BIVŠI SARAJEVSKI ORTOPED I IDEOLOG TREĆEG ENTITETA RUŠI USTAVNI POREDAK: „Ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti NEPRIHVATLJIVO za Hrvate u BiH...“!

Nekadašnji sarajevski ortoped, rođen u selu Uzarići kraj Širokog Brijega, a danas zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Božo Ljubić otkrio je naredne političke poteze koje je smislio skupa s predjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem

  • Politika

  • 27. Jan. 2019  

  • 4

Božo Ljubić je u obraćanju iz Mostara poslao poruku za ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

„Mi Hrvati smo kroz čitav milenij pokazali privrženost zemlji Bosni i Hercegovini i bez ikakve patetike kažemo da je ona naša domovina i naš zavičaj. To smo svjedočili i zadnjih skoro 30 godina kada se na ovim prostorima raspadala stara državna struktura i stvarale nove. Bez potpore Hrvata, BiH ne bi bila nezavisna država.

Hrvati u BiH su tri puta spasili BiH. Prvi put na referendumu glasujući za njezinu neovisnost, drugi put organizirajući i prvi stajući u njezinu obranu kada su je drugi napadali ili je nisu bili spremni braniti, i treći put kada su združenim snagama HVO-a i HV-a stvoreni uvjeti za zaključenje Daytonskog sporazuma. Sve smo činili da i državu na isti način možemo smatrati svojom. S istim ciljem su naši legitimni politički predstavnici potpisali i Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum. Bez obzira koliko nesavršeni ovi sporazumi su i Hrvatima, kao relativno malobrojnijem od tri konstitutivna naroda, jamčili solidne instrumente zaštite nacionalnih i individualnih građanskih prava. To je tako bilo sve do nametnutih amandmana na ustave entiteta 2002 od strane visokog predstavnika Petritscha, te iz njih nametnutih zakona.

Stoga je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Svjesni činjenice kako u BiH postoje i sasvim drugačiji pogledi o njenoj budućnosti, upozoravamo na opasnost i pogubnost politika za funkcionalnost pa i samu održivost, politika koje negiraju ustavna načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, te relativiziraju i negiraju neovisnost i cjelovitost BiH.

Hrvatski narod u BiH je doveden do točke kada strateški prioritet treba biti obrana prava Hrvatskog naroda na Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je naglasak na Narodu. Narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi su stvorili i oblikovali Bosnu i Hercegovinu, a ne Bosna njih, kaže Ljubić.

Božo Ljubić se u svom izlaganju poziva na tačku 49. u kojoj se navodi:

„Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno s Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa.“

-Jasno je da država Bosna i Hercegovina danas nije takva država i stoga kao takva je za nas Hrvate neprihvatljiva. Ali ne odustajemo od nje. Nećemo je nikome prepustiti i nećemo je napustiti, kazao je Ljubić.

Nekadašnji sarajevski ortoped, rođen u selu Uzarići kraj Širokog Brijega, a danas zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Božo Ljubić, inicijator je izglasavanja kontroverzne Deklaracije u Saboru Hrvatske.

Svojim je izjavama nedvosmisleno svima dao do znanja kojim putem su krenuli u HDZ-u BiH.

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...