ZBOG NJIH DESETLJEĆIMA KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Deset činjenica o trgovini oružjem u arapskom svijetu, ove države su ključ svega...

Podaci izvještaja Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja - SIPRI, koji je objavljen 11. marta, pokazali su da se među pet najvećih izvoznika oružja u svijetu u periodu od 2014. do 2018. godine nalaze sljedeće države, i to ovim redoslijedom: Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Njemačka i Kina

  • Svijet

  • 13. Mar. 2019  

  • 0

Pometnute države zajedno su izvezle 75 posto ukupnog izvoza oružja.        

Amerika je izvezla 36 posto, Rusija 21 posto, zatim dolazi Francuska sa 6,8 posto, pa Njemačka s udjelom od 6,4 posto i Kina sa 5,2 posto.

Ova lista i njen raspored ostao je nepromijenjen u odnosu na period od 2009. do 2013. godine.

U nastavku slijedi deset činjenica koje je Institut SIPRI naveo o trgovini oružja u arapskom svijetu:

Saudijska Arabija, Egipat, Alžir...

1. Pet najvećih uvoznika oružja na svijetu su: Saudijska Arabija s procentom od 12 posto, zatim Indija sa 9,5 posto, Egipat sa 5,1 posto, Australija sa 4,6 posto, Alžir sa 4,4 posto, a zajedno su uvezle 35 posto od ukupnog svjetskog uvoza oružja.

2. Deset najvećih uvoznika oružja među arapskim državama su Saudijska Arabija, Egipat i Alžir.

Na četvrtom mjestu se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati (3,6 posto od ukupnog svjetskog uvoza), nakon kojih peto mjesto zauzima Irak sa 3,7 posto.

Katar se nalazi na šestom mjestu ss adva posto, a na sedmom mjestu su Palestina i Oman sa 1,6 posto, dok je Maroko na osmom mjestu sa 1,2 posto.

Na devetom mjestu je Kuvajt sa jedan posto i na desetom Jordan sa 0,9 posto.

3. Zanimljivo je primijetiti da se u izvještaju instituta SIPRI navodi da UAE zauzima 18. mjesto u svijetu po izvozu naoružanja sa 0,3 posto od ukupnog svjetskog izvoza, čime je postao jedina arapska država na listi 20 najvećih izvoznika oružja.

Američko oružje

4. Amerika je u periodu od 2014. do 2018. godine više od polovine (52 posto) svog oružja izvozila na Bliski istok.

Izvoz se u tome periodu povećao 134 posto u odnosu na period između 2009. do 2018. godine.

Američki izvoz za Afriku porastao je 26 posto u protekle četiri godine, dok je u Aziji i Okeaniji za 16 posto, u Evropi 8,1 posto, Sjevernoj i Južnoj Americi 4,8 posto.

5. U izvještaju instituta SIPRI se ističe da je Alžir zauzeo treće mjesto na listi najvećih kupaca ruskog oružja u protekle četiri godine, što čini 14 posto ruskog izvoza oružja.

Nabavka naoružanja u Alžiru je činila 56 posto od ukupnog afričkog uvoza u periodu od 2013. do 2017. godine, a nakon toga slijedi Maroko sa 15 posto.

Alžir, Maroko, Tunis i Libija činili su zajedno tri četvrtine uvoza oružja na afričkom kontinentu.

6. Saudijska Arabija je najveći kupac američkog oružja na svijetu - 22 posto, što je značajno povećanje u odnosu na period između 2009. do 2013. godine, kada je taj procent iznosio 4,9 posto.

Rusko oružje

UAE je zauzeo treću poziciju najvećeg kupca američkog oružja, sa 6,7 posto.

7. Zemlje Bliskog istoka uvezle su 16 posto od ukupnog ruskog izvoza oružja, dok je i udio afričkih država iznosio 16 posto, a Azija i Okeanije 60 posto.

Ruska prodaja oružja zemljama Bliskog istoka porasla je 19 posto u posljednje četiri godine.

Egipat i Irak su bili najveći uvoznici ovog oružja u regiji, sa 46 i 36 posto.

U Iraku je uvoz ruskog oružja porastao 780 posto u periodu od 2009. do 2013. i 2014. do 2018. godine.

Egipatski uvoz se u istom ovom razdoblju povećao 140 posto.

Francusko oružje

8. Prodaja francuskog naoružanja na Bliskom istoku porasla je 43 posto u protekle četiri godine.

U ovu regiju je isporučeno 44 posto od ukupne prodaje ove evropske države, pa je tako Egipat bio najveći uvoznik francuskog oružja u regionu, sa 28 posto, a Saudijska Arabija se našla na trećem mjestu, sa 7,4 posto.  

9. Bliski istok je uvezao četvrtinu isporuke njemačkog oružja u periodu od 2014. do 2018. godine, zauzevši tako treće mjesto, nakon Azije i Okeanije, a zatim i Evrope.

10. Udio Bliskog istoka u uvozu kineskog oružja u protekle četiri godine nije premašio 6,1 posto, ali i pored toga dolazi do značajnog povećanja izvoza borbenih letjelica iz Pekinga u arapske zemlje.

Peking je u pometnutom razdoblju prodao 153 bespilotne letjelice u 13 država, među kojima je i pet arapskih zemalja: Egipat, Irak, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan.

(SB / Agencije)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...