ANDRIĆGRADE, GRADE, GDJE JE MOJA VOJSKA: Četničkog vojvodu Slavka Aleksića "iz mrtvih" je podigla aktuelna vlast u Srbiji, njegovi ratni drugovi, Vučić, Gojkovićka, Šešelj...

Znaju i preobraćeni radikali, salonski četnici iz Beograda, kao i njihovi vazali sa ove strane Drine - od Dodika do njegovog savjetnika Kusturice - da se nijedno zlo u posljednjih 100-150 godina u BiH nije desilo a da ga nije pripremio, pospješio i transferirao službeni Beograd preko svoje agenturne mreže 

  • Hronika

  • 11. Mar. 2019  11. Mar. 2019

  • 10

Piše: SENAD AVDIĆ

Jučerašnje okupljanje četnika, ovdašnjih i prekodrinskih koji su u Višegradu odali poštu svom vječitom komandantu i učitelju, ratnom zločincu Draži Mihailoviću, potvrdilo je tvrdnje Ivana Čolovića, beogradskog sociologa i kulturnog antropologa iz knjige "Smrt na Kosovu polju" da se kosovski mit posljednjih godina sa Gazimestana  premješta u Republiku Srpsku, odnosno Višegrad.

Kao ilustraciju za tu tvrdnju Čolović je naveo upravo "tradicionalno" okupljanje Ravnogoraca kao čuvara "kosovskog mita" u tom bosanskom gradu, kao i sve ono što svojom besprizornom arhitektonskom nakazom "Andrićgradom" pokušava "oživjeti" i simbolizirati Emir Kusturica. 

ĐURĐEVDAN JE 1991. GODINE

Četnike je jučer u Višegradu postrojio Slavko Aleksić, omiljeni četnički vojvoda srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon što se ovaj razišao sa Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem. Iako je posljednjih godina Aleksić često kritikovao Vučića raznim povodima, zbog  njegove privrženosti Evropskoj Uniji, povodom susreta i razgovora sa američkom administracijom, popustljivog stava prema "Šiptarima", on je ipak ostao draga i dragocjena uspomena srpskog pedsjednika na četničko-ratni period svoje biografije na koji je, kako je često napominjao, "vrlo ponosan". 

Vojvoda Slavko Aleksić i Aleksandar Vučić dugogodišnji su poznanici, suradnici i suborci. Upoznali su se davno, prije skoro 28 godina, 5. maja 1991. na Romaniji gdje je narednog dana, 6. maja (na Đurđevdan) tadašnji predjednik Srpske radikalne stranke postrojio prvi četnički odred nakon Drugog svjetskog rata u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Sa Šešeljem je iz Beograda na Romaniju stiglo dvoje njegovih najbližih suradnika, mlada radikalka iz Novog Sada Maja Gojković (danas predsjednica Skupštine Srbije) i student prava iz Beograda Aleksandar Vučić. I jedno i drugo, Gojkovićka i Vučić, domaćinima na Romaniji su se hvalili da imaju službene legitimacije kao pripadnici Rezervnog sastava Službe državne bezbednosti Srbije.

Narednog jutra, na Đurđevdan, Vojislav Šešelj je postrojio prvi četnički odred ispred čuvene Novakove pećine na Romaniji. Prvi komandant odreda bio je Branislav Gavrilović Brne, do tada poznat kao sitni narko diler i nasilnik sa Alipašinog Polja. Među nekoliko desetaka četničkih dobrovoljaca bio je i Hercegovac iz Bileće Slavko Aleksić, zaposlenik Pošte na Obali u Sarajevu, koji je bio i zastupnik SDS-a u općini Novo Sarajevo. Među govornicima koji su se obratili "srpskim junacima", pored Šešelja, bili su i Radovan Karadžić, lider SDS-a, te Vojislav Maksimović, poslanik u Skupštini Bosne i Hercegovine. Po povratku sa Romanije u Srbiju, tadašnji MUP Bosne i Hercegovine planirao je akciju hapšenja Vojislava Šešelja koja je otkazana u posljednji trenutak, nakon intervencije Hasana Čengića, moćnog čovjeka Stranke demokratske akcije i Šešeljevog zatvorskog kolege iz Zenice.

Četnički odred predvođen Branislavom Gavrilovićem  Brnetom ubrzo nakon postrojavanja na Romaniji odlazi u Srbiju i bivaju smješteni u kasarnu JNA u Bubanj Potoku pored Beograda gdje prolaze intenzivne vojne obuke. Već krajem ljeta 1991. ova paravojna formacija poznatija kao "Šešeljevci" raspoređena je na području naselja Trpinje u blizini Vukovara, odakle je pod komandom JNA izvodila napade na taj hrvatski grad kojeg su srpske snage okupirale u novembru 1991., uz užasna razaranja i brojne ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima.

