NOSIOCI VISOKIH FUNKCIJA: Selimović, Ramić, Mićivoda, Topalović i Stovrag optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika

Tužilaštvo BiH optužnicu u ovom predmetu podiglo je krajem decembra prošle godine, a kako je tada saopćeno, na teret im se stavlja da su u svojstvu komandanata i pripadnika TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prenosi Faktor.

  • Hronika

  • 01. Feb. 2019  01. Feb. 2019

  • 6

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 18. januara optužnicu Tužilaštva BiH, koja Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića, Ramiza Mićivodu i Mustafu Stovraga tereti za počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno nam je iz Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu u ovom predmetu podiglo je krajem decembra prošle godine, a kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, na teret im se stavlja da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika  TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada (Međeđa), postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima se odnose na navodne zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika VRS-a. Ovi zločini su navodno počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, Međeđa, kao i objektima za zatočenje u zgradi ZOIL-a u Goraždu

- U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, zarobljenicima srpske nacionalnosti, da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima te da nisu poduzeli mjere da spriječe mučenja i zlostavljanja zarobljenika, niti da kazne počinioce. Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno - saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su saopćili i da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem  100 svjedoka i tri stručna vještaka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Himzo Selimović (rođen 1961. godine u Foči), bivši je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i nekadašnji komesar MUP-a KS-a, a trenutno prvorangirani na listi za zamjenika direktora FUP-a.

Ramiz Mićivoda je aktivni pripadnik OS BiH, a privođen je u novembru zbog zloupotrebe položaja.

Konkretno, on se tereti da je od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi im omogućio da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Himzo Selimović je bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i nekadašnji komesar MUP-a KS-a, a trenutno prvorangirani na listi za zamjenika direktora FUP-a.

Ramiz Mićivoda je aktivni pripadnik OS BiH, a privođen je u novembru zbog zloupotrebe položaja.

Konkretno, on se tereti da je od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi im omogućio da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Mustafa Stovrag također je aktivni oficir u OS BiH, dok je Ćamil Ramić inspektor u MUP-u Kantona Sarajevo.

(Faktor/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...