SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO: Čampara podnio inicijativu o provjeri diploma izabranih zvaničnika

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara podnio je na današnjoj sjednici inicijativu za izradu zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve imenovane i izabrane dužnosnike u Kantonu Sarajevo kao i direktore, članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova i direkcija u KS.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2019  23. Jan. 2019

  • 1

Pojasnio je da je cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršene procese u KS, te da kompletan proces mora biti implementiran od strane nadležnih ministarstava i inspekcijskih organa uz puni uvid nadležne skupštinske komisije za obrazovanje. 

Kroz inicijativu se traži da dokaz validnosti bude uvjet za bilo koje imenovanje od Vlade i Skupštine KS, a rezultati kontrole će dati odgovore na nekoliko ključnih pitanja kao što su da li je izabrani odnosno imenovani dužnosnik pohađao nastavni proces u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom, da li je ispunio sve semestralne obaveze u vezi sa predavanjima i vježbama, te da li je položio ispite u skladu sa propisanim i predviđenim rokovima.

- Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje najvažniji razvojni potencijal svakog društva, moramo na sve načine zaustaviti degradaciju obrazovanja. Cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo, rekao je ranije Čampara za "Slobodnu Bosnu".

Dodaje da kompletan proces mora biti implementiran od strane nadležnog ministarstva i inspekcijskih organa uz puni uvid nadležne skupštinske komisije za obrazovanje i redovno izvještavanje Skupštine i javnosti.

- Istovremeno, tražit ćemo da dokaz validnosti bude preduvjet za bilo koje imenovanje od strane Vlade ili Skupštine KS, kaže Čampara.

Napominje  kako bi kontrola trebala utvrditi da li je izabrani odnosno imenovani zvaničnik pohađao nastavni proces u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom, da li je ispunio sve semestralne obaveze u vezi sa predavanjima i vježbama u skladu sa nastavnim planom i programom, te da li je položio ispite u skladu sa propisanim i predviđenim rokovima nastavnog plana i programa.

(S.B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...