GRBAVICA, RANA LJUTA

"Šešeljevci" se nakon "oslobađanja" Vukovara vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, sada već kao prekaljeni ratnici ogrezli u ratne zločine i kriminal. Svaki pripadnik četničkog odreda u mjesecima pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu raspoređen je od strane ratnog štaba SDS-a u neku od paravojnih formacija i to na komandantsku poziciju. Slavka Aleksića se raspoređuje za komandanta na Jevrejskom groblju, važnoj strateškoj tački na Grbavici, nakon što je uz pomoć JNA okupirano ove sarajevsko naselje. Vojislav Šešelj ga brzo nakon toga proglašava četničkim vojvodom. Njegovoj promociji i napredovanju doprinijelo je ranjavanje Branislava Gavrilovića, koji je u prvim sedmicama rata napustio Grbavicu i prebačen na liječenje u Vojvodinu, gdje se oporavljao kod svoje tadašnje djevojke Maje Gojković. 

Vojvoda Slavko Aleksić u ratnim godinama izrasta u "heroja odbrane srpstva" na Jevrejskom groblju, zloglasnom lokalitetu odakle se tri i po godine sijala smrt po Sarajevu i njegovim građanima. Kasnije je demantirao tvrdnje da je pod njegovom komandom ratovala i mlada radikalska zvijezda iz Srbije Aleksandar Vučić.

"Vučić je na Jevrejsko groblje dolazio u ekipi Televizije sa Pala gdje je radio kao lektor. Nije bio borac, niti se duže zadržavao na frontu", govorio je vojvoda Aleksić. Na Jevrejskom groblju se tokom rata okupljao svakojaki šljam, psi rata iz Srbije, pa i Rusije, samozvani specijalci, snajperisti, profesionalne ubojice. Jedan od takvih bio je izvjesni Rus, kojeg su srpski vojnici nazivali "Medvjedom", koji se na Jevrejskom groblju zadržao godinu-dvije pod komandom vojvode Aleksića. Ono što se ne može i ne smije zaboraviti jeste da je Aleksić bio zaslužan za protjerivanje monstruma Veselina Vlahovića Batka sa Grbavice u Srbiju, nakon čega je umanjen teror nad Bošnjacima i Hrvatima u ovom naselju. Vlahovića je Sud BiH zbog sistematskog pokolja na Grbavici osudio na 40 godina robije.

Nakon rata Slavko Aleksić se vratio u Bileću u kojoj je i rođen 1956. godine. "Službeno" je titulu četničkog vojvode dobio 1999. od strane zloglasnog četničkog vojvode popa Momčila Đujića, koji je nakon Drugog svjetskog rata u strahu od hapšenja i procesuiranja zbog počinjenih ratnih zločina njegovih četnika pobjegao u Sjedinjene Američke Države. Od hapšenja zbog ratnih zločina strahovao je i vojvoda Aleksić. Zbog toga je među njegovim prijateljima i suborcima, među kojima se nalazio i Aleksandar Vučić, početkom 2000-ih planirano da ga se iz Bileće prebaci u Australiju. Kasnije, kada su se nadležna tužiteljstva prestala zanimati za njegove eventualne zločine, odustalo se od ovog plana.

Vojvoda Aleksić se zaposlio u jednom tgovačkom centru u Trebinju, tvrdilo se, uz pomoć bivšeg ministra pravde u Vladi RS Momčila Mandića, koji je bio Aleksićev logističar i tokom prvih mjeseci rata u Sarajevu. Momčilo Mandić je trenutačno zajedno sa Vojislavom Šešeljem poslanik Srpske radikalne stranke u Narodnoj Skupštini Srbije na čijem je čelu, kako smo već napisali, Maja Gojković, borbena radikalka sa početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Na čelu Srbije je, naravno, svemoćni, nedodirljivi predsjednik Alekandar Vučić. Svi ti ljudi, koji praktično vladaju Srbijom, kao i mnogi drugi, u jednom periodu svog života imali su važnu ulogu u životu i karijeri četničkog vojvode Slavka Aleksića, ali i u agresiji n Bosnu i Hercegovinu. Svi oni (Vučić, Gojković, Šešelj...) imaju veliki politički interes i snažnu potrebu da u ovom (geo) poltičkom trenutku kada se kriza oko Kosova užarila, prebace dio te krize, tenzija i nestabilnost na Bosnu i Hercegovinu. Jedan od takvih poteza bilo je i slanje, ili makar ohrabrivanje stotina radikalskih četnika u Višegrad, na obilježavanje godišnjice smrti Draže Mihailovića. Znaju i preobraćeni radikali, salonski četnici iz Beograda, kao i njihovi vazali sa ove strane Drine (od Dodika do njegovog savjetnika Kusturice) da se nijedno zlo u posljednjih 100-150 godina u BiH nije desilo a da ga nije pripremio, pospješio i transferirao službeni Beograd preko svoje agenturne mreže.  

loading...

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...