ZAGREBAČKE "NOVOSTI" DEMASKIRALE ČELNIKA HDZ-ova ODJELA ZA MEDIJE: "On je ratni huškač, ljubitelj USTAŠA, zagovarao je Hrvatsku do Drine..."

Sin legende GNK Dinama preuzeo je poziciju HDZ-ova čelnika za medije, a onda su po njemu osuli paljbu...

  • Regija

  • 05. Mar. 2019  05. Mar. 2019

  • 0

Zagrebački tjednik Novosti objavio je dva članka koji propituju biografiju Andreja Rore, HDZ-ova voditelja Odjela za medije i bliskog suradnika šefa te stranke Andreja Plenkovića. Novosti tako otkrivaju da Odjel za medije u HDZ-u 'umjerenog' Andreja Plenkovića vodi nekadašnji ratni huškač i ljubitelj ustaša, a iz postojećih snimki i članaka koje je objavljivao Rora može se reći da je prvi čovjek za medije Plenkovićeve stranke kao reporter u ratu ponižavao zatočene srpske civile koji su kasnije bili ubijani, premlaćivani i silovani.

"Andrej Rora je 1990-ih kao urednik Hrvatskog bojovnika, Panorame i suradnik časopisa NDH demonizirao sisačke Srbe, objavljivao popise sa stotinama imena i adresa 'čedomira i hrvatskih izdajnika' te veličao ustaše", nabrajaju Novosti dodajući da je Rora uređivanje sisačkog vojnog lista Hrvatski bojovnik koristio za objavljivanje huškačkih popisa i kućnih adresa više stotina građana srpske nacionalnosti. Rora je, k tome, u tjedniku Hrvatski bojovnik, pišu Novosti, napisao reportažu iz logora Hrvatskog vijeća obrane, koja je po bešćutnosti iskazanoj prema zarobljenim srpskim civilima neusporediva s bilo kojim sadržajem tiskanim u hrvatskom medijskom prostoru.

Do napisa u Novostima, Rora je bio poznatiji kroz svoj uređivački doprinos u HTV-ovoj emisiji 'Motrišta' i Dnevniku HRT-a u drugoj polovici devedesetih godina. No, prije dolaska na javnu televiziju, Rora je od početka rata do 1997. godine kao vojni i civilni propagandist otpuštao neprispodobive količine političkog ekstremizma.

Reportaže iz logora: "Jebem ti mater pokvarenu"

U jednoj reportaži iz svibnja 1992. opisuje 'nekoliko dana s braniteljima Herceg-Bosne' i odlazak u improvizirani logor HVO-a.

"'Zarobljeni novogradski četnici smješteni su u sportskoj dvorani u Odžaku. Ozračje kužno, bez aeracije, mirisi fukare, nečisti i serbske zlosti. Prava bjesomučna gomila', navodi u tekstu opremljenom fotografijom 'srpskih ekstremista'. Rora primjećuje da se jedan hrvatski vojnik grli sa srpskim zarobljenikom, 'ostarjelim čičom koji mu psećim pogledom i plačnim glasom objašnjuje da nije ništa skrivio'. Autor zbog prizora kudi svoje domaćine. Kaže da 'Bosanskoposavski Hrvati, a napose Muslimani, još uvijek pate od sindroma 'komšiluka' i 'vjekovnog suživota'". 'Mi iz Hrvatske smo već previše takvih fora popušili', zaključuje, pokazujući svojim čitateljima kroz razgovor s jednim zarobljenikom kako se tretiraju 'četnici'. Mladić mu, među ostalim, kaže da duboko prezire Slobodana Miloševića, a Rora piše: 'Ne slušam ga više, a u sebi mislim 'Jebem ti mater pokvarenu'", dio je citata koji su izvukle Novosti, a  improvizirani logor iz Rorine reportaže, u kojoj zarobljenike naziva 'četnicima', 'srpskim ekstremistima', 'cincarima' i 'lojalnim Srbendama', našao se u više optužnica tužiteljstva BiH protiv pripadnika HVO-a zbog mučenja, ubijanja i silovanja civila srpske nacionalnosti.

Novosti su došle i do snimke na kojoj aktualni voditelj HDZ-ovog Odjela za medije, komunikacije i digitalne medije Andrej Rora 1992. godine posjećuje logor za zarobljene srpske civile u Odžaku, mučilištu HVO-a u kojem je na smrt premlaćeno više civila, dok su ostali podvrgnuti višemjesečnim torturama, izgladnjivanju i verbalnom zlostavljanju. Snimka, pored toga, bilježi i trenutak u kojem se Rora hvali 'trofejom' s ratišta, liturgijskom knjigom na ćirilici koja se koristi isključivo u pravoslavnim crkvama.

