VELIKI LOV NA MAFIJAŠE U SRBIJI: Među 150 uhapšenih i "velike ribe", poznata njihova imena...

Mediji navode da su privedeni Nebojša Stojković Stojke, Vladimir Jovanović Japanac, Zvonko Mateović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Linda, Veselin Vukotić i drugi, a u toku su pretresi prostora i objekata koje su koristili.

  • Hronika

  • 11. Jan. 2019  

  • 0

U velikoj akciji srbijanske policije, pokrenutoj u noći s četvrtka na petak, uhapšeno je nekoliko desetaka osoba među kojima ima i "dobro poznatih kriminalaca", prenosi Hina pisanje beogradskih elektronskih medija koji se pozivaju na policijske izvore.

Policija je, u akciji koja je još u toku, upala u mnoštvo kuća i stanova i uhapsila osumnjičene, a među njima su i "neki od najmoćnijih ljudi koji se povezuju s narko klanovima".

Mediji navode da su privedeni Nebojša Stojković Stojke, Vladimir Jovanović Japanac, Zvonko Mateović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Linda, Veselin Vukotić i drugi, a u toku su pretresi prostora i objekata koje su koristili.

Većini uhapšenih policija je odredila 48-osatni pritvor, a slijedi im saslušanje u tužiteljstvu.

Među uhapšenim je i Veselin Vukotić (60), poslednja priča ubijene novinarke Dade Vujasinović

Dovođen je u vezu sa četiri ubistva, dvaput osuđivan u odsustvu, trenutno u kućnom pritvoru.

Veselin Vesko Vukotić, optuživan je za ubistvo Envera Hadrija, kosovskog aktiviste, koji je ubijen na semaforu u Briselu 1990. Navodno je kod sebe imao dokumenta koja povezuju politički vrh Srbije sa ubistvima kosovskih Albanaca.

alt

Veselin Vukotić Foto: Profimedia

U odsustvu je osuđen u Crnoj Gori na 20 godina zatvora zbog ubistva pomorca Duška Boškovića u kafiću "Fleš" u Prčnju kod Kotora. I posle toga se malo zna o njemu skoro 10 godina, sve dok početkom 2006. godine ne biva uhapšen na madridskom aerodromu sa lažnim hrvatskim pasošem, čiji je registarski broj samo za jedan veći od pasoša koji je tokom bjekstva od Haškog tribuala koristio hrvatski general Ante Gotovina.

alt

Foto: dadavujasinovic.com

Prebačen je u Belgiju zbog istrage ubistva Hadrija, ali je usljed nedostatka dokaza krajem 2008. godine, sada već kao srpski državljanin, izručen Srbiji na izdržavanje one kazne od 20 godina zatvora koju mu je crnogorski sud izrekao zbog ubistva pomorca. Poslije nekoliko pravnih komplikacija, Vukotić biva volšebno puštan na slobodu, pa opet privođen, pa opet puštan;

Inače, poznat je i po tome što je bio tema posljednjeg teksta novinarke "Duge" Dade Vujasinović koja je ubijena 8. aprila 1994. godine. Njena smrt je još nerazjašnjena.

Nebojša Stojković Stojke (51), vođa rakovičkog klana

Stojke je poznat kao vođa ozloglašene "rakovičke grupe" poznate po brutalnosti u razračunavanju sa protivnicima. U klanu su su pored njega bili i  Predrag Vuisić, Nenad Perić, Siniša Plavšić, Dragan Savović i Goran Pavlović.

alt

Nebojša Stojković Stojke Foto: Printskrin

O surovosti rakovičke ekipe svjedoči likvidacija Veselina Veska Božovića, za koje je optužena grupa Nebojše Stojkovića. Poznato je da se ubistvo dogodilo u Trgovačkoj ulici u Žarkovu, 200 metara od benzinskih pumpi "Jugopetrola", u smjeru prema gradu. Božović se nalazio u džipu, lično obezbjeđenje pratilo ga je u "opel vektri", iza koje je bio BMW u kom se nalazila Božovićeva supruga i maloletno dete.

Ubice su se nalazile u "audiju", koji je iskoristio momenat kada se Božovićeva kolona zaustavila na semaforu. Međutim, manje je poznato to da je obezbeđenje primjetilo "audi" smrti i blokiralo mu put.

alt

Luka Bojović 

Iako nije hapšen zbog trgovine kokainom iz Južne Amerike, operativna saznanja ukazuju da je Stojković posljednjih godina bio u veoma bliskoj vezi sa ljudima iz okruženja Luke Bojovića. Na njega je pokušan atentat 2017. kada ga je nepoznati napadač ranio u Barseloni.

