IDEALAN DORUČAK, UKUSNA UŽINA, SLASNA VEČERA: Danas pravimo paštetice sa sirom, bolje nego iz pekare

Ne dajte ovom jelu da se ohladi, puno je ukusnije ako ga jedete dok je toplo!

  • Gastro

  • 10. Jan. 2019  

  • 0

SASTOJCI

lisnato tijesto, 600 g smrznuto

poriluk, 200 g

indijski oraščići, 30 g

maslac, 30 g

sir ementaler, 74 g

kopar, 1 svežanj (može i sušeni)

jaja, 2

vrhnje za kuhanje, 1 dl

PRIPREMA

Poriluk narežemo na tanke kolutiće i pržimo na maslacu 5 minuta miješajući. Solimo i paprimo i stavimo na stranu da se hladi.

Indijske oraščiće prepržimo na suhoj tavi dok ne dobe zlatno žutu boju. Vadimo ih na dasku i sitno nasjeckamo.

Sir ementaler grubo naribamo. Kopar nasjeckamo. Jaja i vrhnje za kuhanje pomiješamo. Sada sve pripremljene sastojke zajedno izmiješamo. Smjesa je gotova.

Od otopljenog lisnatog tijesta odvojimo 4 spojena listića i premažemo jednu stranu bjelanjkom. Na premazanu stranu stavimo toliko nadjeva da možemo pokriti sa slijedeća 4 listića. Smjesu je važno stavljati 1 cm od ruba tijesta kako bi se donje i gornje tijesto moglo na rubovima utisnuti i spojiti.

Tako pripremljene jastučiće od lisnatog tijesta slažemo u posudu za pečenje, premažemo žumanjkom i pečemo u pećnici na sredini 20 minuta na 200 stupnjeva. Poslužujemo toplo ili hladno.

Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...