SUĐENJE BIVŠEM DODIKOVOM MINISTRU: Ministar MUP RS-a "lovio u mutnom", šta je o tome znao predsjednik RS-a?

Jovičić i Majkić su na prošlom ročištu negirali krivicu, tako da im je suđenje počelo poslije godinu i po od podizanja optužnice.

  • Hronika

  • 23. Jan. 2019  

  • 0

Banjalučki tužilac Gordana Radujko najavila je da će saslušanjem 10 svjedoka i većim brojem materijalnih dokaza dokazati da je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić nesavjesnim poslovanjem oštetio MUP RS za više od 260.000 maraka.

 

U ovom predmetu, osim Jovičića, sudi se i Alešu Majkiću, koji je bio direktor banjalučke firme „Optel“.

Jovičić i Majkić su na prošlom ročištu negirali krivicu, tako da im je suđenje počelo poslije godinu i po od podizanja optužnice.

Prema optužnici, Jovičić je 23. septembra 2013. kao ministar unutrašnjih poslova RS, nakon sprovedenog pregovaračkog postupka radi nabavke opreme za UKT sistem radio veze MUP-a RS, propustio dužnost nadzora, odnosno propustio je da se u Ugovor unese odredba koja se odnosi na bankarsku garanciju, radi obezbjeđenja povrata avansa.

– Jovičić je znao da ugovorna strana, preduzeće „Optel“, posluje s gubitkom, ali je ipak zaključio ugovor o nabavci s pomenutim preduzećem, koje je kao direktor zastupao Majkić – navedeno je u optužnici.

Na osnovu ovog ugovora MUP Republike Srpske je izvršio avansno plaćanje opreme u iznosu od 260.445 maraka na račun „Optela“, a oprema nije isporučena. Za MUP RS je nastupila imovinska šteta u navedenom iznosu.

– Nakon toga, 2. septembra 2014, Majkić je, u svojstvu dužnika, zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om, kojeg je zastupao Jovičić. Ovaj sporazum je zaključen radi povrata novca uplaćenog na ime avansa – pojašnjeno je u optužnici.

Prema ovom ugovoru, firma „Optel“ je trebala da uplati ukupno 302.639 maraka, od čega se 260.445 odnosilo na uplaćeni avans i još 42.149 maraka na ime zatezne kamate.

– U namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene menice, radi obezbjeđenja potraživanja MUP RS, iako je znao da izdate mjenice nemaju pokriće – rečeno je u optužnici.

Prema optužnici, Jovičić je kao službeno lice propuštanjem dužnosti nazdora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio dužan i svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta.

Majkića terete da je u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist izdao mjenice iako je znao da nemaju pokriće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...