Rora je pratio podvige i Handžar divizije, proustaške postrojbe čiji su zapovjednici spominjani u kontekstu ratnih zločina nad sisačkim civilima. U tekstu 'Handžar-divizija hara Herceg-Bosnom' opisuje 'čišćenje' oslobođenih sela.

Ljubitelj ustaša

"Handžarovska je logika sasma jednostavna. Samo mrtvi četnik je dobar četnik. Ovo je rat na život ili smrt, i tu ne smije biti milosti, piše nadahnuto. Na povratku iz 'hrvatske Herceg-Bosne u hrvatsku Hrvatsku' susreće vod handžarovaca. Reportažu rezimira ovim rečenicama: 'Svi ih hvale. Dosad su zarobili petnaest četnika, među kojima i jednu četnikušu. Kažu, prava ženska. Što s njom rade, nismo pitali. Bosna puna sevdaha'", prenose Novosti.

Rora je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića. Predstavljen kao student i urednik biblioteke 'Znameniti Hrvati islamske vjere', seriju feljtona je počeo objavljivati 10. travnja 1996., mjesec dana nakon što je u istom listu Zlatko Hasanbegović ustaše nazvao mučenicima i šehidima. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsjednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu. 'Ta zajednička borba nije ni danas prestala, niti će prestati dok ne bude završena s uspjehom za kojim svi mi Hrvati težimo. A kad polučimo uspjeh i ponovno budemo imali svoju državu, vjerujem da ćemo kod njezine izgradnje pristupiti s puno više iskustva i opreza, a u želji da ostvarimo ono što je najkorisnije za cjelokupni hrvatski narod', napisao je Rora, zazivajući Hrvatsku do Drine.

Suradnja s časopisom NDH, pa potom u Panoramu

Paralelno sa suradnjom u časopisu NDH, aktualni voditelj HDZ-ovog Odjela za medije i komunikacije bio je novinar, a potom i glavni urednik tjednika Panorama, u kojem su razmjeri promocije NDH bili usporedivi jedino sa sadržajem Pšeničnikovog lista.

Početkom 1996., primjerice, Rora počinje tiskati feljtone iz 'monumentalnog historiografskog projekta' o ustašama i NDH koji je inicirao publicist Ivan Krtalić. U projektu pod nazivom 'Ustaše njima samima', Panorama je svaki tjedan objavljivala tekstove i izjave ideologa kvislinške tvorevine.

Kroz tjednik u kojem je zamjenik glavnog urednika bio čuveni televizijski novinar Goran Milić, Rora nastavlja s veličanjem Herceg-Bosne, što kroz izjave pojedinaca iz Hrvatske, što kroz intervjue koje je notorni Smiljko Šagolj vodio s političko-vojnim rukovodstvom te tvorevine, onim pojedincima koji će u Haagu biti osuđeni za udruženi zločinački pothvat u BiH, primjećuju Novosti.

U Panorami je Rora svaki tjedan objavljivao tekstove i izjave ideologa kvislinške tvorevine. Pavelića se, među ostalim, tamo nazivalo učiteljem života, veličali su se Jure Francetić i Maks Luburić

S Manjkasom na HRT

S takvim uređivačko-novinarskim saldom Rora ubrzo dolazi na HRT. Prema tadašnjim medijskim izvještajima doveo ga je Miljenko Manjkas, koji je nakon rada u Tuđmanovom uredu preuzeo informativu na javnoj televiziji. Manjkas i Rora predvodili su veći kadrovski paket sastavljen od mladih novinara koji su na javnoj televiziji u drugoj polovici devedesetih preuzeli ključne emisije, uspostavivši novu, do tada neviđenu razinu HDZ-ove propagande.

Nakon nekoliko godina rada na javnoj televiziji, Rora prelazi na Novu TV i pokreće 'Istragu', emisiju koja se do danas redovno svrstava u primjere najužasnijeg huškačkog novinarstva. Jednako užasan je i dokumentarno-igrani serijal 'Jugoslavenske tajne službe' koji je 2012. napravio s Manjkasom i Obradom Kosovcem. Sadržaj tog dokumentarca za koji je Rora napisao scenarij možda se svidio Tomislavu Karamarku. Prije pet godina angažirao ga je u HDZ-u, podsjećaju Novosti.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...