KONAČNO: Vijeće ministara usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže u BiH

Vijeće ministara na današnjoj je sjednici u Sarajevu usvojilo Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2019  11. Mar. 2019

  • 0


Ovu informaciju novinarima je saopštio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

- Pojednostavljeno kazano, riječ je o 4G mreži. Operateri su dužni osigurati pokrivanje minimalno 90 posto teritorije BiH i 98 posto ključnih putnih pravaca u BiH - rekao je Zvizdić.

Svaki od telekom operatera je u budžet BiH na ime dodijeljene dozvole dužan uplatiti naknade u visini od 17,5 miliona KM, u pet jednakih rata, u periodu od 2019-2023. godine.

Za period trajanja ovih dozvola, u narednih 15 godina, budžet BiH će u konačnici inkasirati oko 300,8 miliona KM.

- To znači da će godišnje na raspolaganju budžet institucija BiH imati negdje oko 23,7 miliona KM - pojasnio je Zvizdić.

Kako je rekao, danas je usvojen i Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji je upućen Predsjedništvu BiH da ga razmotri i odobri.

Potpisnik sporazuma će biti zamjenik ministra prometa i komunikacija, a sporazum će, kada ga Predsjedništvo odobri, biti potpisan na Digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila.

- Realizacija ovog sporazuma počinje 1. jula ove godine. Cijene roaminga će u prvojk fazi biti smanjene za 80 posto a 2021. godine će biti potpuno ukinute na teritoriji Zapadnog Balkana, poslije čega idemo na smanjenje roaming usluga sa članicama EU - pojasnio je Zvizdić.

Potpuno uspostavljanje 4G mreže kod svih operatera je u narednih pet godina, izjavio je danas u Sarajevu generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač.

- Veoma je bitno naglasiti da su, po svim informacijama koje ima RAK BiH, tri telekom operatora potpuno spremna za implementaciju ove tehnologije, pogotovo na frekventnim opsezima koji su do sada isključivo korišteni za treću generaciju mobilne telefonije - kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, telekom operatori dobili su zaduženja da na kraju svakog vremenskog ciklusa od pet godina moraju ispuniti određena pokrivanja teritorije.

- Prvi put idemo na pokrivanje teritorije, u odnosu na prethodni sistem gdje smo radili sa pokrivanjem stanovništva, tako da će RAK to moći kontrolisati bez ikakvih problema, i naravno u saradnji sa telekom operatorima završiti ovaj proces do kraja, a to je da BiH u potpunosti uspostavi 4G mrežu za pet godina - poručio je Kovač.


Dodatne policijske snage za zaštitu granica BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralno je informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH, u vezi s povećanim prilivom migranata u našoj zemlji.

Predsjedavajući Denis Zvizdić pozvao je institucije da "ne zbunjuju niti uzbunjuju javnost u BiH", podsjetivši na informacije koje govore da 99 posto migranata nije registrovano.

"To je potpuno pogrešna informacija. Očito je da se ne pravi razlika između traženje azila, zahtjeva za azilom i registracije migranata. Minimalnmo 99 posto migranata je registrovano. Svi oni ulaze u BiH tražeći međunarodno-pravnu zaštitu, odnosno azil, ali jako mali broj migranata zaista podnese zahtjev za azil", pojasnio je Zvizdić.

Kako je rekao, Vijeće ministara danas je donijelo odluku o preuzimanju upravljanja smještajnim migrantskim centrima.

"Konkretno, u smislu upravljanja, kućnog reda, te poštivanja mira i reda u takvim prostorima za objekte i centre u USK i Sarajevu. Finansiranje će i dalje obavljati međunarodne organizacije koje dobijaju novac iz fondova EU, u konkretnom slučaju IOM, koji je do sada sklapao ugovore za korištenje tih centara i vođenje brige o migratima. Za to je namijenjeno 11 miliona evra, a insitucije BiH dobile su dva miliona evra. Ta sredstva smo uputili ka našim agencijama kako bismo ih bolje opremili i kako bi naše granice bile što manje propusne za dolazak migranata", kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara je takođe donijelo zaključke o novim kontigentima policajaca iz Granične policije i Koordinacije policijskih tijela, koji će biti prebačeni na istočne granice BiH.

"Razgovaramo i o prebacivanju oko 100 pripadnika MUP-a RS, a danas će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić imati određene razgovore sa predstavnicima Mađarske koji su ponudili dolazak oko 100 policajaca iz ove države. Oni treba da nam pomognu u tehničkom i stručnom smislu u borbi protiv kretanja ilegalnih migranata. Ti policajci neće raspolagati sredstvima naoružanja, nego tehničkim sredstvima pomoći kamo bismo osigurali naše granice, te dolazak migranata sveli na minimalnu mjeru", rekao je Zvizdić.

Zaštititi povratnike od anticivilizacijskih poruka iz Višegrada

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić osvrnuo se i na jučerašnje postrojavanje pripadnika četničkog pokreta u Višegradu.

"U svim izvještajima o sigurnosti u BiH u zadnje tri godine, poseban segment i poseban pasus je posvećen ravnogorskom četničkom pokretu, upozoravajući na opasnost od poruka i ikonografije koje sa sobom nosi taj pokret. Nažalost, on je registrovan kao pokret koji treba da promovira neke kulturne, nacionalne i druge vrijednosti. Dakle, takav pokret nije registrovan na nivou BiH, on je registrovan na nivou RS-a, imamo 16 takvih udruženja koji nose naziv ravnogorski četnički pokret, koji su registrovani od strane suda u RS-u", kazao je Zvizdić.

Dodao je kako će Vijeće ministara BiH pokrenuti aktivnosti s ciljem spriječavanja djelovanja takvih pokreta.

"Mi ćemo pokrenuti sve potrebne aktivnosti u skladu za zakonima koji tačno definišu rad takvih udruženja, i spriječiti svako dalje širenje nacionalne i vjerske, ili ispoljavanje nacionalne i vjerske mržnje kakvu smo mogli vidjeti u Višegradu, upravo tamo gdje smo svjedočili brojnim žrtvama u periodu 1992. - 1995., uključujući masovna ubistva,silovanja, žive lomače itd. To nisu poruke mira koje če doprinijeti pomirenju unutar građana BiH", napomenuo je Zvizdić.

Zvizdić je dodao kako su nam potebne poruke mira i saradnje.

"Mislim da takva udruženja, koja se registruju kao udruženja, svakako treba da budu zabranjena, njihov rad i njihovo djelovanje i to prije svega očekujuem od institucija i predstavnika RS-a kao jedan korak poštivanja žrtava zločina iz perioda 1992. - 1995. koje su upravo počinili nosioci takve ikonografije i pripadnici takvog pokreta. Mislim da su danas važne poruke izvinjenja žrtvama, izvinjenje povratnicima koji su prepadnuti ovakvim događajem. Moja poruka povratnicima nesrpske nacionalinosti je da će država biti sposobna da ih zaštiti od takvih anticivilizacijskih pojava i brutalnih poruka koje smo imali priliku čuti u Višegradu", zaključio je Zvizdić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...