AMBASADOR SAD-a ERIC NELSON: "Nema nikakve paralele između Kosova i BiH"

Novi ambasador SAD-a u BiH Eric George Nelson danas se u Ambasadi SAD-a u Sarajevu prvi put obratio javnosti po dolasku u našu zemlju i preuzimanju dužnosti.

  • Politika

  • 07. Mar. 2019  07. Mar. 2019

  • 4

Na početku svog izlaganja ambasador Nelson se zahvalio svima što su došli i dali mu podršku na početku njegovog mandata. 


"Počeo sam mandat u BiH veoma aktivno i sa puno informacija. Cijenim toplu dobrodošlicu i već se osjećam kao kod kuće. Drago mi je što danas ima priliku da govorim o ciljevima i nadanjima SAD-a za BiH. Radujem se što voditi aktivnosti svoje vlade ovdje na ostvarivanju većeg prosperiteta i pštivanja vladaviune zakona u korist svih građana BiH. SAD ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta biće da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji", kazao je ambasador Nelson na početku svog obraćanja, prenose Vijesti.ba

alt
On je dodao kako dodatne podjele u BiH nisu u skladu sa njenim zacrtanim ciljevima.
"SAD snažno podržavaju napredovanje ka integrisanju u evro-atlanske institucije, što će omogućit stabilnost, sigurnost i prosperitet svojoj zemlji. Došao sma u vrijeme kada se BiH približava veoma važnom trenutku na svom putu da osigura bolju budućnost. Prije svega, BiH je dostavila odgovore na Upitnik EU i sada čeka mišljenje EU koje će detaljno opisati njen put ka članstvu. Drugo, zemlje članice NATO saveza pružile su ruku BiH za jačanje partnerstva uputivši joj poziv da dostavi svoj Godišnji nacionalni program", podsjetio je američki ambasador.


Ambasador Nelson dodaje kako je neophodno provođenje daljih reformi, ali su još potrebniji hrabri lideri okrenuti budućnosti.

"SAD će i dalje biti uz one koji rade na ostvarivanju napretka, jer slaba ekonmija i visoka stopa nezaposlenosti podrivaju stabilnost. Endemska korupcija osakaćuje produktivnost, obeshrabruje strane investitore, a najtalentovanije i najambicioznije tjera da napuste zemlju. SAD će nastaviti da pomaže BiH da unaprijedi rad agencija za provedbu zakona, poveća stepen sigurnosti na granicama i bori se protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i protiv stranih uticaja koji sprečavaju napredak zemlje", istakao je on. 

Dodao je kako SAD rade na poboljšanju poslovne klime, promovisanju efikasne vlasti i vladavine zakona, te pomoći u modernizaciji energetskog sektora i pomoći poljoprivrednicima da pristupe tržištu EU. 

"Milioni i milioni doseljenika u SAD uvijek su bili okrenuti budućnosti. Zadržali su svoj identitet, prevazilazeći prošlost. Kao ambasador SAD-a u BiH, nadam se da ću biti u stanju pomoći vam da dođete do sigurnije i prosperitetnije budućnosti. Moramo poštovati prošlost i ne smijemo nikada zaboraviti žrtve - na svim stranama - iz proteklog rata i ratova prije njega. Ali retorika podjela ne dozvoljava u tom duhu ranama da zarastu. Njome se oživljavaju i hrae strahovi i neprijateljstva koaj ovu zemlju mogu okovati u prošlosti. Prošlost ne smije ograničiti budućnost", kazao je ambasador Nelson. 

Ambasador je dodao kako je vo prelijepa zemlja ogromnih potencijala i bogatih resursa. 

"Radujem se što sam na čelu tima Ambasade koji je odlučan da radi rame uz rame i pomaže građanima i liderima BiH koji su spremni suočiti se sa teškim izazovima koji postoje u ovoj zemlji. Moj tim u Ambasadi dobro zna da su ostvareni brojni uspjesi koje vrijedi pomenuti.Planiram o njima govoriti da bi građani BiH za njih preuzeli zasluge i da bi vjerovali da njihova zemlja može napredovati", kaže ambasador Nelson. 

Novi američki ambasador u BiH dodao je kako već u petak ide u posjetu Oružanim snagama BiH koji učestvuju u zajedničkim vježbama sa pripadnicima Nacionalne garde iz Marylanda.  

"BiH je 2006. godine, deset godina poslije rata, pokrenula reformu odbrane i formulirala Oružane snage ujedinjujući suprotstavljene vojske. Danas su Oružane snage BiH cijenjen partner na međunarodnoj sceni koji daje svoj doprinos globalnima mirovni misijama i misijaa borbe protiv terorizma. Srbi, Hrvati i Bonjaci služe u Oružanm snagama zajedno, , iskazujući profesionalizam i izvrsnost pod jednom zastavom. One predstavljaju uspješno integrisna model za ono što institucije BiH mogu i treba da budu. One su institucija koja služi svim građanima BiH i pruža im zaštitu bez obzira na porijeklo, kao što je bio slučaj sa užasnim poplavama 2014. godine. Njihov uspjeh treba da služi na ponos svim građanima BiH", smatra ambasador Nelson. 

Nelson je dodao kako će SAD nastavljati dokazivati da su iskreni prijatelj BiH. Ambasador je istakao kako BiH ima potencijal, ali da ostaje sumnja da li ima političke volje da se dogovore ključne reforme. 

"U tom duhu volio bih pojasniti i postojeću mogućnost za nastavak i unapređenje partnerstva BiH sa NATO savezom. NATO saveznici uputili su poziv BiH da dostavi Godfišnji nacionalni pogram, tehnički dokument koji će Alijansi omogućiti da proširi podršku za prioritete BiH, uključujući borbu protiv terorizma, sigurnost granica, reakciej an priorodne katastrofe, kibernetičku bezbjednost, te unapređenje reforme odbrane. Dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači da BiH postaječlanicom NATO saveza: radi se tek o još jednom koraku naprijed u ovom partnerstvu, a u godinama koje slijede biće potrebno uložiti još mnogo truda. SAD računaju na BiH kada je u pitanju nastavak njenog važnog partnerstva sa NATO savezom. Provođenje usaglašenih reformi uvijek predstavlja važan signal investitorima i partnerima. U međuvremenu, ja ću raditi kako bih pomogao da što više građana uvidi da je NATO savez platforma koja pruža sigurnost i stabinost svima u zemlji". pjasnio je ambasador Nelson. 

Istakao je kako mu je drago što će imati priliku putovati širom BiH i upoznati se sa ljudima iz Banja Luke, Srebrnice, Tuzle, Brčkog i drugih sredina i saznati više o kulturi i potencijalima ove zemlje. Dodao je kako mu je drago što će imati priliku razgovarati o budućnosti u kojoj je članstvo BiH u EU realna mogućnost, a ne tek pusti san. 

"Znam da građani BiH mogu okpiti oko zajedničke želje da žive u zemlji u kojoj su plate dobre, u kojoj pronalaženje posla nije maštarija, u kojoj su bezbjedni i mogu udisati čist zrak i u kojoj mladi ljudi i prodice imaju mogućnost da uspiju ovdje, kod kuće", zaključio je ambasador Nelson u svom obraćanju. 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...