NAMIRNICA KOJU NE SMIJETE IGNORISATI: Evo šta se dogodi u vašem tijelu kada pojedete tri jajeta

Možda ste i sami nekad čuli savjet da 'pripazite koliko jaja jedete jer su prepuna kalorija i holesterola', što je neke vjerovatno i zbunilo, pogotovo ako su čuli da mnogi nutricionisti baš jaja zovu 'dijetalnom hranom'

  • Zdravlje

  • 28. Jan. 2019  28. Jan. 2019

  • 0

A koja je prava istina o njihovoj štetnosti, odnosno koristima?

Za početak recimo da na portalu Stethnews.com ističu da su jaja "najkaloričnija namirnica koja postoji" zbog čega poručuju da se ne treba držati preporuka od tri do četiri jajeta nedjeljno.

Naravno, trebali bi, piše Stethnews.com, jesti dva do tri jajeta dnevno, što bi nam poboljšalo zdravlje i donijelo brojne zdravstvene koristi. 

Zašto biste trebali jesti tri jaja dnevno

1. Nevjerovatno su hranjiva

Jeste li znali da su jaja, između ostalog, bogata i mineralima i vitaminima kao što su:

- Vitamin A
- Folna kiselina
- Selen 
- Kalcijum
- Fosfor
- Cink
- Vitamin B
- Vitamin D

A što je najbolje, sve se ove hranjive materijei u znatnoj količini nalaze u samo jednom jajetu koje sadrži svega 77 kalorija. 

2. Odlična su za mozak  

Jaja su bogata tzv. kolinom, vitaminom iz B grupe koji inače mozak koristi za proizvodnju molekula i ćelijskih membrana. 

3. Dobra su za oči

Kako starimo stare nam i oči, što dovodi do slabljenja vida, a ponekad i nekih bolesti očiju. Neke hranjive materije to sprječavaju pa čak i čuvaju vid zdravim, a dva od njih, antioksidansi lutein i zeaksantin, se nalaze u jajetu.

4. Sadrže vrijedne proteine

Proteini su možda i najvažnije hranjive materije, jer se u tijelu ponašaju kao gradivne kocke. Jedno jaje u prosjeku sadrži preko šest grama hranjivih materija među kojma su i idealne količine esencijalnih aminokiselina.

5. Čine nas dugovječnima

Jednom kada svojoj svakodnevnoj ishrani dodate tri jaja na dan, imaćete veće šanse za duži i zdraviji život. Dodatan razlog je što su bogata i E vitaminom za koji je dokazano da smanjuje šanse za obolijevanjem od nekih tumora i srčanih bolesti. 

Zapravo, glavni razlog zašto je nekima sporno koliko je zdrava ova namirnica jest holesterol kojim jaja obiluju.

Zato s portala Stethnews.com poručuju i da holesterola postoje dva tipa - naša jetra dnevno proizvede barem 1000 mg holesterola, a jedno jaje ima svega 180 mg. 

Dobra vijest je da jetra proizvodi spomenuti holesterol baš kad jedemo hranu koja ima holesterol, a osim toga, napominju na stethnews.com, i jaja imaju dobrog holesterola (HDL) koji smanjuje rizik od nekih srčanih bolesti i udara. 

(SB/Kolektiv.me/24sata.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...