TRI KORISNA "BRATA": Mliječni napitci koji pomažu kod zatvora i nadutosti

Većina ljudi povremeno se susretne s probavnim simptomima kao što su želučani problemi, plinovi, žgaravica, mučnica, proljev ili zatvor.

  • Zdravlje

  • 16. Feb. 2019  16. Feb. 2019

  • 0

Međutim, kada problemi postanu učestali, mogu uzrokovati velike poremećaje u životu. Srećom, nekad su dovoljne promjene u prehrani i načinu života koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje vaših crijeva.

Kada je u pitanju prehrana, uvijek se savjetuje konzumiranje hrane bogate vlaknima i zdravim mastima. Probleme s probavom uzrokuje i nedovoljan unos tekućine, zbog čega je bitno piti i dovoljnu količinu vode.

U borbi s problemima s probavom pomaže i smanjivanje stresa, kao i svjesno jedenjeu sklopu kojeg jedete polako, a dok jedete, ne gledate TV i ne surfate te ste fokusirani na hranu na vašem tanjuru.

Veliku ulogu, naravno, ima i fizička aktivnost koja poboljšava probavu i smanjuje simptome konstipacije. Pomaže i izbacivanje loših navika kao što su cigarete, alkohol i kasno prejedanje.

Pozitivan doprinos imaju i probiotici. Radi se o korisnim, dobrim bakterijama koje, ako se uzimaju kao dodatak prehrani, imaju pozitivan učinak na probavni sustav.

Ove zdrave bakterije pomažu probavi tako da sudjeluju u razdradnji neprobavljivih vlakana koja inače uzrokuju plinove i nadutost.

Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu kod nadutosti, plinova i boli kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva. Također, ublažavaju simptome zatvora i proljeva. 

Probiotici se, između ostalog, nalaze u fermentiranim namirnicama među kojima su i sljedeće tri kojima ćemo se detaljnije pozabaviti - kefir, jogurt i acidofilno mlijeko.

1. JOGURT

Jogurt je jedan od najboljih, ali i najpoznatijih izvora probiotika, dobrih bakterija koje mogu poboljšati vaše zdravlje.

Proizvodi se fermentiranjem milijeka u koje se dodaju "dobre bakterije", a jedenje jogurta povezuje se s mnogim zdravstvenim blagodatima. Između ostalog, jogurt može smanjiti rizik od srčanih bolesti i osteoporoze, a pomaže i u kontroli tjelesne težine.

Jogurt se može raditi od raznih vrsta milijeka, a običan jogurt bez dodanih bojila je bijela, gusta tekućina "oštrog" okusa. Treba imati na umu da velik broj kupovnih jogurta sadrži dodane sastojke kao što su šećer i umjetne arome, a ti jogurti nisu dobri za vaše zdravlje. Prilikom kupnje jogurta zato dobro obratite pozornost na njegove sastojke.

Običan, nezaslađeni jogurt jest taj koji sa sobom donosi prednosti za zdravlje. Tako jogurti koji sadrže probiotike pozitivno utječu na zdvralje probavnog sustava i smanjuju simptome poremećaja kao što su nadutost, proljev i konstipacija, odnosno zatvor.

2. KEFIR

Kefir je bogat hranjivim sastojcima i probioticima, zbog čega je vrlo koristan za probavu i zdravlje crijeva. Koristi koje nosi sa sobom i znanstveno su dokazane, a radi se o fermentiranom mliječnom napitku koje se obično radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Mnogi kefir prave kod kuće, a radi se tako da se u mlijeko dodaju kefirna zrnca. U roku od otprilike 24 sata, mikoroganizmi u tim zrncima se razmnožavaju i fermentiraju šećere u mlijeku pretvarajući ga u kefir. Zrnca se nakon toga uklanjaju iz tekućine i mogu se opet koristiti.

Iako je jogurt možda poznatiji, kefir je moćniji probiotik, a zrnca kefira sadrže i do 61 sojeva bakterija i gljivica što ih čini bogatim i raznolikim probiotičkim izvorom.

Između ostalog, kefir ima povoljan utjecaj na zdravlje kostiju te snižava rizik od osteoporoze. Pomaže i kod čitavog niza probavnih problema jer probiotici poput kefira pomažu vratiti ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

2014. godine provedena je studija koja je ispitivala učinke kefira na 20 sudionika s konstipacijom. Dnevno su konzumirali 500 ml kefira tijekom četiri tjedna, nakon čega im se povećala učestalost stolice.

3. ACIDOFIL (ACIDOFILNO MLIJEKO)

Acidofilno mlijeko je mlijeko obogaćeno sojem zdravih bakterija lactobacillus acidophilus. Ovaj probiotik živi u našem probavnom traktu, ali uvođenje acidofilnog mlijeka u prehranu može imati povoljan učinak na zdravlje, između ostalog i na probavu.

Acidofilno mlijeko naime ima blagotvoran učinak na zdravlje probavnog sustava i kao i drugi probiotici pomaže u održavanju normalne crijevne flore.

Zaključno - briga za zdravlje crijeva ne smije se svesti samo na uzimanje probiotika. Jednako važni su i zdava prehrana i fizička aktivnost. Međutim, probiotički dodaci imaju čitav niz prednosti zbog čega ih vrijedi pokušati uvesti u svakodnevnicu.

(Zadovoljna)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...