DORIS PACK DEMASKIRALA DODIKA: "On samo čeka priliku, vjerujte mi"

"Region zapadnog Balka­na nalazi se u veoma, veoma opasnoj situaciji. Najave o mogućem do­govoru o podjeli Kosova, razmjeni stanovništva i te­ritorija sa Srbijom stvaraju veoma opasan presedan i prijete da nas vrate na deve­desete godine prošlog sto­ljeća", upozorava Doris Pack, istaknuta njemačka političarka i Članica Uprav­nog vijeća Evropske narod­ne stranke (EPP)

  • Mini market

  • 22. Feb. 2019  22. Feb. 2019

  • 7

Ona ne krije da je veoma zabrinuta, posebno zbog činjenice da takvo rješenje podržava dio evropskih država te insti­tucija Evropske unije.

"Nikako ne razumijem da se Evropska komisija ovome odlučno ne protivi. Svi znamo šta će se desiti ako se ovaj model ostvari. Zato smatram da je izuzet­no neodgovorno što takve reakcije iz Brisela nema.

Regionom se bavim od 1989. godine i znam šta ovo znači.

Ako dogovor o novim granicama na Balkanu bude rea­liziran, na meti će od­mah biti Bosna i Hercego­vina, vje­rujem i Makedonija... I niko ne zna gdje bi ovo moglo stati, ali svi znaju kako bi se ovo realiziralo - upozorava Pack.

Ona dodaje i da "Milorad Dodik samo čeka priliku".

"On je vrlo zainteresi­ran da se takav dogovor ostvari, pa da krene u kampanju. A odmah za njim išli bi i dru­gi. Vjerujte mi", naglašava ona.

Pack po­ručuje i da svi oni koji se boje "velike Albanije" moraju bi­ti protiv ovih ideja, jer one vode tome. Ne može se napraviti „velika Srbija", a da nema­te i „veliku Albaniju". In­teres svih u regionu, ali i EU, jeste da se ovaj dogo­vor ne bude realiziran.

Dodaje i da je ohrabru­je što većina Kosovara nije za ovakvo rješenje.

"Mislim da mi u EU moramo biti vrlo oprezni i da ne uništimo sva posti­gnuća koja smo ostvarili nakon sulude situacije na Balkanu devedesetih. Na­ravno da se treba riješiti pitanje Kosova i Srbije. No, ovo što sada vidimo uopće nije rješenje", kaže Pack za "Avaz".

Ipak, nada se da će admi­nistracije, s obje strane Atlantika, naći način i spri­ječiti ovakav scenarij.

"Ne treba biti samo diplomatičan. Kada nešto kažete, onda to treba biti jasno, da bi ljudi razumjeli. Diplomatska uvijanja samo odmažu. Zato ja govorim direktno. I svi me razumiju, a ja nemam nikakvih pro­blema zbog toga. Tako tre­baju raditi i evropski zva ničnici. Žalim često što u njihovim istupima nema takvih poruka, a i snage iza njih", zaključuje Pack.

(Vijesti.ba/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...