravilan oblik, po sredini zarežemo nožem 2-3 puta, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 10-ak minuta.

Zatim tijesto stavimo u vrelu duboku masnoću i pržimo s obje strane do zlatno žute boje.

Gotove „poderane gaće“ izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužimo.

Možete ih posuti šećerom u prahu ili u kombinaciji s domaćim pekmezom, mogućnosti su neograničene.

Prijatno!

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...