PROCURILI DETALJI NOVOG PUTINOVOG ORUŽJA: Izaziva halucinacije, u trenu oslijepi neprijatelja koji u panici povraća…

Ruska mornarica dobila je novo moćno oružje, koje je po svojim performansama neusporedivo s postojećim

  • Svijet

  • 11. Feb. 2019  

  • 0

Holding "Roselektronika", koji ulazi u sastav državne korporacije "Rosteh", potvrdio je da je počeo da snabdjeva rusku mornaricu vizuelno-optičkim stanicama za ometanje "5P-42 Filin", koji je u stanju da privremeno zaslijepi neprijateljske vojnike, zbog čega promašuju ciljeve, i da izazove halucinacije i nagon za povraćanje kod protivnika.

Trenutno je tim oružjem opremljena fregata "Admiral Kasatonov", koja je trenutno u fazi testiranja, a takođe i fregata "Admiral Gorškov". Takva oprema bića instalirana i na još dva broda projekta 22350.

Nove stanice funkcioniraju tako što u uvjetima slabije vidljivosti i noću stvaraju smetnju sistemima za optičko praćenje i ljudskom oku zahvaljujući ispuštanju niskofrekventnih valova.

Tokom testiranja, dobrovoljci su jurišnim puškama, snajperskim puškama i mitraljezima gađali ciljeve zaštićene novim oružjem i udaljene oko dva kilometra. Oni su imali problema s nišanjenjem, jer „nisu mogli da vide metu“.

Svaki peti dobrovoljac je rekao da ima halucinacije, a oko polovina dobrovoljaca je navelo da su dezorijentirani, da im se povraća i vrti u glavi.

Prema tvrdnjama proizvođača, "Filin" također "efikasno ograničava" efikasnost sistema za noćno osmatranje, laserskih senzora udaljenosti, pa čak i sistema za određivanje pozicije protivtenkovskih raketa udaljenih do pet kilometara.

Ruski vojni eksperti ocenjuju da "5P-42 Filin" može da bude odličan dodatak sredstvima koje se koriste u elektronskom ratovanju, a koji su korišteni u Siriji.

Vjeruje se da "5P-42 Filin" može da ojača odbrambenu sposobnost Rusije, jer se te stanice mogu koristiti za suzbijanje onih koji organizuju provokacije u vodama Ruske Federacije.

Eksperti pretpostavljaju da je riječ o stanicama kratkog dometa, pa ocjenjuju da bi to novo oružje u slučaju nepredviđenih okolnosti, kada se ruskim ratnim brodovima približe strani brodovi sa namjerom da izazovu provokacije, moglo da odigra veliku ulogu.

Sada će zasljepljivanje provokatora biti dovoljno za njegovo obuzdavanje i primoravanje da postupa u skladu sa zakonima plovidbe.

Inače, fregate projekta 22350, koje će biti opremljene novim oružjem, imaju deplasman od po 4.500 tona, a naoružanje im se sastoji od 130-milimetarskog artiljerijskog oruđa "Armat", protivbrodskih raketa "Oniks" i "Kalibar NKE", kao i protivavionskog raketnog sistema "Poliment-Redut".

Takođe je planirano da se "Admiral Kasatonov", nakon što prođe testiranje, priključi "Sjevernoj floti", kao i druga dva broda projekta 22350 — "Admiral Golovko" i "Admiral Isakov". Ti brodovi će čuvati sjeverne i pacifičke granice Rusije.

Ti brodovi su prvi veliki površinski brodovi izgrađeni u Rusiji nakon raspada SSSR-a. Prilikom njihovog stvaranja su sabrana i uspješno primjenjena sva najnovija dostignuća i iskustva domaćih brodograditelja, piše Sputnjik.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...