OTKRIVAMO TAJNU: 8 trikova za savršena jaja kao iz najboljih restorana

Žumanjak koji se razlije po tostiranom kruhu mnogima je ultimativni užitak za početak dana - no poširana jaja nije uvijek lako "natjerati" da zadrže savršeni oblik. Srećom, postoje trikovi uz koje ih je lako pripremiti poput profesionalca...

  • Gastro

  • 07. Feb. 2019  

  • 0

Kuhanje jaja u vodi bez ljuske, odnosno poširanje čest je način provjeravanja vještine mladih kuhara koji traže posao u restoranu. Savršeni oblik oblaka od bjelanjaka i žumanjak koji curi na dodir oštrice noža nije uvijek jednostavno postići. Za uspješno poširanje potrebno je nešto vježbe, ali uz kuhinjske trikove lakše je postići savršenstvo.

Ako su jaja svježa manji je rizik da će se raspasti tijekom kuhanja. Ultimativni užitak su jaja na benediktinski. Na tostirano pecivo stavite krišku prepržene kuhane šunke i poširano jaje, pa sve zajedno dobro prekrijte holandez umakom.

Svježa jaja

Slavni chef Jamie Oliver jaja razbije u zdjelicu pa nježno spusti u vruću vodu koja ne smije ključati. Nakon tri minute vadi ih van šupljikavom žlicom. I britanski chef tvrdi da voda za poširanje ne smije ključati kad ubacujete jaje jer će to uništiti cijeli rezultat.

Trik s octom

Trik Gordona Ramsaya za najfinija jaja koje se tope u ustima je soljenje vode i dodavanje octa. Britanski kuhar tvrdi da će ocat pomoći u procesu stvrdnjavanja bjelanjka u trenutku kad jaje dotakne zagrijanu vodu.
Jaja se većinom poširaju tako da se žlicom promiješa voda dok ne dobijete mali vir vode u sredini lonca. Ubacite u taj vir jaje i lagano žlicom usmjerite bjelanjak da se ne razbježi.

Pomoću folije

Jamie Oliver predlaže i poširanje jaja u plastičnoj foliji, vrećici ili vrećici za zamrzavanje jer se pritom mogu dodati i razni začini. Vrećica se zaveže i spusti u vodu koja kuha na laganoj vatri kako se ne bi plastika previše zagrijala.

U kalupu za muffine

Oni koji izbjegavaju kuhanje s plastikom predlažu da se jaja poširaju u kalupu za muffine. To je osobito praktično ako ih morate poslužiti više, a nemate vremena poširati jedno po jedno. U kalupe se najprije dodaje po žlica vode i koja kap octa pa lagano spuste jaja. Na 180°C ih treba peći oko 13 do 15 minuta.

Jaja iz tave

Želite li to učiniti u tavi poslužite se papirnatim kalupima za muffine. Dodajte jaja, vodu i ocat pa prebacite u tavu. Ulijte vode u tavu i kuhajte na srednje jakoj vari oko 5 minuta.

U mikrovalnoj pećnici

Jaja se mogu razbiti u zdjelicu, preliti vodom i octom ili limunovim sokom pa poklopiti i peći u mikrovalnoj oko minute.

10 sekundi kuhanja

Slavna kuharica Julia Child jaja najprije kuha u ljusci oko 10 sekundi pa ih guli i vraća u vruću vodu. Tako zadržavaju savršen oblik. Najprije probuši jaja s dvije strane iglom kako bi izašao zrak van pa ih stavlja u proključalu vodu. Zatim ih izvadi i ostavi dvije minute da se ohlade toliko da ih može oguliti pa kuha još dvije minute.

Trik sa šefljom

Zagrijte vodu u plitkom loncu. Razbijte jaje u šeflju s vodom i octom pa je naslonite na vruću vodu i kuhajte oko 3 minute. Poslužiti može i šupljikava žlica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...