POLA MJESECA SMIŠLJAO ODGOVOR: Tegeltija napokon prokomentirao primjedbu SDA o nacionalnom debalansu u pravosuđu BiH

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, oglasio se danas na Facebooku o prozivkama iz SDA da je, izborom glavne tužiteljice Gordane Tadić, pravosuđe etnički očišćeno od Bošnjaka.

  • Društvo

  • 07. Feb. 2019  07. Feb. 2019

  • 1

Tegeltija se u tekstu osvrnuo o nacionalnom balansu na najvišim funkcijama u pravosuđu BiH.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Iako nije tema o kojoj volim da govorim i stavljam je u prvi plan, ali da se pogrešne informacije koje se danima ponavljaju ne bi odomaćile kao nekakva istina, dužan sam da dam pravilne informacije na prozivke oko manipulativnih tvrdnji o nekakvom “etničkom čišćenju Bošnjaka sa najviših pravosudnih pozicija“.

Povodom izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH, aktuelizovana je priča političke stranke SDA o nekakvom etničkom čišćenju Bošnjaka sa čela pravosudnih institucija u BiH. Neki mediji su nasjeli na tu priču, pa su mi proteklih dana učestalo postavljali pitanje “zašto je to tako“, umjesto da se prvo zapitaju da li je to zaista tako.

U Bosni i Hercegovini i njenom pravosudnom sistemu postoje četiri nezavisne pravosudne piramide, odnosno četiri nezavisna tužilačka i sudska sistema. Nijedan od njih drugom nije nadređen niti podređen, a svi oni u cjelini predstavljaju pravosudni sistem Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Visoki sudski i tužilački savjet BiH, a kojim rukovode predsjednik i dva potpredsjednika iz reda tri konstitutivna naroda.

Saglasno tome, u BiH postoje četiri glavna tužioca najvišeg nivoa, te četiri predsjednika suda najvišeg nivoa.

1. Glavni tužilac Republike Srpske (Mahmut Švraka - Bošnjak)

2. Glavni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije BiH (trenutno nije izabran, bivši glavni tužilac penzionisan, konkurs u toku)

3. Glavni tužilac Tužilaštva Distrikta Brčko (Zekirija Mujkanović - Bošnjak)

4. Glavni tužilac Tužilaštva BiH (Gordana Tadić - Hrvat)

Prema tome, od četiri glavna tužioca najvišeg nivoa u BiH, dva su Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan još nije izabran - (konkurs u toku)

1. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske (Vesna Antonić - Ostali)

2. Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH (Milorad Novković - Srbin)

3. Predsjednik Apelacionog suda Distrikta Brčko (Damjan Kaurinović - Srbin)

4. Predsjednik Suda BiH (Ranko Debevec - Ostali)

Prema tome, od četiri predsjednika najviših sudova u BiH, dva su Srbina i dva iz reda ostalih.

Kada se sve to sagleda zajedno, od osam najviših pozicija rukovodilaca u tužilaštvima i sudovima u BiH, dva su Bošnjaka, dva Srbina, dva iz reda ostalih, jedan Hrvat i jedan još nije izabran - (konkurs u toku).

Prema tome, iako za ovako važne pozicije nacionalno opredjeljenje predsjednika sudova i glavnih tužilaca nije, niti smije biti opredjeljujuće, potpuno je jasno da teza o bilo kakvom nacionalnom debalansu, a pogotovo nekakvo "etničkom čišćenju" na štetu jednog naroda apsolutno ne stoji te da VSTV generalno vodi računa i o ovom za BiH važnom pitanju.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije zahtijevala je da prilikom imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Visoko sudsko i tužilačko vijeće konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

"Tražimo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka", navedeno je u saopćenju SDA.

Iz te stranke ističu da ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju "nebošnjaci".

Osim što je time ugrožen nacionalni balans koji je ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka sa čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sistem pravosuđa, stav je SDA.

Također SDA postavlja pitanje da li se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizovati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina?

SDA upozorava da se pri tome izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sistematski, organizovni i masovni.

"Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim uticajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i sa krivičnim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sistem BiH", upozoreno je u saopćenju.

SDA navodi da će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeće sve korake koji budu neophodni da se ona dokine.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...