TAJNA ISTOČNJAČKE MEDICINE: Jedna namirnica čini čuda, poboljšava probavu, liječi bubrege i srce, eliminira toksine iz tijela…

Prema ayurvedi, crvena leća spada u rijetke mahunarke koje pripadaju satvičnoj hrani

  • Zdravlje

  • 11. Feb. 2019  

  • 0

Satvična hrana daje životnu energiju tijelu, umu i duhu te ima smirujući učinak. 

Upravo zbog toga crvena leća je jedna od temeljnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji te se smatra najzdravijom među svim vrstama leće. 

Njezina zrnca bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata i vlakana te vitaminima i mineralima kao što su magnezij, željezo, cink, folat, fosfor, kalij, bakar i vitamini skupine B.  

S ayurvedske perspektive, crvena leća je slatka, lagana, satvična i tridošik (odgovara svim tjelesnim tipovima) namirnica koja balansira vatu, pittu i kaphu kada je skuhana s malo ulja i začina. 


Ljekovita svojstva crvene leće

Crvena leća je lagana, ukusna i lako probavljiva pa je mogu redovito koristiti i osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki.

Zbog svoje hranjivosti poručuje se kod oporavka nakon bolesti. Jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.

Crvena leća je posebno cijenjena namirnica, jer:

potiče zdravu probavu

pomaže protiv nadimanja i grčeva

prirodni je laksativ

eliminira toksine iz tijela

daje vitalnost i energiju

stimulira rad srca

opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi

revitalizira organizam

podupire imunološki sustav

blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav

pomaže u iskašljavanju 

povećava proizvodnju majčinog mlijeka

njeguje i pročišćava kožu

ima nizak glikemijski indeks

S obzirom na brojne zdravstvene prednosti, crvena leća ima višestruku korist za naše zdravlje pa je se isplati uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Jedan od najjednostavnijih primjera njene primjene je ayurvedski dahl koji se koristi za jačanje, čišćenje i liječenje organizma tijekom panchakarme (ayurvedskog čišćenja i pomlađivanja organizma).


Ayurvedski dahl – kremasto varivo od crvene leće


Dahl je sanskrtska riječ za indijsko varivo ili juhu napravljenu od mahunarki poput crvene leće ili mungo graha.

Varivo od crvene leće je hranjiv, topao obrok neodoljive kremaste teksture.

Prava je duševna hrana, posebice u hladnim danima, te je idealan obrok za čišćenje i iscjeljenje organizma tijekom zime.

Dahl je savršen za zagrijavanje i stimuliranje vata i kapha doše dok u kombinaciji sa svježim začinskim biljkama poput korijandera, mente ili koromača smiruje pitta došu.

Daje energiju, smiruje um, čuva od prehlada i virusa te održava vitku liniju.

Uživajte u ovom jednostavnom, ukusnom varivu, uz zdjelicu riže, quinoe ili sa chapati kruhom.


Sastojci za 2 osobe:

1/2 čaše crvene leće

3 čaše vode

1-2 stabljike celera, tanko rezanih

1-2 mrkve, tanko rezane

4-5 listova kelja ili špinata, krupnije nasjeckanih

1 i pol jušne žlice gheeja ( ili drugog ulja po izboru)

svježi sok od pola limuna

sol  i papar (po želji i ukusu)

5 grančica svježeg korijandera, sitno isjeckanog


Začini:

2- 4 kolutića svježeg đumbira, sitno nasjeckanog

1/4 čajne žličice kurkume u prahu 

1/2 čajne žličice crvene čili papričice

1/2 čajne žličice sjemenki gorušice 

1/2 čajne žličice sjemenki kumina

1/4 čajne žličice asafetide


Povrće možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Ako želite jušnu verziju dodajte malo više vode, a za gusto varivo smanjite količinu vode.


Priprema

Temeljito operite leću nekoliko puta dok voda ne bude bistra. 

U posudu od nehrđajućeg čelika stavite 1 šalicu vode, kurkumu u prahu i opranu crvenu leću te kuhajte dok leća ne omekša. Zatim, dodajte 2 šalice vode i sol, prokuhajte i pustite da se kuha na laganoj vatri. 
 

Dok se leća lagano kuha, u međuvremenu zagrijte ghee ili ulje u tavi pa dodajte sjemenke gorušice i pričekajte dok ne počnu pucketati. Zatim ubacite sjemenke kumina i, nakon što postanu smeđe, dodajte asafetidu i čili u prahu pa brzo pomiješajte. Dodajte nasjeckano povrće i đumbir pa pirjajte 3-4 minute dok povrće ne omekša.
 

Ubacite u leću povrće po želji i preostale začine osim korijandera te kuhajte na srednjoj vatri još 5 minuta. Pred kraj dodajte svježi korijander. 
 

Isključite vatru. Dodajte iscijeđeni sok limuna te sve promiješajte. Odmah poslužite.

(SB / Alternativa)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...