MI IH JEDEMO, ONE JEDU NAS: Ovo su po život opasne umjetne boje, svaki dan ih unosimo u OVIM sokovima i slatkišima

Brza i industrijski prerađena hrana tijekom procesa proizvodnje gubi boju, okus i miris.

  • Zdravlje

  • 10. Mar. 2019  

  • 0

Zbog toga prije završnog pakiranja i serviranja proizvođači moraju dodavati umjetne boje, okuse i mirise koji će popraviti izgled beživotne smjese.

Na koje boje trebate obratiti pažnju?


Boja karamele


Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom.

Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita.

Ovaj proces rezultira kemikalijama 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom.

Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka, mogu štetiti zdravlju.

Nažalost, o kojem tipu boje karamele je riječ najčešće ne piše na omotu samog proizvoda.

Američki stručnjaci iz Center for Science and Public Interest’s (CSPI) sastavili su listu aditiva koje treba izbjegavati, a boja karamele je među prvima.

Pojasnili su da postoje jasni dokazi da je riječ o tvari koja izaziva kancerogene promjene kod životinja.


Žuta broj 5 i 6


Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane.

Iako su dopuštene za upotrebu, neki stručnjaci ih povezuju s hiperaktivnošću, problematičnim ponašanjem kod djece i rakom.

Zbog toga su mnoge tvrtke iz Velike Britanije dobrovoljno uklonile ove boje iz hrane.

U Velikoj Britaniji zakon nalaže da se žuta boja #5 i žuta #6 moraju navesti na popisu sastojaka.

Na listi aditiva koje treba izbjegavati  nalaze se i ove dvije boje.


Otrovne crvena, zelena i plava


Pažnju obratite i na crvenu boju broj 2,3, i 40, zelenu  broj 3, te plavu broj 1 i 2.

Nažalost crvena #40 te žuta #5 i #6 upotrebljavaju se u 90% obojene hrane.

(SB / Magazin)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...