SIPA OTKRILA DETALJE AKCIJE "PEČAT": Oglasila se i Vlada RS, tvrde da ništa nisu znali...

SIPA je danas otkrila neke važne pojedinosti jučerašnje akcije koja je provedena pod nazivom "PEČAT" u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta. U okviru akcije uhapšeno je devet osoba, među kojim je i Vesna Iličić, radnica Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske, koja se tim povodom oglasila posebnim saopćenjem.

  • Društvo

  • 08. Feb. 2019  08. Feb. 2019

  • 1

Hapšenja su uslijedila zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ''Saučesništvo'', saopćeno je danas iz SIPA-e. 

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet lica lišenih slobode predato je u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke, i Brčko distrikta BiH, gdje se postupalo po naredbama za pretres, kod lica su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, 3 laptopa, 1 računar, 5 pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 4 kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, 3 zahtjeva za upis u srednju školu, 2 originalne diplome više poslovne škole.

Kako je saopćeno, pronađena su i 3 akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj, 2 prazne radne knjižice Federacije BiH, 3 prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, 2 ljekarska uvjerenja, 4 bianco izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika, saopćeno je.

Povodom akcije Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać i Državne agencije za istrage i zaštitu, a vezano za pitanja za radnicu Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske Iličić Vesnu, oglasili su se iz Ministarstva pravde RS.

"Državna agencija za istrage i zaštitu nije izuzimala nikakvu dokumentaciju u Ministarstvu pravde u Vladi Republike Srpske niti je Ministarstvo bilo obaviješteno o provođenju bilo kakvih aktivnosti od srane navedene Agencije. Od strane Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona smo, jutros, obaviješteni da je radnica Ministarstva pravde Republike Srpske dana, 07. februara 2019. godine, lišena slobode i da je ista nakon ispitivanja puštena na slobodu", navode iz Ministarstva.

Kako su naveli, statusom imenovane, u predmetu, može se baviti isključivo Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, i, s tim u vezi Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske ne može dostaviti nikakve informacije.

"Napominjemo da, prema obavještenju Tužilaštva, imenovana nije uhapšena u svojstvu službene osobe, odnosno, kao zaposlena radnica Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske. Ministar pravde u Vladi Republike Srpske je, u skladu sa zakonom datim ovlaštenjima, dana 08. februara 2019. godine, donio rješenje o udaljenju Iličić Vesne iz Ministarstva pravde, a udaljenje će trajati dok za to budu postojali razlozi", navode iz MInistarstva.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...