DRAMATIČAN APEL PAPE FRANJE: "Slušajte vapaj djece, ne štitite pedofile"!

Pred 190 biskupa iz cijelog svijeta u Vatikanu je papa Franjo tražio od biskupa i da poštuju zakone matične države.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2019  21. Feb. 2019

  • 0

Papa Franjo u četvrtak 21. februara otvorio je četverodnevni summit u Vatikanu. Već dugo je najavljivao ovaj događaj posvećen svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece. Na summitu će biti prve glave stotina biskupskih konferencija iz cijelog svijeta, a Papa Franjo je tako dao signal da je ozbiljno shvatio najnovije slučajeve seksualnog predatorstva među kojima su slučajevi iz Amerike i Čilea najpoznatiji. Grupe žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

Summit je doista povijesni događaj jer Vatikan više nije mogao zatvarati oči nad sve glasnijim žrtvama koje su posljednjih godina počele javno govoriti.

"Čujemo vapaj malih koji traže pravdu. Sveti Božji narod gleda u nas i očekuje od nas ne samo jasne osude, nego i efikasne mjere", rekao je Papa Franjo pred 190 čelnih ljudi Rimokatoličke crkve u dvorani Sinode u Vatikanu.

Žrtve su vrlo konkretne – traže da se u kanonskom zakonu utvrdi nulta tolerancija prema svećenicima zlostavljačima i biskupima koji ih štite. Ali to se sigurno neće dogoditi već ovih dana, tokom summita. I sam papa Franjo rekao je da će summit imati svrhu obrazovanja i kako bi mogli "proći kroz obraćenje duha o ozbiljnosti krize".

Prikazala su im se odabrana video-svjedočanstva žrtava seksualnog zlostavljanja među kojima je i žena koja je tri puta zatrudnjela nakon napastovanja svećenika i tri puta je morala ići na abortus. No, Papa nije lično primio žrtve niti su one lično svjedočile prvog dana summita. Ali je poslana poruka preko videa – 'Žrtvama treba vjerovati' i pozvalo se biskupe da surađuju s civilnim vlastima. 

Papa Franjino oglušivanje na problem seksualnog zlostavljanja djece od strane prelata umalo ga je koštalo papinstva. Nakon brojnih optužbi čileanskih žrtava, kao i advokata iz Pennsylvanije koji je objavio izvještaj u kojem je optužio papu za prikrivanje zločina, papa je morao nešto učiniti.

Prvi korak bilo je da su raspopili do nedavno moćnog biskupa Theodorea McCarricka. U četvrtak, dok je okupljao svećeničke vođe iz cijelog svijeta, Franjo je rekao da je crkva bila dužna raspravljati o tome u kojoj mjeri zlostavljanje pogađa crkvu i čovječanstvo na "iskren i dubok način".

Sve do nedavno ova vrsta zlostavljanja za crkvu nije predstavljala nikakav problem, a najčešće se za to optuživalo homoseksualizam pojedinih svećenika, iako je ta tvrdnja bila diskreditirana od većine naučnih studija, koje su utvrdile da homoseksualizam i pedofilija nisu ni u kakvoj vezi.

U rijetkim slučajevima kad bi biskupi ili svećenici priznali seksualno zlostavljanje djece, to bi prikazali kao grijeh za koji se počinitelj može iskupiti, i nikad ga ne bi proglašavali zločinom.Tako su počinitelja štitili od žrtve.

Žrtve su pak, sad je jasno, imale prevelika očekivanja od summita. Prije svega, niko ih nije primio iako su stigli u Vatikan u velikom broju. Marširali su Rimom i svoj bijes prenijeli medijima jer, kako kažu, Vatikan i dalje nema snage suočiti se s problemom koji iznutra proždire crkvu.

Ipak i unaprijed snimljena video-svjedočanstva bila su i više nego potresna. Čileanka koju je svećenik tri puta silovao, a prvi put u dobi kad joj je bilo 15, ispričala je kako je izgledao njezin život:

"Svaki put kad bih odbila seksualne odnose, on bi me tukao. A budući da sam ekonomski potpuno ovisila o njemu, trpjela sam sva ta poniženja."

Sudionicima konferencije obratio se i 53-godišnji svećenik koji je i sam bio zlostavljan od svećenika. Jedna žrtva iz Azije govorila je da je seksualno bila zlostavljana više od stotinu puta i da ga poglavari nisu zaštitili.

Filipinac kardinal Luis Antonio Tagle, koji se smatra kandidatom za novog papu, također se obratio okupljenima.

"Biskupi su nanijeli rane vjernicima i svako od nas braće mora za to preuzeti odgovornost", rekao je Tagle.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...