Zvonko Mateović, tjelohranitelj Željka Ražnatovića

Zvonko Mateović je javnosti poznat kao tjelohranitelj ubijenog predsjednika Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arakana. On je, prilikom atentata na Ražnatovića u hotelu "Interkontinental" u Beogradu 2000. godine, ranio Dobrosava Gavrića, koji je kasnije pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora kao izvršilac ubistva, ali je nedostupan pravosudnim organima Srbije.

alt

Zvonko Mateović Foto: Interpol

Početkom 2004. godine u Sremskoj ulici, u centru Beograda u kafiću Vizard, ubijen je Zvonkov rođeni brat Dalibor. Ubica mu je prišao i iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Samo neki minut pre toga Dalibor je sjedeo sa bratom. Interesantno je da je nedugo nakon ovog ubistva u Beogradu počelo da se govori da je ubica zamijenio braću i da je, u stvari, smrtonosni metak bio namjenjen Zvonku. On je to i sam kasnije izjavio i govorio je da mu godinama prijete jer je bio svjedok Arkanovog ubistva.

Vladimir Jovanović Japanac, poslednje zanimanje - pisac

Vladimir Jovanović, devedesetih poznat kao Soton, danas kao Vlada Japanac. U medijima se navodi da je godinama poznat policiji po raznim krivičnim djelima: iznude, prijetnje, otmice i izazivanje opšte opasnosti.

Na suđenjima je izjavljivao da je po zanimanju pisac i da piše knjige.

alt

Vladimir Jovanović Japanac Foto: MUP Srbije, Tanjug/Dimitrije Goll

Bijela knjiga MUP Srbije (iz 2001.) navodi ga kao člana Zemunskog klana. U postupku za atentat na Vuka Draškovića u Budvi juna 2000. utvrđeno je da su trojica atentatora iz JSO koji su bili sa Dušanom Spasojevićem koristili stan Jovanovića, takođe u Budvi. Međutim, Jovanović se na tom suđenju pojavio samo kao svedok i rekao da nema pojma ko je sve koristio njegov budvanski stan s obzirom da su svi imali ključeve.

2005. zbog iznude 50.000 eura od vlasnika „Maksis taksija“ Nenada Mikića ga je tražila policija. Lociran je ali je uspeo da pobegne. Naime, Japanac je sklon bežanju na zadnja vrata i zato iznajmljuje stanove u prizemlju ili na niskom prvom spratu. Policija iz nekog razloga nije pokrila dvorište, pa im je Vlada Japanac umakao.

Pobegao je prvo u Makedoniju, gde je uhapšen, ali je nekako pobegao opet i skrasio se u Italiji do 2008. kada je presuda postala pravosnažna. 2009. je izručen Srbiji i odslužio je dve godine.

Japanac je optužen da je 2011. na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ pretio ubistvom Jovanu Hranisavljeviću, koji je svedok u postupku koji se vodio protiv Jovanovića zbog napada na zatvorskog čuvara. Navedeno je da je Japanac pronašao Hranisavljevića koji se u međuvremenu zaposlio na aerodromu s namerom da ga instruira kako da istupi pred sudom. Dao mu je svoju vizit kartu i pozvao ga da dođe u njegov kafić, a kada je ovaj odbio, Jovanović je rekao da ga je lično pretplatio Milorad Ulemek Legija. Potom mu je kazao da ukoliko ne bude na sudu kazao ono što mu on naredi, da će ga ubiti, navedeno je u optužnom aktu.

Ljubiša Lindo Čombe (48), obiman policijski dosije 

Ljubiša Lindo Čombe, čovek poznat organima gonjenja kao jedan od glavnih dilera teških droga u Beogradu. U famoznoj knjizi "Kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom", koju je za sopstvene potrebe sastavio MUP Srbije, Čombetu je posvećeno celo jedno poglavlje.

alt

Ljubiša Lindo Čombe Foto: Privatni album

- Bavi se trgovinom opojnim drogama koje najčešće nabavlja u Turskoj i Bugarskoj, odakle organizuje transport do Beograda", stoji u knjizi. "Nekoliko puta je bio lišavan slobode sa većim količinama heroina i kokaina, ali je izbegao odgovornost. Krivičnu odgovornost izbegava tako što vrši pritisak na svedoke i pronalazi uživaoce droge koji preuzimaju odgovornost na sebe", piše dalje, uz napomenu da je Čombe "sklon nasilničkom ponašanju i upotrebi vatrenog oružja". Krajem prošle godine, za Ljubišom Lindom Čombetom raspisana je poternica zbog pucnjave u Birčaninovoj ulici u kojoj su ranjeni Lindov kolega Dejan Caričić Car i jedan slučajni prolaznik. Istraga je obustavljena kada se osumnjičeni sam prijavio i policiji dokazao da je u vreme pucnjave bio sa ženom u Prijedoru.

