LJEVICA OPET UZ MAJKU RUSIJU: SDP i NS moraju objasniti zašto vode politiku od koje koristi ima samo Moskva!

«Radikalna ljevica» (SDP) i eko-politika (NS) moraju objasniti – zašto odjednom, kako bi rekla kancelarka Merkel, vode politiku od koje koristi ima samo Moskva? Zašto su svi njihovi napori usmjereni ka destabilizaciji, a nijedan ka stabilizaciji? Zašto vode otvoreni propagandni rat protiv sigurnosnih i odbrambenih pitanja, etiketirajući ih kao «huškanje ratom»?

  • Mini market

  • 16. Feb. 2019  16. Feb. 2019

  • 1

Njemačka kancelarka Angela Merkel dovela je u vezu rastući studentski pokret, koji zahtijeva akciju po pitanju klimatskih promjena, sa ruskim utjecajem, istaknuvši da je teško detektovati kada se Rusija angažira u hibridnom ratovanju.

«U Njemačkoj, trenutno, djeca protestvuju za klimatsku zaštitu. To je izuzetno važno pitanje», kazala je Merkel, tokom svog obraćanja na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

«Istovremeno, teško je i zamisliti da njemačka djeca, nakon toliko godina, i bez ikakvog vanjskog utjecaja, odjednom bace u akciju da se trebaju uključiti u ovaj proces», dodala je.

Trenutno u Njemačkoj, 30.000 studenata organiziranih u 155 lokalnih podružnica demonstrira, kako navode podaci organizatora. Već nekoliko mjeseci studenti protestvuju tražeći akciju po pitanju klimatske zaštite, a slijedeći primjer 16-godišnje švedske aktivistkinje Grete Thunberg, koja je započela demonstracije ovog ljeta.

Merkel je tematizirala ovaj pokret, kada je govorila o metodama hibridnog ratovanja, koje uključuju plasiranje dezinformacija ili sajber-napade, s ciljem destabilizacije protivnika. Kada je govorila o oponentima evropskih interesa, kazala je da se «prijetnja hibridnim ratovanjem koja dolazi iz Rusije može osjetiti svakodnevno u svim evropskim zemljama».

Dodala je da je «ovaj način hibridnog ratovanja teško primijetiti, jer odjednom imate pokrete za koje niste mogli ni pomisliti da bi se mogli pojaviti».

Njemačka ima tradiciju studentskih i omladinskih pokreta «lijeve orijentacije», koji su tradicionalno bili poticani iz Moskve. Nekada su to bili ekstremne ljevičarske organizacije, poput Frakcije crvenih brigada, koje su vršile terorističke akcije i destabilizirale Njemačku.

Radikalna stranka ljevice «Die Linke» već duži period zastupa, skoro otvoreno, ruske interese u Njemačkoj, u okviru ideološkog okvira anti-amerikanizma i anti-globalizma. Univerzalističke, tzv. «naivne» i «omladinske» osjećaje usmjerene protiv SAD-a i NATO-a, Rusija usmjerava s ciljem destabiliziranja zapadnih zemalja i njihovih institucija.

«Radikalna ljevica» ima dvije temeljne funkcije. Prvu – da pravi probleme u zemlji-domaćinu, šireći destabilizaciju kao virus, kroz svoje političko djelovanja. Drugi – da minimizira značaj sigurnosnih pitanja.

Jednako kao i u svijetu, ruski hibridni utjecaj koristi «radikalnu ljevicu» (SDP) i organizacije za zaštitu okoliša (Naša stranka) kao sredstvo širenja destabilizacije.

Kao i njene inozemne varijante, jednaku ulogu imaju predstavnici «radikalne ljevice» i u Bosni i Hercegovini. Već duži period, «omladinske filijale» SDP-a i Naše stranke, vrše hibridnu kampanju u javnosti, u kojoj sva pitanja od značaja za odbranu i sigurnost pokušavaju predstaviti kao «ratnohuškačke aktivnosti» i «zastrašivanje». Počnite govoriti kao Angela Merkel, istaknite važnost NATO-a, modernizacije Oružanih snaga, govorite u ruskom utjecaju, pa ćete vidjeti kakvoj ćete pseudo-univerzalističkoj agresiji biti izloženi. Tim tzv. metodom «umekšavanja» guše se pitanja sigurnosne politike, koja predstavlja prioritet broj jedan i u svijetu.

Samo se u Bosni i Hercegovini to pokušava uskratiti, te se vrši kampanja da su kantonalna i općinska pitanja, kao što su postavljanje kontejnera i postavljanje solarnih klupa, važniji od NATO puta BiH.

Dobar primjer kako «zelene» i «crvene» politike postaju mehanizam ruskog utjecaja pokazao je i Milorad Dodik. On sve češće navodi ideju da BiH treba da se energetski veže sa ruskim plinskim projektima, kako bi tobože riješila pitanje zagađenja u Sarajevu. Pitanje zagađanje treba riješiti, kroz provjerene mehanizme kako je to riješeno na Zapadu, a ne kroz stvaranje novog problema – kreiranja energetske ovisnosti o Rusiji, što donosi automatski i politički utjecaj.

Već duži period traju i Dodikovi napadi na Centralnu banku, kroz širenje «ljevičarskih» teza da Centralna banka BiH čuva pare i radi u interesu Njemačke. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima stabilnu valutu, te Dodikovi napadi prema Centralnoj banci imaju za cilj da naruši taj sistem, a destabilizacija valute – znači totalnu političku destabilizaciju i krizu, koja je preduslov Dodikovog konačnog cilja.

Dodikova proruska «zelena» politika i anti-njemačka «crvena» politika savršeno se uklapaju u marksističke narative, koje «radikalni ljevičari» i «naivi» eko-liberali šire već godinama u Sarajevu, počev od Vuka Bačanovića pa sve do Damira Nikšića, ili portala «Prometej» koji je i transparentno širio rusku anti-NATO retoriku, ali nije bio toliko transparentan kada je riječ o njegovim izvorima finansiranja.

Svrha je oduvijek bila način da se razumije porijeklo nekog političkog projekta. Ako kancelarka Merkel dovodi «studentski eko-pokret» u vezu sa Rusijom, koja ima političku i energetsku korist od tog pokreta – što ne bismo mi postavili ista pitanja. Kada Merkel izrazi sumnju da je «naivne studente» neko poslao da šire nemir i nered, što bi u BiH to bilo zabranjeno?

Ne smije biti zabranjeno ni o čemu da se govori. «Radikalna ljevica» (SDP) i eko-politika (NS) moraju objasniti – zašto odjednom, kako bi rekla kancelarka Merkel, vode politiku od koje koristi ima samo Moskva? Zašto su svi njihovi napori usmjereni ka destabilizaciji, a nijedan ka stabilizaciji? Zašto vode otvoreni propagandni rat protiv sigurnosnih i odbrambenih pitanja, etiketirajući ih kao «huškanje ratom»?

Dok ta pitanja ostanu neodgovorena, bh. javnost mora ozbiljno razmisliti o porijeklu i svrsi «omladinskih ljevičarskih» pokreta u Sarajevu, pristupajući sa istom ozbiljnošću sa kojom to čine lideri vodećih zemalja svijeta, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...