BIO JE ARKANOV ŠEF I IDOL, TITO GA SE PLAŠIO, KAO I POLA SVIJETA: Upoznajte čovjeka koji je bio pravi VLADAR Jugoslavije!

U svoje vrijeme je vedrio i oblačio, plašio ga se Tito, ali i pola svijeta. Njegovo djelovanje učinilo ga je jednim od najmoćnijih ljudi svoga vremena.

  • Jeste li znali

  • 04. Jan. 2019  

  • 3

Jugoslovenski komunistički političar iz Slovenije i jedan od najbližih saradnika Tita, Stane Dolanc, nestao je iz političkog života Jugoslavije 13. maja 1989. godine, na svoj omiljeni praznik - Dan bezbjednosti. To je bilo vrijeme kada su političke prilike u zemlji već nagovještavale pluralizam, ali i sukobe i rat. Dolanc je važio za sivu eminenciju u saveznoj policiji i tajnoj službi, pa nije čudo da su ga se mnogi bojali.

Ali ko je bio Stane Dolanc i kako je on to zapravo vladao Jugoslavijom? I kakve je veze imao sa Arkanom?

Stane Dolanc

Dolanc je od 1971. do 1978. godine bio sekretar Izvršnog biroa Predsedništva CK Saveza Komunista Jugoslavije. Od 1982. do 1984. savezni sekretar Unutrašnjih poslova. Član predsjedništva SFRJ bio je od 1984. do 1985. godine, a redovno je imenovan za člana Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka, kojim je predsjedavao u drugoj polovini 80-ih.

Prelomna godina u njegovom životu bila je 1969. Tada postaje član Izvršnog biroa CK SKJ, čime su mu širom otvorena vrata partijske politike. Funkcija sekretara, tada je uvedena prvi put, sa mandatom na godinu dana, ali ju je Stane obavljao punih devet.


Viđan sve češće u Titovoj sviti, biva okarakterisan u štampi kao "drugi čovjek u Jugoslaviji, odmah iza Tita." Dolanc nije bio zadovoljan tom pozicijom, pa je polako ali sigurno, izrastao iz te sjenke, zbog čega ga je Jovanka otvoreno mrzila.

U ranim osamdesetim opozicija ga je upamtila po čistkama, jer se kao ministar policije zalagao za progon intelektualaca, a terete ga i za naručivanje ubistava pripadnika jugoslovenske političke emigracije u inostranstvu.

Tu se u vezi Dolanc - Ražnatović, prvi put pojavljuje Arkan, koji je između ostalih bio njegov pulen.

Mnogobrojni materijalni dokazi svjedoče o tome da je jedan od agenata Savezne službe u vreme Staneta Dolanca bio između ostalih, Željko Ražnatović Arkan. Bio je praktično potpuno zaštićen od krivično-pravnog gonjenja srpske policije: javne i državne bezbjednosti. Razlog tome je naklonost koju je stekao kod Savezne policije, obavljajući razne poslove za njih.

Arkan je prvi put dospio u srpsku javnost 1983. godine, nakon što je ranio dvojicu policajaca koji su došli da ga privedu po poternici koju je za njim izdala holandska policija. Tužilac Milutinović je ranjavanje dvojice policajaca okarakterisao kao Arkanovu samoodbranu, iako su oba policajca zbog posljedica ranjavanja završila u invalidskoj penziji.

Još jedan događaj koji svjedoči o zaštiti Arkana koju je uživao kod Dolanca dogodio se na početku rata 1990. godine. Nakon što je Arkan sa nekoliko prijatelja naoružanih bombama i automatskim oružjem uhvaćen u Hrvatskoj, Dolanc je dogovorio njihovo oslobađanje kao i povratak u Beograd.

"Kada sam ga jednom pitao je li radio za tajne službe, ljutito mi je odgovorio: "Da me to više nikada u životu nisi pitao". Uvijek je to negirao. Ali neki njegovi prijatelji iz tajnih službi, koji su radili s njim, kasnije su mi pričali da je Stane Dolanc bio prijatelj s njegovim ocem, mojim dedom Veljkom, koji je Dolanca zamolio: ‘Daj, pomozi mi, imam sina, sposoban je, ali je nestašan. Mislim da ga ubacite negdje, bio bi jako dobar za službu." Dolanc je kasnije smatran za jednog od Arkanovih glavnih zaštitnika."- rekao je Arkanov sin Vojin, gostujući u jednoj TV emisiji.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...