JAD I BIJEDA DODIKOVOG REŽIMA: Presuda protiv tužioca koji je podigao optužnicu protiv MRTVOG DAVIDA i kojeg je odlikovao Dragan Lukač je DOKAZ

Sud BiH je pravosnažno osudio Labotića zbog krivičnog djela „nedozvoljeno korištenje autorskih prava“. Saša Labotić podigao optužnicu protiv Davida Dragičevića šest dana nakon što je pronađen mrtav. Milan Tegeltija ne želi da suspenduje tužioca Labotića, kojeg je u aprilu odlikovao ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač

  • Vijesti

  • 03. Jan. 2019  03. Jan. 2019

  • 1

Piše: AVDO AVDIĆ

Daleko od očiju javnosti, početkom decembra, Ured disciplinskog tužioca podnio je VSTV-u tužbu protiv Saše Labotića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. Labotić je, kako saznaje Žurnal, tužen zbog toga što je prilikom imenovanja na poziciju tužioca skrivao da je – osuđivan. 

No, unatoč tome što je utvrđeno da je tužilac pravosnažno osuđen, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije donije odluku ni o razrješenju, niti o suspenziji banjalučkog okružnog tužioca. Razlog je jednostavan – Labotić uživa zaštitu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i svojih nadređenih u Okružnom tužilaštvu, jer je i on direktno umiješan u „slučaj Dragičević“.

OPTUŽNICA PROTIV UBIJENOG MLADIĆA

Šest dana nakon što je pronađeno tijelo Davida Dragičevića, tužilac Saša Labotić proslijedio je Osnovnom sudu u Banja Luci optužnicu protiv ubijenog mladića. No, sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović sačinio je tada službenu zabilješku da je „nakon zaprimanja optužnice obavijestio postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka da je David Dragičević preminuo, te da je potrebno da tužilac dostavi izjavu o povlačenju optužnice“. 

Labotić, naravno, nije postupio po uputama sudije za prethodno saslušanje, te je insistirao na provođenju krivičnog postupka protiv mrtvog Dragičevića s ciljem njegove diskreditacije. Tek nakon pritiska javnosti, tužilac Labotić je odustao od  ovog krivičnog postupka, ali je samo pet dana kasnije odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača Saša Labotić nagrađen „zlatnim značkom policije“, o čemu je javnost, na službenoj stranici MUP-a RS, obaviještena 4. aprila 2018. godine. 

Mjesec i po kasnije, predsjednik VSTV-a BiH  Milan Tegeltija zvanično je obaviješten da je okružni tužilac Saša Labotić pravosnažno osuđivan, te da unatoč tome, obavlja funkciju tužioca. 

alt

Tegeltiji je, prema informacijama Žurnala, dostavljena i presuda Suda BiH broj: KPS – 109/07. Labotić je državnim tužocima priznao da je prekršio Krivični zakon BiH, nakon čega mu je sudija Mehmed Šator izrekao kazneni nalog na iznos od 900 maraka. Presuda je izrečena 28. 2. 2008. godine. Upravo datum 28. 2. nalazi se na optužnici koju je Saša Labotić deceniju kasnije podigao protiv Davida Dragičevića. Interesantno, tu optužnicu Labotić je Osnovnom sudu uputio tek 30 dana kasnije, i to nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Dragičevića.  

SASTANAK UOČI VELIKIH PROTESTA

Bez obzira na sve ove dokaze, VSTV sa Milanom Tegeltijom na čelu nije našao za shodno da Labotića razriješi dužnosti okružnog tužioca. Naprotiv, Tegeltija je stao u zaštitu svih tužilaca iz Banja Luke koji su na bilo koji način imali dodira sa slučajem Dragičević. 

Da je i sam Tegeltija davao instrukcije umiješanim u ovaj slučaj, dokazuje i sastanak od 6. jula 2018. godine u jednom banjalučkom restoranu. Predsjednik VSTV-a, naime, dan uoči velikih protesta pokreta „Pravda za Davida“, održanih 7. jula u Banja Luci, sreo se sa okružnim tužiocima iz Banja Luke, a kratko se sreo i sa direktorom policije RS Darkom Ćulumom, te sa predsjednikom Ujedinjene Srpske – Nenadom Stevandićem. Tegeltija je za Žurnal potvrdio da se sreo sa navedenim zvaničnicima, ali o detaljima sastanka nije želio govoriti. 

No, da tužoci iz predmeta Dragičević imaju njegovu podršku dokazao je i prošle sedmice kada je nakon posjete Okružnom tužilaštvu Banja Luka obećao da će „predmet Dragičević“ ići na reviziju u Tužilaštvo BiH. Upravo je Tužilaštvo BiH prije tačno deset godina utvrdilo da jedan iz tužilaca u predmetu Dragičević, Saša Labotić dakle, neovlašteno prodaje video i audio materijale za koje nema autorska prava. 

Iako je presuđen, Labotić je i dalje tužilac. Bez obzira na tužbu koju je Ured disciplinskog tužioca početkom decembra podigao protiv njega. 

(zurnal.info)  

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...