Anto Đapić: „Anđelko Hrgić zna tko je ubio mog strica“.

Đapićev stric i imenjak ubijen je u svom stanu u Njemačkoj 29. juna 1989., kao posljednja žrtva UDBE među hrvatskim emigrantima

  • Hronika

  • 02. Sep. 2013  

Dokumente iz Udbina arhiva, koji dokazuju tko je bio zadužen za praćenje i likvidaciju političkih emigranata, münchenskoj policiji predao je poznati pravaš Anto Đapić još 1999. godine. Naime, kada je izgubio nadu da će se hrvatske vlasti ozbiljno uhvatili u koštac s tim problemom te procesuirati nalogodavce, organizatore i izvršitelje brutalnih ubojstava hrvatskih emigranata,

 

Đapić se obratio njemačkoj policiji, na čijem je teritoriju ubijen njegov stric Anto Đapić.

Đapićev stric i imenjak ubijen je u svom stanu u Nürnbergu, a pronašao ga je osobno nećak Anto Đapić 29. lipnja 1989. godine.

 

- Cijeli vikend zvali smo strica na telefon i nije se javljao. Kada smo mu nakon četiri, pet dana zazvonili na vrata, nije otvorio. Otac je odmah rekao, sigurno je ubijen. Domar nam je otvorio stan i zapuhnuo nas je neopisiv smrad. Ubojice su ostavili uključen plin, štednjak, a na televizoru se vrtio neki crtani film, bez tona. Tada sam prvi put osjetio dah smrti. Ta dva i pol metra predsoblja prolazio sam kao kroz vječnost i onda vidio strica kako nepomično leži. Ubijen je čekićem i nožem! Krvi je bilo posvuda, sve do stropa. Policija je utvrdila da su bila najmanje dva počinitelja - prisjeća se Đapić pronalaska mrtvog strica, inače posljednje Udbine žrtve među hrvatskim emigrantima.

 

Iz Udbinih dokumenata razvidno je da je za Antu Đapića bio zadužen Ured u Livnu.

- Pored imena mog strica bilo je upisano ime Anđelka Hrgića iz Udbina ureda u Livnu, a likvidaciju je obavila osoba pod kodnim imenom “Karlo”. U službenim Udbinim papirima bilo je upisano da moga stric treba lišiti slobode do studenog 1989. godine, a on je ubijen 26. lipnja 1989. godine.

Hrgić, kao glavni zaduženi za mog strica, sigurno zna tko je obavio likvidaciju, a i tko ju je naredio - kazao je Đapić za “Slobodnu Dalmaciju” danas, ali i prije gotovo četiri godine kada je Anđelko Hrgić imenovan zamjenikom direktora SIPA-e.

 

Anđelka Hrgića, aktualnog zamjenika direktora SIPA-e, koji je ujedno i načelnik Kriminalističko-istražnog odjela, zamolili smo da se očituje o Đapićevim tvrdnjama, koje, uzgred, iznosi već nekoliko godina i u BiH medijima, no do zaključenja teksta ovaj visokopozicionirani policijski dužnosnik BiH nije nam odgovorio na upit, ali nije pokazao ni spremnost za razgovor o ovoj temi. No, putovi Hrgića i Đapića ukrstili su se i u posljednjem desetljeću, na otoku Viru. Naime, obojici je to ljetna destinacija. Dok Đapić ima vikendicu, djelatnici SIPA-e kazat će kako im “šef ima motel koji im ljeti iznajmljuje”.

(Slobodna Dalmacija)

trenutak ...