RODIO SE U SREBRENIKU, BOSNU JE PROŠIRIO DO KORČULE I SPLITA, BIO JE STRAH I TREPET SRBIJI I TURCIMA: Ovako je najslavniji BOSANAC ikada ispisao povijest

Portal „Slobodna Bosna“ nastavlja svoj serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 11. Feb. 2019  11. Feb. 2019

  • 0

Glavni lik naše današnje priče iz povijesti je prvi bosanski kralj Tvrtko I., pripadnik dinastije Kotromanića.

Po svojoj majci Jeleni Šubić,  kralj Tvrtko bio je praunuk hrvatskog bana Pavla Šubića. Po očevoj liniji potjecao je Tvrtko od srpske dinastije Nemanjića, a bio je čak i potomak hrvatskog i ugarskog kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića.

Tvrtko I. rodio se oko 1338. godine, a već sa samo 15 godina postao je bosanski ban. Nakon što je smirio pobunu domaćeg plemstva te uredio odnose s hrvatsko-ugarskim kraljem Ludovikom I., Tvrtko se 1377. godine okrunio za kralja.

Za vrijeme svoje vladavine uvelike je proširio teritorij Bosne, tako da je ona obuhvatila i mnoge današnje krajeve u zapadnom susjednstvu, poput gradova: Splita, Trogira, Šibenika, te otoke Brač, Hvar i Korčulu. Nazivao se kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske, Primorja...

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najjačim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne. 

U vojničkom savezu sa najmoćnijim feudalcem u Srbiji, knezom Lazarem, Tvrtko je 1373. godine ušao na teritorije Dušanovog carstva i porazio Nikolu Altomanovića. Tako je pod Tvrtkovu vlast stavljeno Gornje Podrinje, dio Polimlja sa Gackom i manastirom Mileševo. Koncem 1374., Tvrtko se oženio princezom Dorotejom, kćerkom bugarskog cara Ivana Stracimira, s kojom je dobio jednog sina, Tvrtka II.

Tvrtko je s bosanskom vojskom umarširao u Konavle, Trebinje i Dračevice, preotevši ih Đurađu I. Balšiću, ispravivši tako nepravdu koju mu je ovaj učinio.

U povijesti je zapisano kako je 1371., smrću srpskog despota Uroša ugašena loza Nemanjića, a Tvrtko, koji je po bakinoj liniji bio Nemanjić, polagao je najviše prava na srpsku krunu. To je pravo potvrdio na Mitrovdan, 26. oktobra 1377. godine, kada je, u Milima kod Visokog, krunisan za kralja Bosne, Srba, Pomorja i Zapadnih strana. Od tad, pa kroz narednih nekoliko godina, Tvrtkova vlast je bivala sve jačom.

Tvrtka je 1382. godine pristupio izgradnji San Stefana, novog grada na samom ulazu u Bokokotorski zaljev, ali i grada Brštenika kod Opuzena, kojeg je bosanski kralj naumio pretvoriti u brodogradilište i bazu za razvoj bosanske flote.

Koristeći nesređene prilike u susjedstvu Tvrtko je Bosni 1390. godine pripojio gradove Split, Trogir i Šibenik, otoke Brač, Korčulu i Hvar, čime je svoju vlast uspostavio na jadranskoj obali, od Kotora sve do ušća Zrmanje, a iste godine zaposjednute oblasti unio je u svoju kraljevsku titulu, pa se u ispravama i poveljama potpisuje "…po milosti Božjoj slavni kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja".

Potkraj Tvrtkove vladavine na granicama, ali i unutar Bosne, pojavljuju se prvi osmanski vojnici, koje je dva puta sačekivao i porazio Tvrtkov vojvoda, Vlatko Vuković.

Prvi bosanski kralj Tvrtko I. umro je u dobi od oko 53 godine, 1391. godine u utvrdi Bobovac, a naslijedio ga je polubrat Stjepan Dabiša.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...