NA TEMELJU ODLUKE PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ 2009. GODINE: Pendeš očekuje od Vijeća ministara usvajanje ANP-a

"Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta"

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2019  14. Feb. 2019

  • 1

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš oglasila se po pitanju dostave godišnjeg nacionalnog plana (ANP)  NATO-u

„Na dužnosti ministrice obrane, jednako kao i kroz obavljanje dužnosti zamjenice ministra, u kontinuitetu činim sve napore i aktivnosti za ispunjenje zakonske misije i zadataka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali jednako tako i na stvaranju pretpostavki za postizanje primarnog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine, pristupanju NATO-u i Evropskoj uniji.

Sa zadovoljstvom i s ponosom ističem da kada je u pitanju proces NATO integracije, mjerodavni dužnosnici Saveza i država članica u više navrata su isticali kako su obaveze, zadaci i rezultati čijem ostvarenju su doprinijeli MO i OS BiH, upravo rezultirali dostignutoj razini institucionalnog napretka u pogledu integracije BiH u NATO, što se posebno ogleda u iskazanoj spremnosti Vijeća Sjevernoatlantskog saveza da prihvati prvi Godišnji nacionalni program (ANP) BiH, otvarajući mogućnost da MAP BiH iz uvjetnog dobije aktivni status.

Podsjećam da je, u očekivanju odluke NATO-a o aktiviranju MAP-a, Komisija Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces početkom 2018. godine pristupila izradi nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP-a) BiH za period 2018. - 2019. Nacrt ANP-a BiH 2018. - 2019., koji je kompletiran u oktobru 2018. godine, predstavlja integrirani tekst, sačinjen temeljem priloga koja su, sukladno nadležnostima, izradila i Komisiji dostavila sva nadležna ministarstva i druge institucije Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo odbrane BiH.

Sam dokument strukturiran je u 5 ključnih poglavlja koja obuhvaća MAP:

-    Politička i privredna pitanja,
-    Odbrambena i sigurnosna pitanja,
-    Pitanja resursa,
-    Sigurnosna i
-    Pravna pitanja.

Očekujem da će Vijeće ministara BiH, temeljem Zakona o obrani, Sigurnosne politike BiH, Obrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obaveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Komisije za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH.  

Prvi ANP BiH će potom biti predstavljen Vijeću Sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), čime će po njegovom prihvaćanju od strane NATO-a postati i operativan.   

Time se stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego izravno utječu na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

Primjerice, kroz implementaciju poglavlja o obrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije i uz višu razinu podrške NATO-a implementirati alate partnerske suradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sustava Bosne i Hercegovine u cjelini.

Međutim, MAP ne tretira samo obrambena i vojna pitanja, jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a. 

Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta.

Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima. 

Osobno ću biti počašćena, ukoliko i kada dobijem mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio izaslanstva Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza. 

Na koncu, mogu samo dodati da oni koji javno pozivaju Ministricu obrane BiH da samoinicijativno u Bruxelles odnese Godišnji nacionalni program BiH ili ne razumiju procese i procedure ili namjerno dezinformiraju javnost i time nanose štetu NATO integracijskom procesu BiH", navodi se u izjavi Pendeš.

(NAP)
 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...