Srbija mora da plati 950.000 eura za obaranje helikoptera EEZ 1992.

Na osnovu komandne odgovornosti za obaranje helikoptera EEZ na po 28 godina zatvora osuđeni su penzionisani general JNA Ljubomir Bajić i potpukovnik Dobrivoje Opačić, prvi nadređeni majoru Šišiću na aerodromu Željeva u Bihaću, odakle je MIG 21 poletio

  • Društvo

  • 09. Okt. 2013  

Treći apelacioni sud u Rimu osudio je u odsustvu dvojicu oficira JNA i obavezao Srbiju da isplati odštetu od 950.000 eura zbog obaranja helikoptera Evropske ekonomske zajednice (EEZ) 1992. godine u mjestu Podrutama u Hrvatskoj, kada su poginula četvorica italijanskih diplomata i jedan francuski pripadnik vojske.

Na osnovu komandne odgovornosti za obaranje helikoptera EEZ na po 28 godina zatvora osuđeni su penzionisani general JNA Ljubomir Bajić i potpukovnik Dobrivoje Opačić. Prethodno je zbog obaranja helikoptera EEZ osuđen major JNA Emir Šišić, koji je kao pilot MIG 21 pogodio letjelicu. Srbija je kao naslijednica JNA pozvana da isplati odštetu porodicama stradalih u iznosu od 950.000 eura.

U Ministarstvu pravde Srbije povodom ovog slučaja kažu da nikakva zvanična dokumenta nisu dobili iz Italije.

Potpukovnik Opačić je u vrijeme obaranja helikoptera EEZ bio je prvi nadređeni majoru Šišiću na aerodromu Željeva u Bihaću, odakle je MIG 21 poletio. Istu presudu na 28 godina zatvora dobio je i general Bajić, tadašnji komandant Pete armijske oblasti, dok je pukovnik Božidar Martinović, komandant operativnog centra protivvazdušne odbrane u Beogradu, oslobođen optužbi. Bivši načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić u međuvremenu je preminuo i nije dočekao presudu. Četvorica čelnika JNA prethodno su oslobođena optužbi za avionsku nesreću, višestruko ubistvo i pokušaj ubistva i to zbog nedostatka dokaza 2008, ali su porodice poginulih uložile žalbu, što je na kraju dovelo do ovakve presude.

Nakon izricanja presude advokati porodica poginulih vojnika istakli su važnost činjenice da je presuda takođe osuđujuća za državu Srbiju, od koje se kao naslijednika JNA traži isplata materijalne odštete za dijelo koje su počinili njeni vojnici. Međutim, na pitanje novinara Danasa da li su iz Italije dobili neki zvaničan zahtjev povodom ovog slučaja, u Ministarstvu pravde odgovaraju da nikakva zvanična dokumenta nisu stigla na njihovu adresu - niti povodom isplaćivanja odštete, niti u vidu zahteva za ekstradiciju osuđenih oficira.

Do ove presude italijanskog suda, major Emir Šišić bio je jedini koji je odgovarao za obaranje letelice EEZ, iako je italijanski tužilac u više navrata insistirao na komandnoj liniji odgovornosti. Majora Šišića prvo je u odsustvu osudila Hrvatska na 20 godina zatvora, zbog čega je po njenoj potjernici uhapšen u Mađarskoj 2001. godine. U ekstradicionom pritvoru u Mađarskoj proveo je 13 meseci, a u međuvremenu njegovo izručenje tražila je i Italija kojoj je na kraju isporučen. Šišić je prvobitno osuđen u Italiji na doživotnu kaznu zatvora, ali je Apelacioni sud smanjio kaznu na 15 godina, a potom na 12 godina. Nakon provedene četiri godine u italijanskom zatvoru, Šišić je dobio dozvolu da ostatak kazne služi u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici odakle je dobio uslovan otpust 2008. godine. (M.D.)

loading...

trenutak ...