CIRKUS OD IZBORA DIREKTORA FUP-A: Zbog sukoba interesa tri člana Nezavisnog odbora moraju odstupiti

Kodeks VSTV-a propisuje da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi organizacija koje su povezane sa agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca. Tužioci Mirko Miličević i Zdenko Kovač, te sudija Branimir Orašanin prustvovali sjednicama Nezavisnog odbora nakon stupanja na snagu Kodeksa koji to zabranjuje

  • Mini market

  • 10. Jan. 2019  

  • 0

Piše: Avdo Avdić

Tri člana Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH su u sukobu interesa i morali bi podnijeti ostavke, saznaje Žurnal. U pitanju su dva kantonalna tužioca iz Mostara Mirko Milićević i Zdenko Kovač, te sudija Suda BiH Branimir Orašanin koji, prema Kodeksu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ne mogu biti članovi organizacija povezanih sa agencijama za provođenje zakona.

 „Tužilac ne može biti član organizacija koje su povezane sa agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca, policijske odbore, te odbore za pritužbe građana na rad policije“, navedeno je u članu 2., tačka 1.2. c Kodeksa o izmjenama i dopunama tužilačke etike koji je objavljen 28.12. 2018. Godine u Službenom listu BiH.

Identična odredba je navedena i u Kodeksu o izmjenama i dopunama sudijske etike koji je usvojen na sjednici VSTV-a održanoj 27. 11. 2018. godine i koji je 28. 122. Objavljen u Službenom glasniku BiH broj 94/18. Prema tome, trojica pravosudnih radnika ne mogu biti članovi Nezavosnog  odbora FBiH, inače nezavisnog tijela Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, čija je zadaća da osigura nepristrasan, objektivan, kvalitetan i zakonit postupak imenovanja direktora Federalne uprave policije. Član Nezavisnog odbora Mirko Miličević trenutno je tužilac Kantonalnog tužilaštva Mostar, dok je Zdenko Kovač glavni tužilac istog tužilaštva. Branimir Orašanin je sudija Suda BiH. Formalno, kodeksi su stupili na snagu dan  nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH, tj. 30. decembra 2018. godine. Posljednja sjednica Nezavisnog odbora  održana je 7. januara ove godine, odnosno osam dana od dana stupanja na snagu navedenog Kodeksa. Iako su bili dužni odmah podnijeti ostavke, sjednici Nezavisnog odbora održanoj 7. januara prisustvovala su trojica članova koji su nosioci pravosudnih funkcija.  Žurnal je danas pokušao stupiti u kontakt sa glavnim tužiteljem iz Mostara Zdenkom Kovačem, ali on nije bio raspoložen za razgovor. Predsjednik Nezavisnog odbora Sead Bardak nam je kazao da on nije informisan o novonastaloj situaciji, te da je sve članove Odbora imenovao Parlament Federacije BiH.  

Podsjećamo, Nezavisni odbor trenutno provodi proceduru izbora direktora Federalne uprave policije, a na posljednjoj sjednici su razmatrane prijave osam kandidata koji su se prijavili za ovu poziciju. 

(Žurnal.info/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...