NIKAD SE NE ZNA KADA ĆE SE DOGODITI ZLO: Zbog ovoga na kosini automobil trostruko zakočite, on je napravio KOBNU GREŠKU

Često se događa da neki automobil, jer nije, ili je bio loše zakočen, sleti u more, rijeku, provaliju...

  • Auto

  • 27. Feb. 2019  

  • 0

Stoga je važno naglasiti da je zakočiti automobil ne samo pravo, nego i obveza svakog vlasnika auta. 

Naime, automobil koji 'odluta' s parkirnog mjesta može naletjeti na pješaka, dijete izvan ceste, drugi auto... Stoga je automobil nužno dobro zakočiti svaki put kad ga se napušta, a svaki za to ima dva odvojena sustava stacionarnog kočenja i dodatnu mogućnost.

U videu, vozač je napravio niz velikih grešaka, koje stvaraju rizik da auto 'otkliže' u opasno područje (što se dogodilo) ili još goreg (nalet na dijete, pješaka ili drugo vozilo), a usto i krađe vozila, odnosno stvari iz vozila, za što je propisana kazna, a osiguranje ne isplaćuje naknadu. 

Problem: ostavio je ključ u kontaktnom sustavu, vjerojatno s upaljenim motorom, kad se automobil s ručnim mjenjačem, poput konkretnog slučaja, ne može zakočiti prijenosnim mehanizmom (ubacivanjem u brzinu). Automobil ima tri rmetode sprječavanja opasnog scenarija kojeg smo vidjeli na videu.

Prva metoda stacionarnog kočenja je mehanizmom za prijenos snage (od motora do kotača). Kad se uključi prvi stupanj ručnog mjenjača automobil je dobro zakočen, negativnim radom kompresije ugašenog motora i otporima, a moment okretanja kotača je moment okretanja radilice pomnožen s ukupnim prijenosnim omjerom (umnoškom prijenosnih omjera prvog stupnja mjenjača i završnog reduktora u sklopu diferencijala) i uvećan za otpore. 

Kad se automatski mjenjač uključi u P, automobil je zakočen mehanički, zasunom (bravom) u automatiziranom prijenosnom mehanizmu.

Druga metoda je potezanje ručne, odnosno uključivanje električne parkirne kočnice. Ne smije se propustiti zbog upotrebe, odnosno aktiviranja, prve razine kočenja! Dakle, nakon izlaska iz vozila, uz ostavljanje mjenjača u prvom stupnju, odnosno automatike u P te isključivanja motora i uzimanja ključa, uvijek potegnite ručnu, odnosno aktivirajte električnu parkirnu kočnicu.

Naime, u slučaju dotrajalosti prijenosnog mehanizma, pogotovo na većim kosinama, mjenjač može iskočiti iz prve brzine, a automatika iz položaja P.

Redovitim korištenjem ručne kočnice, povećava se njena pouzdanost, premda mnogi misle suprotno. Naime, uklanja se kondenzirana vlaga u košuljici sajle i sloj hrđe te smanjuju otpori u zglobovima /ležajevima i rizik blokiranja

Treća metoda je upravljačkim mehanizmom, zakretanjem prednjih kotača prema rubnjaku ili prvoj prepreci, odnosno suprotno od putanje koja bi, kao u prikazanom videu, automobil odvela u opasno područje. 

Što su kotači zakrenutiji u dobrom smjeru, auto je sigurnije zakočen, posebice ako se u tom položaju upravljač zaključa. Dakle, treba okretati volan u dobrom smjeru i kad se kotači dovoljno zakrenu, treba izvaditi kontaktni ključ, odnosno gumbom isključiti paljenje te potom okretanjem volana izazvati blokiranje (zaključavanje) upravljačkog mehanizma.

SAVJETI

Pri svakom izlasku iz vozila isključite motor, potpuno zakočite vozilo, ponesite ključ i zaključajte vozilo. Time istodobno sprječavate krađu vozila, odnosno stvari iz vozila.

Ručni mjenjač treba ostaviti u prvom stupnju, a automatski u položaju P. Blokada ručnim mjenjačem intenzivnija je uključenjem hoda unatrag, ali mjenjač, pogotovo pri većem opterećenju, lakše ispadne iz rikverca nego iz prvog stupnja, koji je stoga preporučljiviji.

Pri svakom napuštanju vozila potegnite ručnu kočnicu. Ocijenite na kojem ‘zubu’ zadržava vozilo te je zategnite za još jedan. Ne pretjerujte. Ako automobil ima električnu parkirnu kočnica, a automatski se ne uključuje isključivanjem motora, uključite je.

Kotače usmjerite prema rubniku, zidu ili najbližoj prepreci, odnosno suprotno od putanje kojom vozilo može 'odlutati'.

Dodatna zaštita, poput podmetača pred kotače, poželjna je samo ako ručna kočnica ne hvata dobro.

(SB / Autoportal)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...