SA OSUĐENICIMA NJEŽNO: Tešanjski sud odlaže zatvorsku kaznu za pripadnike automafije

Predsjednika Općinskog suda u Tešnju Zdravka Popovića ne dotiče nedavno ubistvo dva sarajevska policajca od strane pripadnika automafije; već godinama iz njemu znanih razloga, odgađa izvršenje zatvorske kazne pripadniku grupe koja je krala vozila na području BiH

  • Hronika

  • 10. Jan. 2019  10. Jan. 2019

  • 0

Piše: Amarildo Gutić

Više od dvije i po godine Općinski sud u Tešnju odlaže izvršenje zatvorske kazne Muharemu Smajloviću zvanom Ćelo, osuđenom članu ovdašnje automafije. Smajlović je osuđen na 3 godine i 4 mjeseca zatvorske kazne po presudi Općinskog suda u Zenici za krađe vozila i iznude.

U vrijeme presude koja je pravosnažna od 24.3.2016. godine, Smajlović je živio u Zenici, da bi 4 mjeseca kasnije prijavio prebivalište u Tešnju. Tako je nadležnost za upućivanje na izdržavanje zatvorske kazne preuzeo Općinski sud Tešanj. Slijed događaja pokazuje da Tešanj nije slučajno izabran.

I elektronski nadzor je kazna

Smajlović je nakon presude za krađe vozila osuđen još dva puta. Na jednogodišnju kaznu zatvora osudio ga je juna 2016. godine Općinski sud u Zenici zbog trgovine narkoticima. Tešanjski sud mu zatvorsku preinačava u kaznu kućnog elektronskog nadzora i tako odlaže odlazak na izdržavanje prve, višegodišnje zatvorske kazne.

Godinu kasnije isti sud ponovo odlaže odlazak Smajlovića u KPZ Zenica, izdajući rješenje da je osuđenik “akutno bolestan”. Naravno, za sud nije bilo sporno što je “oboljeli osuđenik” nakon rješenja o odlaganju bio radno angažovan i to puno radno vrijeme u jednoj tešanjskoj firmi!?

Septembra 2018. godine tešanjski sud po treći put odlaže Smajlovićev odlazak u zenički zatvor. Po presudi Općinskog suda Travnik iz 2017. godine kojom je osuđen na godinu dana zatvora za silovanje (!?), određuje mu ponovo mjeru elektronskog nadzora.

Tako definitivno postaje jasno zašto je Smajlović zeničko prebivalište zamjenio za sadašnje u Tešnju.

“Sud nije ovlašten da tražene podatke dostavlja novinskim kućama, ponajmanje na traženje putem i mela, niti da sa vama raspravlja na koji način i kako ko od osuđenih lica izdržava kazne zatvora….Usputno rečeno za sud je osuđeni na izdržavanju kazne zatvora i onda kada istu izdržava putem elektronskog nadzora”, navedeno je doslovno pored ostalog u odgovoru na Žurnalov upit kojeg potpisuje predsjednik OS Tešanj Zdravko Popović.

Ubijeni su policajci, druže sudija...

Podsjećanja radi, uporedo sa organiziranom grupom kradljivaca vozila, procesuirani su i policajci koji su im pomagali pri izvršenju krivičnih djela.

Tako je zenički policajac Admir Arnaut osuđen na dvije godine i 4 mjeseca zatvora jer je Smajlovićevoj ekipi dojavljivao o aktivnostima policije, prikrivao i savjetovao ih kako da unište tragove krađe te im nabavljao oružje. Saradnik automafije je dakle odslužio svoju kaznu, a da počinilac još nije ni upućen na izdržavanje. Smajlović je inače dobro poznat i policiji u Hrvatskoj, odakle je zbog istih krivičnih djela svojevremeno protjeran.

“Odradili smo veliku akciju na otkrivanju i hapšenju ove grupe, procesuirali i policajce koji su im pomagali. Sada očito smišljenim preseljenjem, umjesto da je u zatvoru, opasan član te grupe šetka Tešnjom zahvaljujući tamošnjem sudu”, ogorčeno za Žurnal priča jedan od pripadnika MUP-a ZDK.

Predsjednik tešanjskog suda Zdravko Popović znan je iz Žurnalovih tekstova, u vrijeme kada je istovremeno bio i sudija i optuženik pred sudom u Gračanici zbog zloupotrebe položaja. Od tih je optužbi u međuvremenu oslobođen. Osim što je obezbjedio pripravnički staž za svog sina, sudija Popović je prethodnih godina znatnu energiju uložio tužakajući Poreznu upravu FBiH, pokušavajući da ostvari porezne olakšice na platu, iako na to nije imao pravo jer je nastanjen u Tesliću.

U konačnici, Smajlović je u cijeloj priči nebitan, njegov slučaj je samo personifikacija odnosa pravosuđa spram problema organizatora krađe vozila u BiH. Kritike na ionaku blagu kaznenu politiku spram ovih kriminalnih grupa koje ne prezaju ni pucati na policajce, primjerom iz Tešnja bivaju tako definitivno utemeljene.

(Žurnal)  

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...