BORILI SU SE ZA BIH PROTIV AUSTROUGARSKE OKUPACIJE: Znate li da je BiH nekoliko mjeseci 1878. bila de facto nezavisna država?

Nakon odluke Berlinskog kongresa da se BiH da na upravu Austro-Ugarskoj, u našoj zemlji organizovana je domaća uprava te je Bosna i Hercegovina nekoliko mjeseci bila de facto nezavisna država.

  • Jeste li znali

  • 02. Feb. 2019  02. Feb. 2019

  • 0

Berlinskim kongresom 1878. okončan je rat Rusije i Osmanlijskog Carstva. Članom XXV ovog ugovora, Austro-Ugarska je dobila mandat da okupira i upravlja pokrajinom Bosnom i Hercegovinom.Austro-Ugarska je odlučila da joj Novopazarski sandžak ne treba, pa je u njemu zadržala samo vojne snage, ali nije pokazivala interes da i njega stvarno okupira i njime dugoročno upravlja.

Kongres u Berlinu je zasijedao u junu i julu 1878. godine. Već se znalo da je Austro-Ugarska zainteresovana za Bosnu, a znalo se i da sultan nema toliko snage da se suprotstavi velikim europskim silama. Najglasniji su bili bosanski muslimani, koji se nisu mogli pomiriti sa činjenicom da bi mogli imati nemuslimana za vrhovnog vladara. Bosanskohercegovački katolici su priželjikivali dolazak Austro-Ugarske, dok su pravoslavci bili naklonjeni Srbiji i Crnoj Gori. Muslimane je aktivirala sarajevska ulema i ugledni građani.

Oni su još u aprilu 1878, tražili od sultana da Bosni i Hercegovini dodijeli autonomiju, što bi bilo u skladu sa odlukama mira iz San Stefana. Nekoliko dana pred početak zasijedanja predstavnika velikih sila u Berlinu, u Sarajevu je formiran Narodni odbor, 5. juna, koji je bio mješovitog vjerskog sastava.

Odbor je imenovao Narodnu skupštinu sastavljenu od 32 člana, od kojih je 20 dolazilo iz Sarajeva (12 muslimana, 5 pravoslavaca, 2 katolika i 1 Jevrej) i 12 ostalih, tj. po dva iz svakog od preostalih sandžaka, pri čemu je svaki sandžak slao jednog muslimana i jednog nemuslimana. Već na tim skupovima u Sarajevu istakli su se pojedinci koji su vodili pokret otpora, a među najvažnije spadaju Muhamed Hadžijamaković, Abdulah Kaučkija, Mehmed-beg Kapetanović, Ahmed Svrzo i drugi. U prve odluke Skupštine ulazili su zahtjevi za smjenom vojnih i civilnih namjesnika u Bosni, nakon čega je formirana nova domaća uprava.

Na ovaj način BiH je formirala svoju domaću upravu i postala de facto nezavisna država pripremajući oružani otpor protiv Austro-Ugarskoj. 

Naravno, suočena s neuporedivo brojnijom i nadmoćnijom Austrougarskom vojskom, čitava BiH je već do oktobra 1878. bila okupirana od strane Austro-Ugarske.

Bosanska zastava

Za zastava BiH 1878. izabrana je zelena zastava sa zlatnim polumjesecom i zvijezdom. Stilski neznatno drugačije, ova zastava bila je vrlo slična zastavi pod kojom se Husein Gradaščević borio za autonomiju Bosne pola stoljeća ranije.

Flag of Independent Bosnia (1878).svg

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...