MUZEJ U JAJCU POZIVA MINISTARSTVO KULTURE FBiH: "Crteže Božidara Jakca koji su se nalazili u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu još nismo dobili..."

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu prošle je godine posjetilo 22.500 osoba, dok je obilježavanju Dana AVNOJ-a po procjeni prisustvovalo oko 2.500 posjetilaca - istaknula je za Fenu direktorica Muzeja Emsada Leko, rezimirajući rad te institucije tokom prošle godine

  • Kultura

  • 21. Jan. 2019  21. Jan. 2019

  • 0

Riječ je o muzejskoj instituciji koja se uglavnom finansira iz općinskog budžeta, sa grant sredstvima u iznosu od 80.000 KM godišnje. Od prodaje ulaznica i suvenira u prošloj godini ostvaren je prihod od oko 34.000 KM. 

Muzej je u 2017. godini za potrebe izlaganja suvenira u holu postavio policu, a za vrijeme turističke sezone postavljen je štand u dvorištu muzeja što se pokazalo dobrim potezom jer je time zabilježen porast prodaje suvenira.

Ti potezi, ističe Leko, doveli su do toga da je u toj godini ostvarena rekordna zarada od prodatih suvenira.

- U 2018. uradili smo modernu suvenirnicu u prostoriji koja se nalazi nasuprot kancelarije u kojoj su smješteni zaposleni, u nadi da ćemo na taj način na ovom planu postići još bolje rezultate - ustvrdila je direktorica Muzeja AVNOJ-a.

Od realizovanih programa Leko izdvaja gostujuću izložbu Historijskog muzeja BiH, otvorenu za Dane AVNOJ-a "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova" autorica Elme Hašimbegović i Elmre Hodžić.  

Izložbu se sastoji od 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH koje govore o Drugom svjetskom ratu - zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti.

Od realizovanih programa Leko navodi i predstavljanje knjiga Džeraldine Ribić "Gospa od Plive" i Slave Kukića "Posljednji poziv u pomoć".

Kada je riječ o planovima u Muzeju AVNOJ-a, namjera je i proširiti te utopliti galerijski prostor, sanirati terasu koja je uzroka pojave vlage u spomen-sali, izmijeniti glavna ulazna vrata u zgradu muzeja, kao i realizirati programe što će ovisiti o finansijskim sredstvima.

- Crteže Božidara Jakca koji su se nalazili u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu još nismo dobili. Trenutno se nalaze u Ministarstvu kulture Federacije BiH, obećali su nam da će biti isporučeni Muzeju do Dana AVNOJ-a, međutim nisu to još uradili - podvukla je ona.

Riječ je o 44 slike slovenskog umjetnika Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca koje su anonimno vraćene Ambasadi BiH u Beogradu 2016. godine, a ta su djela nestala tokom rata prije više od 20 godina.

Svojevremeno Jakac je objavio dnevnik Edvarda Kocbeka, člana slovenske delegacije na zasjedanju u Jajcu pod nazivom "Put u Jajce" i taj dnevnik je ilustriran crtežima Božidara Jakca. Crteži tog autora jedno su od najznačajnijih svjedočanstava o pripremama Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u NOB-u, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine.

(SB / Fena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...