NOVA PRAKSA VLADE RS-a: Sa dva računa podignuto 60 miliona maraka, kome su sredstva dodijeljena PROGLAŠENO TAJNOM!

Dvije odluke, po 30 miliona sa dva računa i nijedno objašnjenje! Vlada je odobrila da se Ministarstvu finansija dodojeli 60 miliona maraka na rasplaganje. 30 miliona će biti povučeno sa posebnog računa sukcesije – račun klirinškog duga, te dodatnih 30 miliona sa posebih računa od privatizacije državnog kapitala, escrow računa.

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2019  

  • 0

Međutim, nigdje se ne spominje način utroška niti namjena sredstava, što je praksa kada se donose odluke o raspodjeli i transferu javnih sredstava. Iz Ministarstva finansija nije bilo odgovora na naša pitanja. Iz Fiskalnog savjeta RS poručuju da sve mora biti transparentnije.U odlukama je navedeno jedino da Ministarstvo finansija oba iznosa mora da vrati na izvorni račun sa kojih su podignuti do kraja godine. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da se radi o novoj praksi gdje se ne ide u pozajmicu sa eckrou računa, već se sredstva direktno transferišu za servisiranju obaveza koje Ministsrtvo finansija ima prema budžetskim korisnicima.

’S druge strane da se ne definiše namjena, a bilo je govora da će sredstva od ruskog duga biti usmjerena ka realnom sektoru i jačanju firmi u realnom sektoru. Nažalost, prema informacijama, to neće biti slučaj’’, kaže Pavlović. 

RS je dobila 36 miliona dolara od isplate Klirinškog duga. Novac je bio planiran isključivo za investicione projekte. Ekonomisti kažu da nije isključeno da 30 miliona maraka koliko je sa računa sukcesije dodijeljeno Ministarstvu finansija bude potrošeno za ispatu plata budžetskim korinicima. 

’’Uprkos stalnim uvjeravanjima da se računi Poreske uprave brzo i dobro pune vidimo kroz ovu vladinu odluku da novca nema koliko treba Vladi za ispunjavanje svih obaveza koje ima. Nije navedeno za koje svrhe će se koristiti ova sredstvai ona mogu otići bilo gdje", kaže predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić.

Nema odgovora ni na pitanja koliko je trenutno novca na escrou računu, ko i koliki dug ima i koji su rokovi za vraćanje. Zna se samo da je na tom računu 2007 godine bilo milijardu i po maraka.

Glavna služba za reviziju utvrdila je da su na kraju 2017. godine na escrou računima bila 62 miliona maraka. Postojala je obaveza povrata od blizu 82 miliona. Od tog iznosa se čak 33 miliona odnose na novac korišćen za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza. Indikativno je da korišćenje sredstava sa escrou računa za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza nikada nije odobrila Narodna skupština. 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...