EKSKLUZIVNO Edinin bijeg iz vehabijskog pakla

Žena koja je tokom sedmogodišnjeg braka iskusila sve patnje života sa vehabijom, za naš list ekskluzivno govori o drami kroz koju je prošla, nakon što je uspjela da se istrgne iz vehabijske zajednice

  • Hronika

  • 28. Avg. 2013  28. Avg. 2013

Edina Đogo je tokom sedmogodišnjeg braka sa vehabijom u "srcu vehabizma" u Beču preživjela razne torture, mučenja i nasilje u porodici. Pod prisilom muža švercovala je sa trogodišnjom kćerkicom tehničku robu iz Austrije u BiH i to uglavnom na tuđi pasoš. Iscrpljena od gladi i svakodnevnih tortura teško je oboljela od tuberkoloze i bila šest mjeseci liječena na klinici u Beču. Na nagovor roditelja pobjegla je od muža nasilnika i 2005. godine vratila se u rodno Brčko, gdje se zaposlila kao novinarka.

“Odgovorno tvrdim da je i Mevlid Jašarević proizvod i posljedica ideologije i čestih predavanja Nusreta Imamovića. I sama sam živeći u tom svijetu često dolazila u situaciju da se zamislim da se negdje u nekoj zemlji raznosim bombom u ime Allaha, a da je Muhamed Atta bio naš uzor. Hvala Bogu, iako teško i sa strašnim posljedicama, iščupala sam se. Danas sam vjernica, ali imam svoje grijehe, za koje ću ja pred Allahom dž.š. odgovarati i niko nema pravo da me osuđuje”, kaže u razgovoru za naš list Edina Đogo. (M.D.)

(Cijeli tekst pročitajte u novom broju Slobodne Bosne koji je u prodaji 29. avgusta)

loading...

trenutak ...