Dovodi se u vezu sa grupom dr Milanom Zarubicom koji je ilegalno prerađivao i proizvodio narkotike u količinama koje zvuče neverovatno za ovaj deo sveta.

Hadži Zoran Jovanović (57), osuđivani narko-diler

Hadži Zoran Jovanović (57), osuđivani narko-diler, jedna je od bezbjednosno interesantnih osoba koje su na radaru MUP. Lični vozač bio mu je počasni član Policijskog sindikata Srbije.

alt

Hadži Zoran Jovanović Foto: Privatna arhiva

Hadži Zoran Jovanović dobro je poznat srpskim, ali i evropskim organima gonjenja. On je osuđivan u Belgiji 2008. na pet godina zatvora prilikom pokušaja krijumčarenja 203 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu. Jovanović je tada sa saradnicima uhvaćen na delu kada su sa broda "Anjelo" preuzeli tovar i deset rančeva sa kokainom u vrednosti od više od 10 miliona evra.

U Srbiji mu je u toku suđenje zbog organizovanja međunarodne kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, preciznije Holandiju, Belgiju, Nemačku i Španiju.

Naime, Jovanović je uhapšen u maju 2013. u međunarodnoj akciji "Arka", kojom je koordinirao "Evropol" i u kojoj su članovi njegove grupe uhapšeni u sinhronizovanim akcijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Holandiji. Istragu o ovoj grupi inicirala je holandska policija nakon što je prilikom preprodaje 15 kilograma kokaina u jesen 2012. u Roterdamu uhapsila dve osobe.

Jovanović je optužen da je organizovao nabavku kokaina, njegovo skladištenje, a potom dalju distribuciju i preprodaju ka kuririma i krajnjim kupcima, kao i transport i preuzimanje novca od prodatog kokaina u Srbiji.

Vladimir Karan (49), povrijeđen u eksploziji auto-bombe

Teško je povrijeđen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog džipa BMW X5 na Banovom brdu 2015, poznat je po neovlašćenoj trgovini narkoticma, ali i po drugim teškim krivičnim delima.

alt

Eksplozija auto-bombe na Bonovom brdu u kojoj je povređen Karan Foto: Twitter/@vlasterx

- Ima ozbiljan dosije. Poznat je po krivičnim delima u vezi s narkoticima, razbojništvima, nasilničkom ponašanju... - kaže naš sagovornik.

U toj eksploziji je zadobio prelom butne kosti i opekotine po celom telu.

alt

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas novinarima da je raspisana crvena Interpolova potjernica za Filipom Koraćem, koji je "optužen za neka od najtežih kaznenih dijela" u Srbiji.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije akciju policije ocijenio kao "preventivnu", a njen cilj je da se spriječe "najteži oblici kriminala".

Uhapšene osobe sumnjiče se za ubistva, pokušaje ubistava i trgovinu drogom, rekao je Stefanović novinarima.

Stefanović je naglasio da "nije lako naći dokaze" i najavio kako će se "država potruditi da prikupi materijalne dokaze da ovi slučajevi dobiju i svoj sudski epilog".

"Pretresi su u toku", rekao je novinarima Stefanović, naglašavajući da će "država akciju provoditi redovno", tragajući za osobama koje se bave najtežim kaznenim djelima i trgovinom drogom, od koje se "finansira daljnje sudjelovanje u organiziranom kriminalu“.

Stefanović je najavio kontinuiranu akciju policije kako se "ne bi dopustilo da ti ljudi budu mirni i da se na bilo koji način osjećaju sigurno".

Ministarstvo pravosuđa i MUP u subotu će na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost predložiti srbijanskom predsjedniku i predsjednici vlade izmjene i dopune različitih zakona koji će omogućiti učinkovitiju borbu s kriminalom i pooštravanje sankcija za određena kaznena djela, najavio je srbijanski ministar policije.

Iz ureda predsjednika Vučića najavljeno je da će on u subotu predsjedati sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, a kao jedna od tema najavljene su "nove mjere države u sistematskom obračunu s kriminalom i korupcijom".

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...