ISTOČNJAČKA TAJNA ZDRAVLJA I DUGOG ŽIVOTA: Sve što trebate znati o meditaciji, kako i kad meditirati i zbog čega je sve dobra

Možda je sada vrijeme da odvojite nekoliko minuta samo za sebe i proniknete u svoj unutarnji svijet

  • Zdravlje

  • 03. Jan. 2019  

  • 0

Što je meditacija i što se njome može postići


Meditacija podrazumijeva duhovne vježbe koje svoje postojanje vuku iz istočnjačkih religija. Njome se pokušava postići da svaka osoba koja krene s meditacijom svoje misli svjesno i planirano, s dubokom koncentracijom, usmjerava prema nečemu čemu duboko teži, poput primjerice unutarnjeg mira. To i je jedan od glavnih ciljeva koji osobe meditacijom žele dobiti.

Osim unutarnjeg mira, ljudi se kroz meditaciju uglavnom fokusiraju na otklanjanje stresa ili lakše upravljanje svojim mislima i postupcima u svim stresnim situacijama, zatim na bolju i dublju koncentraciju na sve što rade i čime se bave. Također, uz meditaciju žele naučiti upravljati svojim unutarnjim procesima poput razumijevanja i vladanja vlastitim emocijama, ali i vanjskim procesima – postupcima prema osobama s kojima se susreću na dnevnoj bazi. Kaže se da uz svakodnevnu meditaciju možemo postati bolje i smirenije osobe koje će imati puno više razumijevanja za ljude oko sebe i sve teške i nelagodne situacije koje nas u životu opterećuju.

Kako meditirati

Nakon što ste istražili brojne knjige i članke o meditaciji i saznali čemu ona služi, još uvijek niste sigurni kako i na koji način početi s meditiranjem? Nije vam jasno kako ostati dosljedan, odnosno kako uz sve svakodnevne obaveze i užurbani način života uvrstiti meditaciju u dnevnu rutinu? Za početak morate pronaći mjesto na kojem ćete moći ostvariti barem nekoliko mirnih minuta i moći utonuti u svoje misli tako da na neko vrijeme odbacite sve svoje probleme i brige. Ne razmišljajte previše o detaljima poput načina sjedenja koji bi trebao biti pravilan, o svjetlosti, mraku, trebate li se nasloniti, mora li to biti na krevetu ili na podu... Jednostavno sjednite tamo gdje je mirno i gdje najviše volite jer vam je udobno. Potpuno se opustite i uživajte u mirnoći svog tijela i svojih misli, te u njihovom skladu.

Kada meditirati

Možete odabrati dio dana koji najviše odgovara vašem dnevnom rasporedu, poslovima i obavezama. Po mogućnosti, to mora biti dio dana kada možete biti potpuno sami. Možda je najbolja ideja za garantirano mirnu i savršenu meditaciju da ustanete otprilike pola sata prije svih ostalih ukućana, lagano se razbudite i tako smireni ostanite koliko vam je potrebno. Ako ste početnik, onda će vam u procesu meditacije biti čak dovoljno i dvije minute, dok osobe koje duže vrijeme prakticiraju meditaciju i mogu biti u tom procesu čak i do desetak minuta.

Proces meditacije

Pripreme za meditaciju nisu velike i dosadne, potrebno je samo umiriti vlastite misli, zato je jutro nekako najzanimljivije doba dana za ovu aktivnost. Razmislite kako se osjećate i sve svoje misli usmjerite u ovaj proces. Kod procesa same meditacije vrlo je važno da se, nakon što shvatite da vam je doista udobno i ugodno, koncentrirate na disanje. Možete brojati vlastite udahe i izdahe kako biste potpuno raščistili svoj um. Proučavajte način na koji to radite, pratite zrak koji ulazi i izlazi iz vaših pluća. I ne brinite, zasigurno će vam se događati da više puta tijekom tih nekoliko minuta ne možete biti na miru i da vam misli odlutaju na brige koje vas more. To je normalno i zbog toga ne trebate odustati. Ne razmišljajte o tome radite li meditaciju ispravno ili ne. Čim shvatite da se to događa, odmah se iskontrolirajte i vratite brojanju udisaja i izdisaja. Vaše misli nećete moći potpuno prekinuti jer to nije prirodno, ali moći ćete vježbati vlastitu koncentraciju i fokus na ono što želite.

Distrakcije

Čini vam se da neprestano i pretjerano doživaljavate svjetlost? Nije to ništa neuobičajeno, nego baš naprotiv, vaš um fokusira se na svjetlost i to je sasvim u redu. Kako biste postigli savršen unutarnji sklad, možete ispitivati sami sebe na koji točno način vaš um doživljava svjetlost ili pak zvukove i šumove oko vas. Ponekad će vam se činiti da distrakciju čine i dijelovi vašeg tijela jer ćete se automatski fokusirati na neki dio tijela, primjerice na nogu koja vas iz nekog razloga boli. U redu, prihvatite tak tijek misli i osjetite tu nogu kroz proces meditacije. Neka ta bol ne bude klasična distrakcija, već dio vašeg tijela kroz energiju koju pokušavate doseći.

Završetak meditacije
Važan je i trenutak koji označava kraj meditacije, a ne samo pripremu, početak i sami tijek meditacije. Kraj meditacije je važan jer ga se preporučuje osvijestiti na način da je sve to bilo jedno pozitivno i predivno iskustvo za vas. Razmislite kako ste doživjeli svoju današnju meditaciju? Je li vas ona umirila, oraspoložila, napunila potrebnom energijom za dobar i uspješan dan? Poanta meditacije je zapravo da vam donese mnoge pozitivne značajke poput boljeg upoznavanja samih sebe, osviješćivanja vlastitih tegoba i lijepih stvari koje volite, te da učinite nešto dobro za svoje tijelo i um koji su neraskidivo povezani divnom energijom. Upravo tu vezu možete otkrivati kroz proces meditacije.

Svako tijelo i svaki um su posebni i različiti jedan od drugog, zato su to predivne riznice koje je potrebno neprestano istraživati, osjećati, ispitivati, vježbati, pratiti, poboljšavati. Predivna je spoznaja kada shvatite način na koji možete povezivati svoje tijelo i svoje misli i poželjet ćete to raditi svaki dan.

(SB / Zena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...