U SRBIJI UVIJEK SPREMNI ZA RAT: Evo koga čeka vojna koverta i šta će biti ako se ne odazove...

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da će lica starija od 30 godina koja nisu služila vojsku ili su je služili civilno morati da prođu vojnu obuku za rezerviste

  • Regija

  • 01. Mar. 2019  01. Mar. 2019

  • 1

Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Srbije, naravno. A možda i napada na druge zemlje.

Pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministarstvu odbrane Srbije rekao je za jedan beogradski medij da se vojna obuka najprije odnosi na muškarce starije od 30 godina koji nisu prošli do sada nikakav vid obuke. 

“Član 79a pomenutog Zakona navodi kategorije građana koje podležu obučavanju za potrebe odbrane zemlje.

Između ostalih u toj kategoriji su i lica starija od 30 godina, građani muškog spola Republike Srbije, koji nisu odslužili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav.

Oni koji nisu prošli nikakav vid obuke, kao takve, potrebno je obučiti da bi mogli da služe u rezervnom sastavu”, rekao je. 

Krgović je dodao i da će ona lica koja su služila civilni vojni rok, takođe, morati da prođu ovaj vid obuke. 

“Lica koja su služila civilnu službu imaju svoje mesto i ulogu u sistemu civilne zaštite i upravo Zakon na smanjenju rizika od katastrofa i delovanje u vanrednim situacijama koji je donet iz nadležnosti MUP-a u decembru prošle godine predviđa organizaciju civilne zaštite u specijalizovanim jedinicama civilne zaštite, jedinicama civilne zaštite opšte namene koje će biti formirane pri lokalnim samoupravama, tako da će svaki građanin imati svoje mesto u sistemu odbrane“. 

Zakon o radu i Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi štiti vojne obveznike za vrijeme vršenja službe.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije refundiraće sve troškove poslodavcu, a isplaćivaće i naknade licima angažovanim u rezervnom sastavu za vrijeme vršenja službe. 

Postojećim zakonom predviđene su i posljedice za one koji se ne odazovu na obuku. 

“Imamo i te zakonske odredbe koje planiraju sankcije. One iznose 50.000 dinara ili do dva meseca zatvora.

Svakako postoji način da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta kada dobije poziv, a predviđeni su razlozi zbog kojih se može odložiti vežba.

Kada dobije poziv potrebno je da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta.

Potrebno je naglasiti i da se ne radi o ogromnom broju ljudi koji će proći ovu obuku, već o par stotina vojnih obveznika koje ćemo obučavati godišnje”, rekao je Krgović.

(SB/B92)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...