BOLJE NEGO IZ RESTORANA: Napravite jednostavne domaće lazanje i oduševite ukućane

Sloj mekane tjestenine, sočnog umaka od mljevenog mesa a’la bolognese, bechamel umak sa malo vrhnja i sir koji se topi u ustima…

  • Gastro

  • 23. Jan. 2019  

  • 0

POTREBNO

1 pakiranje gotovih listova za lazanje (provjerite na kutiji oznaku ‘no pre-cooking’)

500 g mljevenog mesa

300 ml pulpe od rajčice

malo ketchupa

1 luk

100 ml bijelog vina

300 g ribanog sira (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se lako riba)

vegeta, sol, papar, talijanska mješavina začina, origano

Za bechamel umak:

100 g maslaca

4 žlice oštrog brašna

600 ml mlijeka

4 žlice kiselog vrhnja

10 dag topljenog sira

sol, papar, muškatni oraščić

PRIPREMA:

Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati meso, promiješati i popržiti dok se ne rastore grudice i ne potamni. Dodati vino pa kratko propirjati. Dodati rajčicu, ketchup i začine po želji, pa uz povremno miješanje pirjati oko 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti bechamel umak: otopiti maslac, dodati brašno, kratko popržiti pa uz miješanje uliti pola količine mlijeka. Kuhati uz miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polako dodavati ostatak mlijeka. Začiniti, pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Tada dodati kiselo vrhnje i sir, promiješati i kratko prokuhati. Umak bi trebao biti gustoće otprilike malo gušće nego smjesa za palačinke.

U podmazanu vatrostalnu posudu izliti malo bechamela, pa složiti red listova lazanja, ponovno ih zaliti sa dobrih 5 žlica bechamela, po njima rasporediti sloj mesa, posipati sirom, pa istim redoslijedom ponoviti postupak.

Sve skupa zaliti ostatkom bechamela, posipati sirom i ketchupom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 40 minuta, dok se ne stvori lijepa zlatna korica s vrha.

Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...