VELIKI HERCEGOVAC BIO JE POTPRESJEDNIK VLADE BiH: Pošao je na doček turskog gosta, zločinci su ga brutalno ubili, a Francuzi se ponijeli BIJEDNO

Portal „Slobodna Bosna“ nastavlja svij serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 08. Jan. 2019  

  • 0

Hakija Turajlić bio je bosanskohercegovački političar, ekonomist i biznismen, prvi  potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine.

Prije početka rata u Bosni i Hercegovini Turajlić je bio direktor jedne od najvećih kompanija bivše Jugoslavije, sarajevskog Energoinvesta.

Njegovo ubistvo koje su počinili pripadnici Vojske bosanskih Srba u sarajevskom naselju Stupu bila je jedan od najvećih gubitaka za vladu Bosne i Hercegovine tokom rata.

Na današnji dan 1993. godine Hakija Turajlić je krenuo na Međunarodni aerodrom u Sarajevu da dočeka Orhana Sefa Kilercioğlua, koji je pratio pošiljku pomoći iz Turske. Na povratku u Sarajevo morao je proći kroz teritoriju pod kontrolom bosanskih Srba pod nadzorom snaga UNPROFOR-a.

Foto: Arhiv

Konvoj UN-a koji je vozio Turajlića u Sarajevo je zaustavila grupa srpskih vojnika na ilegalnoj barikadi nekoliko kilometara od aerodroma. Nakon sat i pol vremena francuski oficir UNPROFOR-a je otvorio vrata na oklopnom transporteru u kojem je Turajlić sjedio, pri čemu je srpski vojnik otvorio vatru iz kalašnjikova. Turajlić je pogođen s više hitaca. Francuske trupe nisu uzvratile vatru, nisu pozvale pojačanje, a jedinice koje su bile 500 metara dalje nisu zadržale ubice. Britanske trupe koje su pristigle na mjesto zločina su dobile naredbu da napuste lokaciju.

Ubistvo Turajlića bilo je povod prekidu mirovnih pregovora u Ženevi.

Ujedinjene nacije i srpska vojska su odbili sarađivati sa bosanskom vladom u istraživanju i pronalasku ubice, a za to brutalno ubistvo nikada niko nije odgovarao.

U povodu desetogodišnjice ubistva Hakije Turajlića, glavni urednik „Slobodne Bosne“ Senad Avdić je napisao sljedeće:

Potpredsjednik Vlade zemlje koja je napadnuta sa svih raspoloživih strana rizikuje svoj život prolazeći kroz najkrvoločnije neprijateljske linije ne bi li na “ničijoj zemlji” naplatio neka dugovanja od turskih preduzeća dužnika. Pored ostalog, njegova zemlja nema ni novca, a treba platiti oružje, kupiti hranu, osigurati plin.

Gledao sam mjesecima prije zvjerske likvidacije izvedene uz značajno sadejstvo francuskih oficira Hakiju Turajlića u hodnicima i kabinetima Vlade i Predsjedništva BiH i svaki put bez trunke sumnje isto zaključivao: Turajlić je bio jedini čovjek u državi koji je znao šta hoće, koji je imao potpuno kontrolu nad onim što hoće, i kojem nikada, sekunde jedne, nije kasnila ideja kako do toga cilja doći. Imao je jasno poslagan red poteza, bez obzira na okolnosti, ambijent i okruženje, savrš eno je održavao poslovnu disciplinu, staloženost, viziju.

Viziju o tome šta treba da radi potpredsjednik Vlade u zemlji na koju je izvršena agresija. Dok su njegove kolege iz državnog vrha “vladale” zemljom što iznutra a što češće izvana uglavnom preko press konferencija i saopćenja, Turajlić je letio od Moskve do Bliskog istoka spašavajući imovinu i kapital “Energoinvesta” i drugih predratnih ekonomskih džinova.

Dok su bošnjački prvaci hodali po bijelom svijetu skrušeno pružajući dlanove i tražeći sadaku, on je odrješito i razborito uzimao ono što je bilo naše, a što su agresorski lešinari već bili “zapikali”.

Hakija Turajlić je bio simbol Bosne i Hercegovine koja je do 1990. u svijetu zarađivala 5 milijardi dolara prodajući svoje robe, znanje i usluge.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...