MOSTAR JE KRVLJU PLATIO SLOBODU; BILA JE TO BITKA SVIH BITAKA: Nakon razbijanja jedinica Vermachta, na red su došli USTAŠKI izdajnici, a onda su ZBRISANI S LICA ZEMLJE

Portal „Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 14. Feb. 2019  14. Feb. 2019

  • 2

Na današnji dan 1945. godine, najveći i najljepši grad Hercegovine oslobođen je od fašističkih okupatora.

Vrhovni štab izdao je zapovijed VIII. dalmatinskom korpusu da s glavninom svojih snaga, koju su činile 26. i 19. divizija, krene prema Hercegovini te zajedno sa 9. dalmatinskom divizijom, koja je boravila u Hercegovini, i 29. hercegovačkom divizijom oslobodi grad Mostar.

Snage NOVJ-a vodile su neprekidne borbe s njemačkim snagama i postrojbama NDH od zapadnog prilaza do južnog prilaza grada. U Čitluku je 9. veljače održan sastanak zapovjednika 29. hercegovačke divizije i 19. dalmatinske divizije, kao i načelnika štaba VIII. dalmatinskog korpusa, na kojem je zaključeno da se radi osvajanja Mostara 12. hercegovačka brigada u operativnom smislu podčini zapovjedniku 19. dalmatinske divizije te da se pojačaju napori oko likvidiranja obrambenih položaja njemačke vojske i oružanih snaga NDH u tjesnacu između Mostarskoga blata i Neretve radi napada na fašističke položaje u Mostaru s južne strane.Foto: Arhiv

Vodile su se neprestano borbe ispred Varde, u područjima sela Gornje i Donje Jasenice. U tim borbama nije došlo do znatnijih pomicanja bojišnice. Naređen je napad na Mostar iz smjera triju kolona, desna, srednja i lijeva. Desna kolona, koju su činile jedinice 19. dalmatinske divizije, s pridodanom 12. hercegovačkom divizijom i jednim brdskim topničkim sklopom imala je zadatak prodor u Mostar s južne strane.

U napadu na fašističke položaje u Mostaru sudjelovalo je zrakoplovstvo NOVJ-a. Okosnicu napada na Mostar činila je 26. dalmatinska divizija s pridodanim postrojbama 1. tenkovske brigade i 1. teške motorizirane artiljerijske brigade VIII. dalmatinskog korpusa. 10. brigada 29. hercegovačke divizije, dobila je zadatak osvojiti Nevesinje, 11. brigada djelovala je prema Konjicu kako bi spriječila dolazak njemačkih pojačanja iz Sarajeva prema Mostaru, a 13. je brigada imala zadatak razbiti njemačku obranu na pravcu Buna – Blagaj te prodrijeti lijevom obalom Neretve u Mostar.

Čuvena 14. hercegovačka brigada imala je zadatak prodrijeti u Bijelo Polje kako bi ugrozila povlačenje Njemačke vojske i jedinica NDH iz Mostara dolinom Neretve prema Konjicu.

Osovinske snage pretrpele su teške gubitke. Poginulo je, ranjeno ili zarobljeno više tisuća njemačkih vojnika, među kojima i komandant 369. puka, svi komandanti bataljona iz 370. puka, komandant 116. izviđačkog bataljona.

O kakvom je vojnom porazu ustaša riječ, svjedoči i podatak da su nakon ove operacije, 369. divizija i 9. gorska ustaško-domobranska divizija izbrisane su iz registra Vermachta, tako da se od tada u dokumentima govori samo o „borbenoj grupi 369“, ili na njemačkom jeziku Kampfgruppe 369.


Foto: Arhiv

Na današnji dan  1945. godine, oko podne, prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao osobno odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. veljače 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Poginulo je 750 boraca, uz 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora.

Svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 15 narodnih heroja, a fašistički zlikovci i domaći izdajnici objesili su sedam ljudi.

NARODNI HEROJI

Mladen D. BALORDA  (1921. – 1943.); poginuo na Ovojcima

Karlo V. BATKO  (1907. – 1943.);  poginuo u Konjicu

Ljubo B. BREŠAN  (1913. – 1943.);  poginuo na Ovojcima

Leo F. BRUK  (1911. – 1943.);  poginuo u Čelebićima

Adem I. BUĆ  (1914. – 1943.);  poginuo u Sarajevu

Jusuf M. ČEVRO  (1914. – 1941.);  poginuo u Mostaru

Mustafa A. ĆEMALOVIĆ  (1923. – 1943.);  poginuo u Mostaru

Rifat H. FRENJO  (1923. – 1943.);  poginuo na Sutjesci

Mithad H. HAĆAM  (1917. – 1942.);  poginuo na Konjuhu

Avdo HUMO  (1914. – 23.01.1983.);  umro u Mostaru

Dr. Safet I. MUJIĆ  (1908. – 1942.);  poginuo u Zabrđu

Šefik O. OBAD  (1923. – 1943.);  poginuo na Sutjesci

Ahmed S. PINTUL  (1922. – 1943.);  poginuo na Džepi

Mehmed Meha TRBONJA  (rođen 10.10.1915.);  umro u Mostaru

Hasan S. ZAHIROVIĆ  (1919. – 1943.);  poginuo na Kobiljoj Glavi

Foto: Arhiv

Danas Mostar slavi 74 godina oslobođenja od fašista i domaćih izdajnika, a u gradu na Neretvi, pod kontolom HDZ-a, ulice nose nazive po ustaškim dužnosnicima i bojovnicima.

Nema više ulice narodnog heroja Lea Bruka na Panjevini, ali zato je tu tabla s natpisom Ulica Jure Francetića, na svega nekoliko stotina metara od vile Dragana Čovića.

Dok se godinama skrnavi Partizansko groblje, jednistveni spomenik kulture na Blakanu, i revizionistički nastoji izjednačiti partizanski pokret s ustaškim izdajnicima, HDZ-ove vlasti, predvođene bivšim članovima partije i prijeratnim Jugoslavenima, podižu spomen groblja fašistima.

To su valjda te europske vrijednosti!?

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...