GLAVNI TAJNIK BISKUPSKE KONFERENCIJE U BiH: "Da oni koji predstavljaju nas Hrvate idu slaviti takve stvari, ja kažem - ne u moje ime, Čović je zaboravio na PRAVDU"

"Što se tiče politike kažu da se mi ne trebamo miješati u nju, ali bih rekao da se politka miješa negdje gdje ne bi trebala. Biskupi su mnogo puta ponovili da se treba ostvariti jednakopravnost u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a mi imamo političare koji nerijetko se zauzimaju da za sebe traže sva prava, a drugima ne daju."

  • Društvo

  • 11. Jan. 2019  11. Jan. 2019

  • 0

Politika ima svoju računicu. Političari rijetko potpuno zaborave pravdu. Svaki rat, zao čin može se opravdati, ali to nije pravda, kazao je za N1 Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini.

Prisustvo ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, na proslavi nesutavnog Dana Republike Srpske izazvalo je reakcije koje traju danima. U međuvremenu, pokrenut je postupak smjene hrvatskog ambasadora, a Čović je na svom Twitter profilu pozvao na mir i suživot. Kako Vi gledate na sve navedeno?

Biskupska konferencija nije o ovome razgovarala, nije ovo crkvena tema. Što se mene tiče osobno, to je obilježavanje jednog dana kada je počeo projekat koji je imao gorke plodove, stotine tisuća ubijenih i protjerenih i, na žalost, nakon rata mnoge stvari su nastavljene. Ratni projekat je velikim dijelom nastavljen i u miru. Kada znamo da je to takav projekat, da oni koji predstavljaju nas Hrvate da idu slaviti takve stvari, ja mogu reći ne u moje ime, ne mogu predstavljati mene. Ide se u jedan smjer koji jednostavno nije dobar i koji treba zaustaviti. Neka stvar koja je kriva moramo je ispraviti.

Kakva je poruka poslana hrvatskom narodu prisustvom Čovića, Bevande i ambasadora Del Vechija u Banjaluci?

Politika ima svoju računicu. Političari nerijetko potpuno zaborave pravdu. Svaki rat, zao čin može se opravdati, ali to nije pravda. Političari su naši zaboravili da trebaju promicati pravdu, a ne baviti se samo interesom jednog dijela ljudi.

Što se tiče politike kažu da se mi ne trebamo miješati u nju, ali bih rekao da se politka miješa negdje gdje ne bi trebala. Biskupi su mnogo puta ponovili da se treba ostvariti jednakopravnost u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a mi imamo političare koji nerijetko se zauzimaju da za sebe traže sva prava, a drugima ne daju.

Moramo naći dobru mjeru da svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju imaju sva prava koja im jamče razne povelje, a i Bog im to jamči. Bitno je da se ostvari ta jednakopravnost koja neće ići na štetu drugih. Ko se brine za Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj ili za Srbe u Federaciji Bosne i Hercegovine? Mi govorimo da trebaju biti legalni i legitimni predstavnici kako u FBiH tako i u RS-u.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...