ONA BI SVE: Krišto bi službeno i u Bleiburg, a evo kome je ona, kao članica Kolegija, odbila izdati saglasnost za službeno putovanje...

Nedavno donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koji je 14. decembra izglasao Sabor Hrvatske službeno je pratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, dok je saglasnost za njeno službeno putovanje dao i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić

  • Mini market

  • 18. Jan. 2019  18. Jan. 2019

  • 0

Kolegij SDA-HDZ-SNSD (Denis Zvizdić, Borjana Krišto, Nebojša Radmanović) je odbio izdati saglasnost za učešće Damira Arnauta na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), iako je na dnevnom redu tog zasjedanja Izvještaj o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, čiji je Arnaut zvanični Izvjestilac.

Ovaj slučaj otvorio je dugo potiskivane probleme, a koji se tiču putovanja bosanskohercegovačkih  parlamentarca. Kolegij je ovim potezom nanio nemjerljivu štetu ugledu Bosne i Hercegovine, smatraju parlamentarci, jer je nepojavljivanje Izvjestioca prilikom usvajanja Izvještaja na plenarnoj sesiji gotovo bez presedana u praksi PSVE.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH u izjavi za Patriju kazao je da ovo nije prvi put da zastupnici nisi dobili odobrenje da puju na važne sastanke, te da Kolegij donosi odluke - ne prema tome šta bi možda bio interes predstavljanja države - nego prema tome na koga se odnosi poziv, odnosno, da li je zastupnik iz vlasti ili opozicije.

Kada je riječ o konkretnom slučaju, Magazinović ističe da je Arnautov izvještaj na dnevnom redu i da je bilo opravdano da mu se odobri putovanje.

"Ne dešava se baš često da ljudi na plenarnom zasjedanju brane izvještaj", kazao je Magazinović.

Pojašnjava da se trebaju analizirati međunarodne aktivnosti Parlamenta, i da trebamo imati jasnu sliku "od čega imamo korist i šta je važno za predstavljanje države, kao što je recimo učešće na sjednicama Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Parlamentarne skupštine NATO-a, OSCE-a..."

"To se mora odvojiti od političkog turizma. Smatram da treba odvojiti te dvije vrste međunarodnih aktivnosti i da treba odvojiti žito od kukolja, odnosno što plastičnije pokazati da nisu svi isti. Uopće tu nije bitna stranačka pripadnost nego vještine tih ljudi, među kojima je i poznavanje jezika. Imate ljude sa manirima koji imaju diplomatsku kulturu, dok imate one kojima se sve svodi na pitanje da li u mjestu gdje idu postoji tržni centar i da li su sniženja", ističe Magazinović.

Nedavno donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koji je 14. decembra izglasao Sabor Hrvatske službeno je pratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, dok je saglasnost za njeno službeno putovanje dao i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Borjana Krišto (HDZ BiH) našla se u centru skandala kada da joj se put u Bleiburg nije tretirao kao službeni. Nakon što joj je tada Mladen Bosić saopštio da je put bio njena privatna stvar i da Parlament BiH sa tim događajem nema nikakve veze, Krišto je burno i ljutito reagovala, zaprijetivši da ona više nikom neće potpisati nalog za službeno putovanje.

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...