STVARNI CILJ NAŠE STRANKE: Uvrijeđeno napustiti Bh. blok, DF i SDP proglasiti izdajnicima ljevice i pokupiti im glasače!

Četiri mjeseca nakon opštih izbora u BiH ključno je pitanje – da li će stranke Bh. bloka ući u vlast na nivou FBiH i BiH?

  • Mini market

  • 05. Feb. 2019  

  • 8

Odmah nakon izbora stranke ljevice formirale su Bh. blok. Bio je to pametan i hvale vrijedan potez koji, osim što je pokazivao odlučnost tri stranke (SDP, DF i NS) koje dijele slične vrijednosti da zajedno djeluju, također je uveliko poboljšao pregovaračku poziciju i snagu ovih političkih opcija. Naime, s formiranjem jedinstvenog bloka ove tri stranke u zbiru imaju najviše mandata na nivou Federacije, što im je olakšalo dobijanje pozicije premijera za NS na nivou Kantona Sarajevu, ali otvorilo i realnu mogućnost da kao najjača opcija u budućim pregovorima zahtijevaju poziciju premijera Federacije BiH.

Prosta matematika i izborni sistem BiH govore da će na državnom nivou biti nemoguće formirati vlast bez SNSD-a i HDZ-a, a na federalnom bez HDZ-a i stranaka ljevice zbog srpskih i hrvatskih delegata u Domu naroda, dok bi vlast bez SDA teoretski bila moguća, no nestabilna jer bi zahtijevala široku koaliciju stranaka. No, umjesto uvažavanja realnosti i ispregovaranja što bolje pozicije za sebe za ulazak u vlast, pojedini politički akteri iz Bh. bloka te s njima povezani intelektualci odlučili su postaviti ultimatum potpuno druge prirode - da Bh. blok ni pod koju cijenu ne smije u vlast s nacionalnim strankama i da bi to bila izdaja ljevice. U ovome je posebno glasna Naša stranka, dok je SDP  krajnje podijeljen? Predsjednik ove stranke Peđa Kojović čak je otvoreno zaprijetio SDP-u i DF-u da će, ukoliko uđu u aranžman s nacionalnim strankama, izaći  iz Bh. blokom, proglašavajući na taj način samog sebe Bh. blokom.

No, ako im je već poznata postizborna matematika i jedini način na koji je moguće formirati vlast, šta nagoni Našu stranku da čitav Bh. blok taocem svojih nerealnih zahtjeva? Radi se zapravo o najprizemnijem politikanstvu. S obzirom da je Naša stranka vrlo mala stranka (prema dostupnim informacijama imaju manje od 100 članova u čitavoj BiH) kojoj hronično nedostaje stručnih kadrova, oni i nisu previše rasploženi u ovom trenutku preuzeti odgovornost i ući u izvršnu vlast, što pokazuje i činjenica da se, s izuzetkom Edina Forte, niko iz rukovodstva ove stranke nije želio prihvatit niti jedne ministarske funkcije u Kantonu Sarajevu.

No, uprkos proklamovanim tobožnjim javnim vapajima prema SDP-u i DF-u da se ne „izdaju“ Bh. blok i ne idu u koaliciju s nacionalnim strankama, Naša stranka od objavljivanja rezultata izbora priželjkuje upravo ovakav scenarij.

Naime, Naša stranka svesrdno radi na pripremi terena i atmosfere na lijevom spektru političke scene da bilo kakvo koaliranje sa SDA prikaže kao izdaju ljevice. U onom trenutku kada SDP i DF donesu odluku o ulasku u vlast na federalnom i državnom nivou, Naša stranka će uvrijeđeno objaviti da napušta Bh. blok, optužiti ove dvije stranke da su izdali principe ljevice i njihove ideje te pokrenuti  kampanju za kupljenja glasova od glasača SDP-a i DF-a. Tako će Naša stranka kao i dosad, predstavljajući sebe iz opozcije kao nekog ko je „sačuvao čist obraz“ i nije se kompromitovao saradnjom s "nacionalistima", nastaviti da i dalje raste na račun glasača SDP-a i DF-a kao što je kroz sve ove godine bio slučaj.

Drugim riječima, Naša stranka Bh. blok od samog početka koristi samo kao svoju odskočnu dasku za prizemne političke interese. Koliko je NS bila iskrena po pitanju jedinstva ljevice pokazuje i činjenica da su za izbore kandidovali osobu za hrvatskog člana Predsjedništva koja je Komšiću trebala ozbiljno pomrsiti račune, otvoreno nazivali Željka Komšića nacionalistom i huškačem, te da također i danas, kao dio Bh. bloka, uporno na svoju ruku istupaju, ucjenjuju, osuđuju i bacaju vruć krompir u ruke svojim partneirma iz SDP-a i DF-a.

Tako je u trenucima nikad teže situacije za BiH, dok maskirani specijalci MUP-a RS-a patroliraju na etnitetskoj liniji, a Čović ucjenjuje izbornim zakonom, Naša stranka odlučila posvetiti se beskrupuloznom politikanstvu u cilju jačanja vlastite pozicije i kupljenja glasača.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...