NOVI SKANDAL U FEDERALNOJ VLADI: Ministri SBB-a i HDZ-a ponovo preglasali ministre SDA!

Ministri SBB-a i HDZ-a nastaljaju ustaljenu praksu preglasavanja ministara iz SDA, zloupotrebljavajući činjenicu da imaju natpolovičnu većinu u Vladi Federacije BiH i da mogu usvojiti odluku uprkos protivljenju ministara iz SDA.

  • Mini market

  • 22. Feb. 2019  22. Feb. 2019

  • 4

 Ministri iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) na jednoj strani i ministri iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na drugoj strani ponovo su se verbalno sukobili na sjednici Vlade Federacije BiH.Kako piše portal Klix.ba predmet današnjeg neslaganja bila je Lutrija Bosne i Hercegovine. 

Ministri u tehničkom mandatu iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su se usprotivili odgovoru Vlade Federacije BiH na tužbu bivšeg direktora Lutrije BiH Edhema Pašukana. S ovakvim stavom SDA nisu se složili ministri HDZ-a BiH i SBB-a pa su preglasavanjem usvojili odgovor. 

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH najglasnija je bila ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović koja je kazala kako je Nadzorni odbor Lutrije BiH postavio Pašukana na mjesto vršitelja dužnosti direktora sve do okončanja procedure. Na odluku Nadzornog odbora Lutrije BiH saglasnost je dao i vladin Ured za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije. 

"Odluka Nadzornog odbora Lutrije BiH zajedno sa datom saglasnosti Federalnog ministarstva finansija još u septembru 2018. godine upućena je na Vladu FBiH radi davanja prethodne saglasnosti Nadzornom odboru Lutrije BiH za imenovanje vršioca dužnosti direktora do izbora novog direktora. Vlada FBiH nikada nije donijela predloženu odluku", rekla je Dilberović. 

Dilberović je rekla da je na sjednici Vlade FBiH koja je održana 27. septembra 2018. godine razmatrao se drugi prijedlog vezan za imenovanje vršitelja dužnosti direktora Lutrije BiH koji je dostavila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) BiH i to na prijedlog ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo (SBB). 

"Prijedlog je dostavilo Federalno ministarstvo finansija, suprotno svim propisima i to na prijedlog ministrice Đapo. Nejedinstveno, odnosno preglasavanjem unutar Vlade FBiH donijeta je odluka o davanju saglasnosti Nadzornom odboru Lutrije BiH za imenovanje Edite Rokše za vršiteljicu dužnosti direktora do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci", rekla je Dilberović. 

Ministri iz reda SDA danas su zauzeli stav kako je Vlada FBiH na apsolutno nezakonit način donijela odluku jer nije postojala nikakva odluka Nadzornog odbora Lutrije BiH, a ni saglasnost Ministarstva finansija FBiH za imenovanje Rokše. Prema podacima dostupnim na internetu Rokša je članica SBB-a, odnosno političke stranke kojoj pripada i ministrica Đapo. 

"Šta više, Nadzorni odbor Lutrije BiH donio je 12. septembra 2018. godine odluku kojom je odlučeno da će Edhema Pašukan obnašati dužnost vršitelja dužnosti direktora do okončanja konkursne procedure. Federalno ministarstvo finansija je 19. septembra 2018. godine dalo saglasnost na ovu odluku Nadzornog odbora Lutrije BiH", upozorila je danas Dilberović. 

Ministri iz SDA su poručili i da Vlada FBiH nikada nije donijela odluku o razrješenju Edhema Pašukana funkcije direktora Lutrije BiH te da mandat ne prestaje po automatizmu već donošenjem rješenja o razrješenju od organa koji je izvršio imenovanje.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...